fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

  • panierowane w mące, jajku i bułce
  • smażone na smalcu, maśle klarowanym lub oleju roślinnym
Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to obowiązkowy punkt programu, jeśli macie na myśli prawdziwy, klasyczny, domowy, polski obiad niedzielny. Przepis na kotlety schabowe w mojej rodzinie to roztłuczone mięso posypane przyprawami, a potem moczone w jajku. Następnie panierowanie w bułce i smażenie. Ale warto pokusić się jeszcze o dodatek mąki, dzięki czemu panierka będzie smaczniejsza. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku i z czym podać tę tradycyjną potrawę na obiad.

Kotlet schabowy

Kotlety schabowe

Najlepsze kotlety schabowe w panierce. Idealny, chrupiący kotlet schabowy panierowany w mące, jajku i bułce tartej – przepis krok po kroku jak zrobić schabowe na obiad.
4.67 from 6 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy, kotlety schabowe, schabowe
Liczba porcji: 4 sztuki
Kalorie: 473kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości (o szerokości ok. 2 cm; cienko roztłuczone tłuczkiem)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki (słodka lub ostra)
  • kilkanaście łyżek bułki tartej
  • smalec (do smażenia; można zastąpić go innym tłuszczem, np. masłem klarowanym lub olejem bez posmaku goryczki)
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego (opcjonalnie)
  • kilkanaście łyżek mąki (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

 
  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
 

Jak zrobić

  • Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.
  • Obtaczamy mięso w mące (opcjonalnie). Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.
  • Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.
  • Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
  • Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
  • Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 473kcal (24%) | Węglowodany: 5g (2%) | Białko: 40g (80%) | Tłuszcze: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 174mg (58%) | Sód: 444mg (19%) | Potas: 667mg (19%) | Witamina A: 180IU (4%) | Wapń: 25mg (3%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kotlety schabowe pozawijane w folię przywożą studenci powracający po weekendzie do akademików. To od „schaboszczaków” początkujący miłośnicy gotowania często zaczynają swoją kulinarną naukę. Schaboszczak często nie jest lubiany przez dzieci, zwłaszcza gdy w mięsie trafi się trudny do pogryzienia tłuszcz. Schaboszczaki nie należą do niskokalorycznych ze względu na panierkę, która podczas smażenia pochłania sporą ilość tłuszczu. Warto po usmażeniu osączyć je przez chwilę na papierowym ręczniku lub serwetce.

Przepis na kotlety schabowe tradycyjne czy uproszczone?

Tradycyjnie po utłuczeniu obtacza się mięso w mące, potem moczy w jajku, a na koniec panieruje w bułce tartej i smaży na smalcu. To najlepszy sposób na wydobycie pełni ich smaku i uzyskanie chrupiącej panierki. Tłuszcz do smażenia nadaje mięsu smak i jeśli planujecie zastąpić smalec olejem, wybierzcie taki bez posmaku goryczki. Polecam spróbować usmażyć kotlety schabowe na maśle klarowanym.

Zobacz też

Kotlet schabowy
Kotlet schabowy

Można, podobnie jak moja mama i babcia, uprościć panierowanie i pominąć obtaczanie kotletów w mące. Będzie odrobinę szybciej :). Warto wypróbować różne sposoby i uznać na podstawie własnego gustu, który jest lepszy!

Kotlety schabowe przepis

Polecam z dodatkiem puree ziemniaczanego, surówek, zasmażanej kapusty albo buraczków. Do tego koniecznie zupa na pierwsze danie i kompot do picia. Oto klasyczny niedzielny obiad w typowym polskim domu.

U kogo w niedzielny poranek słychać tłuczenie schabowych? 😉

Kotlet schabowy przekrojony
Kotlet schabowy przekrojony

Zobacz też: Najlepsze dodatki do mięsnych potraw

Jaki jest Wasz ulubiony kotlet schabowy? A może w Waszych domach klasyczny, polski obiad, wygląda nieco inaczej? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

70 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom