fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety z bobu – wegańskie kotlety z bobem

Kotlety z bobu

Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków.

Zobacz też: Więcej pomysłów na bób

Bo aż się prosi przygotować kotlety z bobu o pięknym, zielonym kolorze, które można upiec w piekarniku lub położyć na ruszcie grilla, a nawet usmażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce. Jako bazę wykorzystuję ziemniaki i kaszę jaglaną, a kompozycja świeżych ziół i przypraw sprawia, że kotlety z bobem nabierają wyrazistego, nieco orientalnego smaku.

Kotlety z bobu można zrobić na zapas

Po upieczeniu można przechowywać je przez 3 dni w lodówce lub zamrozić. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno i polecam spróbować wykorzystać te pyszne kotlety z bobu jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów.

Zobacz też
Koktajl z kapusty

Kotlety z bobu - przepis

Kotlety z bobu

Wegańskie kotlety z bobu - przepis bez mleka, pozostałego nabiału i bez jajek, na kaszy jaglanej i ziemniakach. To pyszne kotlety z bobem i kurkumą, kolendrą, miętą oraz kminkim i czosnkiem lub imbirem.
4.60 from 5 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 45 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 206kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g bobu (ugotowany, obrany)
  • 150 g ziemniaków (sypkie, ugotowane, obrane)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach, albo ½ łyżeczki chili))
  • szklanki kaszy jaglanej (ugotowana z ¾ szklanki suchej kaszy; można zastąpić ugotowaną komosą ryżową)
  • ½ szklanki słonecznika (lub pestek z dyni)
  • ½ łyżki kurkumy
  • ½ łyżki kolendry (mielona)
  • ½ łyżki kminku rzymskiego
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • 1 pęczek świeżej mięty (można zastąpić świeżą kolendrą, listkami bazylii lub szpinaku)
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Delikatnie posoloną cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Pod koniec szklenia można dodać czosnek.
  • Wszystkie składniki mieszam w misie w robocie planetarnym lub ugniatam za pomocą praski do ziemniaków. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi lepię kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (przypiekanie od góry) na drugą półkę od góry. Piekę przez 30 minut, a po 25 minutach obracam, żeby dopiekły się z drugiej strony.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (ok. 100 g) | Kalorie: 206kcal (10%) | Węglowodany: 27g (9%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 5mg | Potas: 220mg (6%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 130IU (3%) | Witamina C: 3.5mg (4%) | Wapń: 26mg (3%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu jako roślinne danie główne. A może wykorzystacie jako składnik wegańskich burgerów? Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły i z czym zostały podane :).

Kotlety z bobu - przepis
Kotlety z bobu
Kotlety z bobu - środek
Kotlety z bobu – środek
2 komentarze
  • Dlaczego mi się w piekarniku te kotlety rozpadly? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i jeszcze podpatrywalam na YouTube? Nie mogę ich przewrócić na drugą stronę takie są rozlazle 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom