Kotlet z kurczaka a'la schabowy przepis | Dorota Kamińska

Kotlet z kurczaka a’la schabowy

Od dziecka nie przepadałam za mięsem i nie lubiłam schabowych. Jednak czasami mojej mamie udało się wmusić we mnie kotlet z kurczaka ;). Podawała go obowiązkowo w towarzystwie uwielbianych przeze mnie gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz domowych ogórków kiszonych. To te najlepsze, w których podwórkowej, letniej „produkcji” zawsze brała udział cała nasza rodzina. „Schabowy” z kurczaka miał delikatniejszy smak i mniej tłustych części, których jako dziecko nie umiałam pogryźć. Do dziś pamiętam mękę przy ich jedzeniu. Zobaczcie jak zrobić kotlety z kurczaka. Może Wasze niejadki uda się do nich przekonać!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad

Delikatne mięso, dzięki któremu kotlet schabowy z kurczaka (haha, nie ma czegoś takiego, schab ma świnia, a nie kura ;)) charakteryzuje łagodny, uniwersalny smak. Można je zapanierować tylko w przyprawionym jajku i bułce. To najprostszy przepis, ale najlepszy efekt, podobnie jak w przypadku wersji de volaille czy schabowych uzyskamy, obtaczając je w pierwszej kolejności w mące. Jako dodatek, zamiast kiszonego ogórka, warto podać marchewkę z groszkiem lub surówkę z marchewki z jabłkiem. Uwielbiam obie!

5 od 1 osoby
Kotlet z piersi kurczaka
Kotlet z kurczaka a'la schabowy
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Najlepszy kotlet z kurczaka smażony w panierce, przypominający kotlet schabowy. Jest to kotlet z piersi kurczaka panierowany w mące, jajku z przyprawami i bułce tartej.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy z kurczaka, kotlet z kurczaka, kotlet z piersi kurczaka, kotlet z piersi z kurczaka
Liczba kalorii: 365 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 piersi kurczaka (pojedyncze lub 1 podwójna; umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, oczyszczone z tłuszczu i błon, roztłuczone tłuczkiem)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 100 g masła (½ kostki; klarowane; można zastąpić olejem słonecznikowym)
  • przyprawa do kurczaka (mieszanka papryki, kolendry, imbiru i czosnku)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kotlet z kurczaka a'la schabowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Mięso na czas tłuczenia najlepiej włożyć do foliowego woreczka - zapobiegnie to pryskaniu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Kotlet z kurczaka a'la schabowy - Jak zrobić
  1. Jajko rozkłócamy z przyprawami.
  2. Mięso obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
  3. Układamy kotlety na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i na średnim płomieniu smażymy kotlety z obydwu stron (jeśli bułka się przypala, zmieniamy olej po każdej usmażonej sztuce lub wyławiamy ją za pomocą drewnianej łyżki).
  4. Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.
  5. Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.
Wartości odżywcze
Kotlet z kurczaka a'la schabowy
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 365 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 175mg 58%
Sód 380mg 16%
Potas 487mg 14%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 31g 62%
Witamina A 8.1%
Witamina C 1.6%
Wapń 5.5%
Żelazo 13.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kotlet z kurczaka, podobnie jak schabowy, jest daniem znanym, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce. To idealna alternatywa dla tych, którzy chcą skosztować specjałów polskiej kuchni, a nie jedzą wieprzowiny.

Kotlet "schabowy" z piersi kurczaka
Kotlet „schabowy” z piersi kurczaka

Jak Wam smakuje kotlet z piersi kurczaka według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, z jaką surówką najlepszy :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

83 komentarze
  1. Kotlet Schabowy z piersi z kurczaka, masakra nie wiesz kobieto co piszesz, jak sama nazwa wskazuje jest to kotlet ze schabu, a nie z piersi z kurczaka, wiec po prostu wystarczyło by napisac Kotlet z piersi z kurczaka!!

    1. A ty naucz się znaczenia znaków stosowanych w języku polskim i czytania ze zrozumieniem 🙂 a dopiero pózniej poprawiaj innych 😀 ah ta dzisiejsza młodzież w du… byli i gów….. zobaczyli. A przepis fajny 🙂

  2. Musze podziękować pani, po raz pierwszy udało mi się coś przyrządzić co zrobione przeze mnie osobiście mi smakuje, moje zdolności kulinarne to porażka, ale dzięki takim poradnikom nie umrę z głodu 😛 także dziękuje serdecznie i pozdrawiam.

  3. … zamiast szczypiorku to koperek bo lepiej smakuje i komponuje znakomicie do reszty na talerzu. Pozdrawiam 🙂

  4. Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)

  5. [..YouTube..] Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)

  6. [..YouTube..] @TheSzef81 Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)

  7. Dokładnie, podoba mi się, że pokazujesz proste przepisy dla naprawdę początkujących, a nie jakieś wymyślne dania. Dziękuje, pozdrawiam gorąco.

  8. bardzo dobre zrobiłem tak jak kazałaś i NIEBO W GĘBIE kurde normalnie pycha,ale ja to lubie najbardziej takie danie kotlet schabowy ( panierka z samego jajka klasa 0 oczywiście 🙂 ) kluski śląskie i 1 ogórek korniszonek :=) niebo w gębie.

    Pozdrowienia z polski 😀

  9. ja przed panierowaniem, jedna strone drobiowego „schabowego” delikatnie smaruje musztarda dijon.
    I jeszcze mala sztuczka by panierka nie zostawala na patelni.
    Strone kotleta ktora idzie na tluszcz – skrop kolkoma kroplami wody lub cytryna, ta druga daje fajny smak.

    Pozdrowienia z Londynu

    1. Hej 🙂
      Fajny przepis, od dziecka uwielbiam piersi z kurczaka, a moj maz to moze jesc codziennie nie tylko piersi, ale calego kurczaka, dlatego szukam przepisow , bo ciagle to samo to jest nudne 😉
      Ja robie kotlety z kurczaka, ale z przypraw to stosuje do nich tylko sol, pieprz oraz papryke 🙂
      filety myje, oproszam przyprawami i sobie leza 🙂 potem przed samym podaniem robie panierke : najpierw maka, potem jajko i na koncu bulka tarta 🙂 Maz sie zajada nimi lepiej niz schabowymi 😀
      No i ja nie smaze na oleju wole margaryne .
      Pozdrawiam.

  10. Chyba nie do końca dobre to porównanie, bo to inne rodzaje błędów. Już prędzej schabowy z kurczaka = polędwica z łososia.

  11. Schabowe są z wieprzowiny jakkolwiek by nie były oszukane. Sznycle drobiowe to zawsze drób i tyle nie wiem co to za moda na schabowe z kurczaka. Ludzie proszę trochę szacunku dla kuchni polskiej. Wiem pozytywna kuchnia luz, ale koleżanko paznokcie bez lakieru i trochę wprawy przy przekręcaniu kotletów by się przydało:P

  12. [..YouTube..] Schabowe są z wieprzowiny jakkolwiek by nie były oszukane. Sznycle drobiowe to zawsze drób i tyle nie wiem co to za moda na schabowe z kurczaka. Ludzie proszę trochę szacunku dla kuchni polskiej. Wiem pozytywna kuchnia luz, ale koleżanko paznokcie bez lakieru i trochę wprawy przy przekręcaniu kotletów by się przydało:P

  13. gdzie do gotowania w pomalowanych paznokciach wez ogarnij!w pomalowanych pazurkach to na dyskoteke a nie do kuchni

  14. Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.

  15. [..YouTube..] Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.

  16. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.

  17. podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.

  18. Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).

  19. Nie, zawsze przyprawiam tylko jajko. A przyprawiać przed panierowaniem jest lepiej, gorzej czy po prostu inaczej? 🙂

  20. Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.

  21. o wiele lepiej by się oglądąło gdybyś miała pomalowane paznokcie 😛
    przepraszam ale mam fioła na punkcie rąk..

  22. [..YouTube..] podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.

  23. [..YouTube..] @1991madziulaczek podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.

  24. [..YouTube..] Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).

  25. [..YouTube..] @klusiiaa Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).

  26. [..YouTube..] Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.

  27. [..YouTube..] @kucibaba2 Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.

  28. @kucibaba2 OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam
    tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za
    bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)

  29. [..YouTube..] OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)

  30. [..YouTube..] @kucibaba2 OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)