Kotlety rybne przepis | Dorota Kamińska

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Jeśli ryba, to najlepiej pieczona w całości lub smażony filet, ale kotlety rybne to też potrawa, którą lubię. Zdaję sobie sprawę, że nie należą do lekkostrawnych. Te gotowe, sklepowe, mogą mieć skład pozostawiający wiele do życzenia. Ale we własnej kuchni to co innego. Pokażę Wam jak zrobić kotlety rybne krok po kroku.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne na obiad lub jako dodatek do rybnych burgerów. Można podać z frytkami, ziemniakami lub innymi warzywami gotowanymi czy grillowanymi, albo kluskami i surówką.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety rybne
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 280kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 1 kg ryby (filetowana, dowolna - można też wykorzystać kilka różnych ryb, np. łososia połączyć z dorszem i mintajem; zmielona w maszynce do mięsa)
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała, drobno posiekana i zeszklona na oleju)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany; można zastąpić 2 łyżkami imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 pęczek koperku, mięty lub natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki (jeśli masa będzie rzadka i nie będzie chciała się lepić w kotlety)
  • 2 kajzerki (suche; namoczone w mleku lub wodzie i dobrze odciśnięte)
  • sól, pieprz

Panierka

  • 1 jajko (rozkłócone)
  • bułka tarta (do panierowania)

Dodatkowo

  • olej (do głębokiego smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki masy, poza mąką, łączę w misce i mieszam łyżką.
  • Stopniowo dodaję mąkę, mieszam łyżką i sprawdzam, czy masa osiąga konsystencję odpowiednią do formowania kotletów.
  • Za pomocą zwilżonych zimną wodą dłoni i łyżki formuję kotlety. Maczam każdy w jajku, następnie obtaczam w tartej bułce.
  • Smażę kotlety na patelni, na oleju sięgającym ok. 5 mm ponad dno patelni. Na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor, z obu stron.
  • Odsączam kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak sprawdzić świeżość ryby
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Oprócz mąki, w celu zagęszczenia masy można wykorzystać dodatkowo kilka łyżek bułki tartej.
  4. Kotlety najlepiej smakują na ciepło, ale można też podać je na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (100 g) | Calories: 280kcal | Carbohydrates: 13g (4%) | Protein: 19g (38%) | Fat: 16g (25%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 55mg (18%) | Sodium: 234mg (10%) | Potassium: 319mg (9%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 7.8% | Vitamin C: 7.7% | Calcium: 4.2% | Iron: 9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)