Kotlety schabowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Prawdziwy, klasyczny, domowy, polski obiad niedzielny? Obowiązkowym składnikiem będą kotlety schabowe lub mielone, z dodatkiem ziemniaków z wody z sosem lub puree ziemniaczanego, surówek, zasmażanej kapusty albo buraczków. Do tego koniecznie zupa na pierwsze danie i kompot do picia. Zobaczcie jak zrobić kotlet schabowy krok po kroku i podać tradycyjną potrawę na obiad.

Zobacz też: Najlepsze dodatki do mięsnych potraw

Kotlety schabowe pozawijane w folię przywożą studenci powracający po weekendzie do akademików. To od „schaboszczaków” początkujący miłośnicy gotowania często zaczynają swoją kulinarną naukę. Schaboszczak często nie jest lubiany przez dzieci, zwłaszcza gdy w mięsie trafi się trudny do pogryzienia tłuszcz. Kotlet schabowy nie należy do niskokalorycznych ze względu na panierkę, która podczas smażenia pochłania sporą ilość tłuszczu. Warto po usmażeniu osączyć go przez chwilę na papierowym ręczniku lub serwetce.

Schabowe tradycyjne czy uproszczone?

Tradycyjnie kotlety schabowe po utłuczeniu obtacza się w mące, potem moczy w jajku, a na koniec panieruje w bułce tartej i smaży na smalcu. To najlepszy sposób na wydobycie pełni ich smaku i uzyskanie chrupiącej panierki. Tłuszcz do smażenia nadaje mięsu smak i jeśli planujecie zastąpić smalec olejem, wybierzcie taki bez posmaku goryczki. Polecam spróbować usmażyć kotlety schabowe na maśle klarowanym.

Zobacz też
Kieszonka z indyka

Kotlet schabowy

Kotlety schabowe

Najlepsze kotlety schabowe w panierce. Idealny, chrupiący kotlet schabowy panierowany w mące, jajku i bułce tartej - przepis krok po kroku jak zrobić schabowe na obiad.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy, kotlety schabowe, schabowe
Liczba porcji: 4 sztuki
Kalorie: 473kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości (o szerokości ok. 2 cm; cienko roztłuczone tłuczkiem)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki (słodka lub ostra)
  • kilkanaście łyżek bułki tartej
  • smalec (do smażenia; można zastąpić go innym tłuszczem, np. masłem klarowanym lub olejem bez posmaku goryczki)
  • 1 szczypta pieprzu czosnkowego (opcjonalnie)
  • kilkanaście łyżek mąki (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.
  • Obtaczamy mięso w mące (opcjonalnie). Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.
  • Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.
  • Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
  • Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
  • Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 473kcal (24%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Białko: 40g (80%) | Fat: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 174mg (58%) | Sód: 444mg (19%) | Potas: 667mg (19%) | Witamina A: 180IU (4%) | Wapń: 25mg (3%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można, podobnie jak moja mama i babcia, uprościć panierowanie i pominąć obtaczanie kotletów w mące. Będzie odrobinę szybciej :). Warto wypróbować różne sposoby i uznać na podstawie własnego gustu, który jest lepszy!

Kotlet schabowy
Kotlet schabowy
Kotlet schabowy przekrojony
Kotlet schabowy przekrojony

Jaki jest Wasz ulubiony kotlet schabowy? A może w Waszych domach klasyczny, polski obiad, wygląda nieco inaczej? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Dajcie znać w komentarzach!

70 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom