Kotlety z bobu przepis na wegańskie kotlety z bobem | Dorota Kamińska

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków.

Zobacz też: Więcej pomysłów na bób

Bo aż się prosi przygotować kotlety z bobu o pięknym, zielonym kolorze, które można upiec w piekarniku lub położyć na ruszcie grilla, a nawet usmażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce. Jako bazę wykorzystuję ziemniaki i kaszę jaglaną, a kompozycja świeżych ziół i przypraw sprawia, że kotlety z bobem nabierają wyrazistego, nieco orientalnego smaku.

Kotlety z bobu można zrobić na zapas

Po upieczeniu można przechowywać je przez 3 dni w lodówce lub zamrozić. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno i polecam spróbować wykorzystać te pyszne kotlety z bobu jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów.

Kotlety z bobu

Kotlety z bobu

Wegańskie kotlety z bobu - przepis bez mleka, pozostałego nabiału i bez jajek, na kaszy jaglanej i ziemniakach. To pyszne kotlety z bobem i kurkumą, kolendrą, miętą oraz kminkim i czosnkiem lub imbirem.
4.67 od 3 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 206kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g bobu (ugotowany, obrany)
  • 150 g ziemniaków (sypkie, ugotowane, obrane)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach, albo ½ łyżeczki chili))
  • szklanki kaszy jaglanej (ugotowana z ¾ szklanki suchej kaszy; można zastąpić ugotowaną komosą ryżową)
  • ½ szklanki słonecznika (lub pestek z dyni)
  • ½ łyżki kurkumy
  • ½ łyżki kolendry (mielona)
  • ½ łyżki kminku rzymskiego
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • 1 pęczek świeżej mięty (można zastąpić świeżą kolendrą, listkami bazylii lub szpinaku)
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Delikatnie posoloną cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Pod koniec szklenia można dodać czosnek.
  • Wszystkie składniki mieszam w misie w robocie planetarnym lub ugniatam za pomocą praski do ziemniaków. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi lepię kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (przypiekanie od góry) na drugą półkę od góry. Piekę przez 30 minut, a po 25 minutach obracam, żeby dopiekły się z drugiej strony.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (ok. 100 g) | Calories: 206kcal | Carbohydrates: 27g (9%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 8g (12%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 5mg | Potassium: 220mg (6%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 2.6% | Vitamin C: 4.2% | Calcium: 2.6% | Iron: 12.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu jako roślinne danie główne. A może wykorzystacie jako składnik wegańskich burgerów? Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły i z czym zostały podane :).

Kotlety z bobu - przepis
Kotlety z bobu
Kotlety z bobu - środek
Kotlety z bobu – środek

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Dlaczego mi się w piekarniku te kotlety rozpadly? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i jeszcze podpatrywalam na YouTube? Nie mogę ich przewrócić na drugą stronę takie są rozlazle 🙁

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)