fbpx
Czytasz właśnie
Kotlet z kurczaka z migdałami

Kotlet z kurczaka z migdałami

Kotlet z kurczaka z migdałami

Na niedzielny obiad, zamiast klasycznego schabowego lub „schabowego” z piersi kurczaka lubię czasem przygotować kotlet z kurczaka z migdałami. To bardzo smaczna wersja kurczaka ”premium”, smażonego w migdałowej panierce na klarowanym maśle, a dokładnie w ten sam sposób można też zapanierować rybę, na przykład pstrąga albo łososia.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Do migdałów świetnie pasuje czosnek, którym można delikatnie natrzeć mięso przed smażeniem albo dodać go odrobinę do brokułów czy brukselki, z którą można zaserwować całe danie. W mojej rodzinie takie bezpieczne eksperymenty są szczególnie lubiane, ponieważ dzięki nim na stole pojawia się coś nowego, takiego jak mój kotlet z kurczaka z migdałami, a jednak podstawowa forma i baza smakowa pozostają im znane.

Kotlet z piersi kurczaka z migdałami

Kotlet z kurczaka z migdałami

Najlepszy kotlet z kurczaka w migdałowej panierce czyli przepis na kotlet z kurczaka z migdałami w płatkach lub słupkach.
4.5 z 4 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pierś kurczaka (podwójna; porcjowana, oczyszczona z błon, umyta, osuszona na papierowym ręczniku; roztłuczona)
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1 jajko
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • mąka (pszenna lub kukurydziana)
  • masło klarowane (do smażenia)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Kotlety nacieramy solą i, opcjonalnie, pieprzem oraz czosnkiem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Obtaczamy każdy kotlet w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem dokładnie obtaczamy w płatkach migdałów.
  • Smażymy kotlety z kurczaka z migdałami na rozgrzanym maśle klarowanym, na średnim ogniu, sprawdzając czy spód jest przyrumieniony, następnie obracając i dosmażając (rumieniąc) drugą stronę.
  • Nadmiar tłuszczu odciskamy na papierowym ręczniku lub serwetce i serwujemy kotlety z gotowaną brukselką lub brokułami oraz ziemniakami.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kotlet z piersi kurczaka z migdałami
Kotlet z piersi kurczaka z migdałami
22 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom