Kotlety z dyni - wegańskie kotlety z dynią przepis | Dorota Kamińska

Kotlety z dyni – wegańskie kotlety z dynią

Kotlety z dyni

Bardzo polubiłam bezmięsne wersje klasycznych dań i o każdej porze roku szukam sezonowych warzyw, które mogę wymieszać z ugotowaną kaszą. Dziś pora na kotlety z dyni – pyszne, aromatyczne, dobrze doprawione. To wegańskie kotlety z dynią, bez jajek czy dodatku innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Podałam je z moim ulubionym sosem na bazie soku z pomarańczy i oliwy, a jako dodatek przyrządziłam surówkę z czerwonej kapusty i pieczone ziemniaki. Pycha!

Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich

Kotlety z dyni

Kotlety z dyni

5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: kotlety z dyni
Liczba porcji: 12 sztuk

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg dyni
  • 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki ciecierzycy (ugotowana, odcedzona; grubo rozduszona widelcem lub grubo zmiksowana w blenderze)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki orzechów nerkowców
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ½ szklanki suchej kaszy)
  • ½ szklanki ugotowanego amarantusa (ok. ¼ szklanki suchych nasion)
  • 2 łyżki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry (można zastąpić mieszanką przypraw curry z dodatkiem szczypty chili)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu (zmielony)
  • 1 łyżeczka kolendry (zmielona)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Dynię, cebulę, czosnek i imbir ścieram w robocie lub na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
  • Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekę kotlety z dyni przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Jak ugotować kaszę jaglaną.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)