Kotlet z kurczaka a'la schabowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kotlet z kurczaka a’la schabowy
Kotlet z piersi kurczaka

Od dziecka nie przepadałam za mięsem i nie lubiłam schabowych. Jednak czasami mojej mamie udało się wmusić we mnie kotlet z kurczaka ;). Podawała go obowiązkowo w towarzystwie uwielbianych przeze mnie gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz domowych ogórków kiszonych. To te najlepsze, w których podwórkowej, letniej „produkcji” zawsze brała udział cała nasza rodzina. „Schabowy” z kurczaka miał delikatniejszy smak i mniej tłustych części, których jako dziecko nie umiałam pogryźć. Do dziś pamiętam mękę przy ich jedzeniu. Zobaczcie jak zrobić kotlety z kurczaka. Może Wasze niejadki uda się do nich przekonać!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad

Delikatne mięso, dzięki któremu kotlet schabowy z kurczaka (haha, nie ma czegoś takiego, schab ma świnia, a nie kura ;)) charakteryzuje łagodny, uniwersalny smak. Można je zapanierować tylko w przyprawionym jajku i bułce. To najprostszy przepis, ale najlepszy efekt, podobnie jak w przypadku wersji de volaille czy schabowych uzyskamy, obtaczając je w pierwszej kolejności w mące. Jako dodatek, zamiast kiszonego ogórka, warto podać marchewkę z groszkiem lub surówkę z marchewki z jabłkiem. Uwielbiam obie!

Kotlet z piersi kurczaka

Kotlet z kurczaka a'la schabowy

Najlepszy kotlet z kurczaka smażony w panierce, przypominający kotlet schabowy. Jest to kotlet z piersi kurczaka panierowany w mące, jajku z przyprawami i bułce tartej.
4.5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlet schabowy z kurczaka, kotlet z kurczaka, kotlet z piersi kurczaka, kotlet z piersi z kurczaka
Liczba porcji: 2
Kalorie: 365kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka (pojedyncze lub 1 podwójna; umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, oczyszczone z tłuszczu i błon, roztłuczone tłuczkiem)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 100 g masła (½ kostki; klarowane; można zastąpić olejem słonecznikowym)
  • przyprawa do kurczaka (mieszanka papryki, kolendry, imbiru i czosnku)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Jajko rozkłócamy z przyprawami.
  • Mięso obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
  • Układamy kotlety na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i na średnim płomieniu smażymy kotlety z obydwu stron (jeśli bułka się przypala, zmieniamy olej po każdej usmażonej sztuce lub wyławiamy ją za pomocą drewnianej łyżki).
  • Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.
  • Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.

Przydatne przepisy i poradniki

Mięso na czas tłuczenia najlepiej włożyć do foliowego woreczka - zapobiegnie to pryskaniu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 365kcal (18%) | Carbohydrates: 26g (9%) | Białko: 31g (62%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 175mg (58%) | Sód: 380mg (17%) | Potas: 487mg (14%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 405IU (8%) | Witamina C: 1.3mg (2%) | Wapń: 55mg (6%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kotlet z kurczaka, podobnie jak schabowy, jest daniem znanym, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce. To idealna alternatywa dla tych, którzy chcą skosztować specjałów polskiej kuchni, a nie jedzą wieprzowiny.

Zobacz też
Kapuśniak grzybowy

Kotlet "schabowy" z piersi kurczaka
Kotlet „schabowy” z piersi kurczaka

Jak Wam smakuje kotlet z piersi kurczaka według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, z jaką surówką najlepszy :).

83 komentarze
  • Kotlet Schabowy z piersi z kurczaka, masakra nie wiesz kobieto co piszesz, jak sama nazwa wskazuje jest to kotlet ze schabu, a nie z piersi z kurczaka, wiec po prostu wystarczyło by napisac Kotlet z piersi z kurczaka!!

  • Musze podziękować pani, po raz pierwszy udało mi się coś przyrządzić co zrobione przeze mnie osobiście mi smakuje, moje zdolności kulinarne to porażka, ale dzięki takim poradnikom nie umrę z głodu 😛 także dziękuje serdecznie i pozdrawiam.

  • … zamiast szczypiorku to koperek bo lepiej smakuje i komponuje znakomicie do reszty na talerzu. Pozdrawiam 🙂

  • Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)

  • [..YouTube..] Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)

  • [..YouTube..] @TheSzef81 Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)

  • Dokładnie, podoba mi się, że pokazujesz proste przepisy dla naprawdę początkujących, a nie jakieś wymyślne dania. Dziękuje, pozdrawiam gorąco.

  • bardzo dobre zrobiłem tak jak kazałaś i NIEBO W GĘBIE kurde normalnie pycha,ale ja to lubie najbardziej takie danie kotlet schabowy ( panierka z samego jajka klasa 0 oczywiście 🙂 ) kluski śląskie i 1 ogórek korniszonek :=) niebo w gębie.

    Pozdrowienia z polski 😀

  • ja przed panierowaniem, jedna strone drobiowego „schabowego” delikatnie smaruje musztarda dijon.
    I jeszcze mala sztuczka by panierka nie zostawala na patelni.
    Strone kotleta ktora idzie na tluszcz – skrop kolkoma kroplami wody lub cytryna, ta druga daje fajny smak.

    Pozdrowienia z Londynu

    • Hej 🙂
      Fajny przepis, od dziecka uwielbiam piersi z kurczaka, a moj maz to moze jesc codziennie nie tylko piersi, ale calego kurczaka, dlatego szukam przepisow , bo ciagle to samo to jest nudne 😉
      Ja robie kotlety z kurczaka, ale z przypraw to stosuje do nich tylko sol, pieprz oraz papryke 🙂
      filety myje, oproszam przyprawami i sobie leza 🙂 potem przed samym podaniem robie panierke : najpierw maka, potem jajko i na koncu bulka tarta 🙂 Maz sie zajada nimi lepiej niz schabowymi 😀
      No i ja nie smaze na oleju wole margaryne .
      Pozdrawiam.

  • Chyba nie do końca dobre to porównanie, bo to inne rodzaje błędów. Już prędzej schabowy z kurczaka = polędwica z łososia.

  • Schabowe są z wieprzowiny jakkolwiek by nie były oszukane. Sznycle drobiowe to zawsze drób i tyle nie wiem co to za moda na schabowe z kurczaka. Ludzie proszę trochę szacunku dla kuchni polskiej. Wiem pozytywna kuchnia luz, ale koleżanko paznokcie bez lakieru i trochę wprawy przy przekręcaniu kotletów by się przydało:P

  • [..YouTube..] Schabowe są z wieprzowiny jakkolwiek by nie były oszukane. Sznycle drobiowe to zawsze drób i tyle nie wiem co to za moda na schabowe z kurczaka. Ludzie proszę trochę szacunku dla kuchni polskiej. Wiem pozytywna kuchnia luz, ale koleżanko paznokcie bez lakieru i trochę wprawy przy przekręcaniu kotletów by się przydało:P

  • gdzie do gotowania w pomalowanych paznokciach wez ogarnij!w pomalowanych pazurkach to na dyskoteke a nie do kuchni

  • Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.

  • [..YouTube..] Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.

  • podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.

  • Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).

  • Nie, zawsze przyprawiam tylko jajko. A przyprawiać przed panierowaniem jest lepiej, gorzej czy po prostu inaczej? 🙂

  • Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.

  • o wiele lepiej by się oglądąło gdybyś miała pomalowane paznokcie 😛
    przepraszam ale mam fioła na punkcie rąk..

  • [..YouTube..] podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.

  • [..YouTube..] @1991madziulaczek podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.

  • [..YouTube..] Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).

  • [..YouTube..] @klusiiaa Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).

  • [..YouTube..] Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.

  • @kucibaba2 OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam
    tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za
    bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)

  • [..YouTube..] OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)

  • [..YouTube..] @kucibaba2 OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom