Kotlety rybne przepis | Dorota Kamińska

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Jeśli ryba, to najlepiej pieczona w całości lub smażony filet, ale kotlety rybne to też potrawa, którą lubię. Zdaję sobie sprawę, że nie należą do lekkostrawnych. Te gotowe, sklepowe, mogą mieć skład pozostawiający wiele do życzenia. Ale we własnej kuchni to co innego. Pokażę Wam jak zrobić kotlety rybne krok po kroku.

5 od 1 osoby
Kotlety rybne
Kotlety rybne
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
45 min
 

Kotlety rybne na obiad lub jako dodatek do rybnych burgerów. Można podać z frytkami, ziemniakami lub innymi warzywami gotowanymi czy grillowanymi, albo kluskami i surówką.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety rybne
Liczba kalorii: 280 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
  • 1 kg ryby (filetowana, dowolna - można też wykorzystać kilka różnych ryb, np. łososia połączyć z dorszem i mintajem; zmielona w maszynce do mięsa)
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała, drobno posiekana i zeszklona na oleju)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany; można zastąpić 2 łyżkami imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 pęczek koperku, mięty lub natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekany)
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki (jeśli masa będzie rzadka i nie będzie chciała się lepić w kotlety)
  • 2 kajzerki (suche; namoczone w mleku lub wodzie i dobrze odciśnięte)
  • sól, pieprz
Panierka
  • 1 jajko (rozkłócone)
  • bułka tarta (do panierowania)
Dodatkowo
  • olej (do głębokiego smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak sprawdzić świeżość ryby
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Oprócz mąki, w celu zagęszczenia masy można wykorzystać dodatkowo kilka łyżek bułki tartej.
  4. Kotlety najlepiej smakują na ciepło, ale można też podać je na zimno, np. jako dodatek do kanapek.
Kotlety rybne - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki masy, poza mąką, łączę w misce i mieszam łyżką.

  2. Stopniowo dodaję mąkę, mieszam łyżką i sprawdzam, czy masa osiąga konsystencję odpowiednią do formowania kotletów.

  3. Za pomocą zwilżonych zimną wodą dłoni i łyżki formuję kotlety. Maczam każdy w jajku, następnie obtaczam w tartej bułce.

  4. Smażę kotlety na patelni, na oleju sięgającym ok. 5 mm ponad dno patelni. Na średnim ogniu, na złoto-brązowy kolor, z obu stron.

  5. Odsączam kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwuję.

Wartości odżywcze
Kotlety rybne
Wielkość porcji (1 sztuka (100 g))
Liczba kalorii 280 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 55mg 18%
Sód 234mg 10%
Potas 319mg 9%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Cukry 1g
Białko 19g 38%
Witamina A 7.8%
Witamina C 7.7%
Wapń 4.2%
Żelazo 9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)