Kotlety schabowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

  • panierowane w mące, jajku i bułce
  • smażone na smalcu, maśle klarowanym lub oleju roślinnym
Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to obowiązkowy punkt programu, jeśli macie na myśli prawdziwy, klasyczny, domowy, polski obiad niedzielny. Przepis na kotlety schabowe w mojej rodzinie to roztłuczone mięso posypane przyprawami, a potem moczone w jajku. Następnie panierowanie w bułce i smażenie. Ale warto pokusić się jeszcze o dodatek mąki, dzięki czemu panierka będzie smaczniejsza. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku i z czym podać tę tradycyjną potrawę na obiad.

Zobacz też: Najlepsze dodatki do mięsnych potraw

Kotlety schabowe pozawijane w folię przywożą studenci powracający po weekendzie do akademików. To od „schaboszczaków” początkujący miłośnicy gotowania często zaczynają swoją kulinarną naukę. Schaboszczak często nie jest lubiany przez dzieci, zwłaszcza gdy w mięsie trafi się trudny do pogryzienia tłuszcz. Schaboszczaki nie należą do niskokalorycznych ze względu na panierkę, która podczas smażenia pochłania sporą ilość tłuszczu. Warto po usmażeniu osączyć je przez chwilę na papierowym ręczniku lub serwetce.

Przepis na kotlety schabowe tradycyjne czy uproszczone?

Tradycyjnie po utłuczeniu obtacza się mięso w mące, potem moczy w jajku, a na koniec panieruje w bułce tartej i smaży na smalcu. To najlepszy sposób na wydobycie pełni ich smaku i uzyskanie chrupiącej panierki. Tłuszcz do smażenia nadaje mięsu smak i jeśli planujecie zastąpić smalec olejem, wybierzcie taki bez posmaku goryczki. Polecam spróbować usmażyć kotlety schabowe na maśle klarowanym.

Kotlet schabowy

Kotlety schabowe

Najlepsze kotlety schabowe w panierce. Idealny, chrupiący kotlet schabowy panierowany w mące, jajku i bułce tartej – przepis krok po kroku jak zrobić schabowe na obiad.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy, kotlety schabowe, schabowe
Liczba porcji: 4 sztuki
Kalorie: 473kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości (o szerokości ok. 2 cm; cienko roztłuczone tłuczkiem)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki (słodka lub ostra)
  • kilkanaście łyżek bułki tartej
  • smalec (do smażenia; można zastąpić go innym tłuszczem, np. masłem klarowanym lub olejem bez posmaku goryczki)
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego (opcjonalnie)
  • kilkanaście łyżek mąki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Zobacz też
Rosół rybny

Jak zrobić

  • Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.
  • Obtaczamy mięso w mące (opcjonalnie). Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.
  • Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.
  • Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
  • Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
  • Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.

Przydatne przepisy i poradniki

 
  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 473kcal (24%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Białko: 40g (80%) | Fat: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 174mg (58%) | Sód: 444mg (19%) | Potas: 667mg (19%) | Witamina A: 180IU (4%) | Wapń: 25mg (3%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można, podobnie jak moja mama i babcia, uprościć panierowanie i pominąć obtaczanie kotletów w mące. Będzie odrobinę szybciej :). Warto wypróbować różne sposoby i uznać na podstawie własnego gustu, który jest lepszy!

Kotlety schabowe przepis

Polecam z dodatkiem puree ziemniaczanego, surówek, zasmażanej kapusty albo buraczków. Do tego koniecznie zupa na pierwsze danie i kompot do picia. Oto klasyczny niedzielny obiad w typowym polskim domu.

Kotlet schabowy
Kotlet schabowy

U kogo w niedzielny poranek słychać tłuczenie schabowych? 😉

Kotlet schabowy przekrojony
Kotlet schabowy przekrojony

Jaki jest Wasz ulubiony kotlet schabowy? A może w Waszych domach klasyczny, polski obiad, wygląda nieco inaczej? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

70 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom