Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków.

Zobacz też: Więcej pomysłów na bób

Bo aż się prosi przygotować kotlety z bobu o pięknym, zielonym kolorze, które można upiec w piekarniku lub położyć na ruszcie grilla, a nawet usmażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce. Jako bazę wykorzystuję ziemniaki i kaszę jaglaną, a kompozycja świeżych ziół i przypraw sprawia, że kotlety z bobem nabierają wyrazistego, nieco orientalnego smaku.

Kotlety z bobu można zrobić na zapas

Po upieczeniu można przechowywać je przez 3 dni w lodówce lub zamrozić. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno i polecam spróbować wykorzystać te pyszne kotlety z bobu jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów.

5 od 1 osoby
Kotlety z bobu
Kotlety z bobu
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Wegańskie kotlety z bobu - przepis bez mleka, pozostałego nabiału i bez jajek, na kaszy jaglanej i ziemniakach. To pyszne kotlety z bobem i kurkumą, kolendrą, miętą oraz kminkim i czosnkiem lub imbirem.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 206 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g bobu (ugotowany, obrany)
  • 150 g ziemniaków (sypkie, ugotowane, obrane)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach, albo ½ łyżeczki chili))
  • szklanki kaszy jaglanej (ugotowana z ¾ szklanki suchej kaszy; można zastąpić ugotowaną komosą ryżową)
  • ½ szklanki słonecznika (lub pestek z dyni)
  • ½ łyżki kurkumy
  • ½ łyżki kolendry (mielona)
  • ½ łyżki kminku rzymskiego
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • 1 pęczek świeżej mięty (można zastąpić świeżą kolendrą, listkami bazylii lub szpinaku)
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kotlety z bobu - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Kotlety z bobu - Jak zrobić
  1. Delikatnie posoloną cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Pod koniec szklenia można dodać czosnek.
  2. Wszystkie składniki mieszam w misie w robocie planetarnym lub ugniatam za pomocą praski do ziemniaków. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
  3. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi lepię kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (przypiekanie od góry) na drugą półkę od góry. Piekę przez 30 minut, a po 25 minutach obracam, żeby dopiekły się z drugiej strony.
Wartości odżywcze
Kotlety z bobu
Wielkość porcji (1 sztuka (ok. 100 g))
Liczba kalorii 206 kcal Kalorie z tłuszczów 72 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 8g 12%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 5mg 0%
Potas 220mg 6%
Węglowodany ogółem 27g 9%
Błonnik 4g 16%
Cukry 1g
Białko 6g 12%
Witamina A 2.6%
Witamina C 4.2%
Wapń 2.6%
Żelazo 12.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu jako roślinne danie główne. A może wykorzystacie jako składnik wegańskich burgerów? Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły i z czym zostały podane :).

Kotlety z bobu - przepis
Kotlety z bobu
Kotlety z bobu - środek
Kotlety z bobu – środek

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Dlaczego mi się w piekarniku te kotlety rozpadly? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i jeszcze podpatrywalam na YouTube? Nie mogę ich przewrócić na drugą stronę takie są rozlazle 🙁

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)