Kotlet z kurczaka z migdałami przepis | Dorota Kamińska

Kotlet z kurczaka z migdałami

Na niedzielny obiad, zamiast klasycznego schabowego lub „schabowego” z piersi kurczaka lubię czasem przygotować kotlet z kurczaka z migdałami. To bardzo smaczna wersja kurczaka ”premium”, smażonego w migdałowej panierce na klarowanym maśle, a dokładnie w ten sam sposób można też zapanierować rybę, na przykład pstrąga albo łososia.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Do migdałów świetnie pasuje czosnek, którym można delikatnie natrzeć mięso przed smażeniem albo dodać go odrobinę do brokułów czy brukselki, z którą można zaserwować całe danie. W mojej rodzinie takie bezpieczne eksperymenty są szczególnie lubiane, ponieważ dzięki nim na stole pojawia się coś nowego, takiego jak mój kotlet z kurczaka z migdałami, a jednak podstawowa forma i baza smakowa pozostają im znane.

Kotlet z kurczaka z migdałami

Kotlet z kurczaka z migdałami

Najlepszy kotlet z kurczaka w migdałowej panierce czyli przepis na kotlet z kurczaka z migdałami w płatkach lub słupkach.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Liczba porcji: 2 osoby
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pierś kurczaka (podwójna; porcjowana, oczyszczona z błon, umyta, osuszona na papierowym ręczniku; roztłuczona)
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1 jajko
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • mąka (pszenna lub kukurydziana)
  • masło klarowane (do smażenia)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kotlety nacieramy solą i, opcjonalnie, pieprzem oraz czosnkiem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Obtaczamy każdy kotlet w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem dokładnie obtaczamy w płatkach migdałów.
  • Smażymy kotlety z kurczaka z migdałami na rozgrzanym maśle klarowanym, na średnim ogniu, sprawdzając czy spód jest przyrumieniony, następnie obracając i dosmażając (rumieniąc) drugą stronę.
  • Nadmiar tłuszczu odciskamy na papierowym ręczniku lub serwetce i serwujemy kotlety z gotowaną brukselką lub brokułami oraz ziemniakami.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kotlet z piersi kurczaka z migdałami
Kotlet z piersi kurczaka z migdałami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

22 komentarze
    1. Nie potrafię tego dokładnie wyliczyć, ale zaliczyłabym ten kotlet do dań z grupy o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ wszystkie poszczególne składniki oprócz mąki mają niski IG: mięso, tłuszcz, jajko, migdały. Białko i tłuszcz spowalniają wchłanianie węglowodanów z mąki, której nie jest, dzięki jajku i migdałom, aż tak dużo.

  1. mogłaś zrobić też z płatkami kukurydzianymi i natką pietruszki ale moż to też zrobić z piersią z indyka ale tak to fajny pszepis

  2. Fajna dziewczyna opowiada o jedzeniu. – Jestem biednym studentem, podoba mi się, może kiedys jak bede miał prawdziwe mięso, to sprubuje zrobić cos podobnego 😀

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)