Kotlet schabowy z grilla

3/5 (2)

Jedno z popularniejszych mięs pojawiających się na polskich stołach i klasyczny, niedzielny obiad czyli kotlety schabowe w panierce, smażone na smalcu, serwowane z ziemniakami i kapustą. Zestaw, który zawsze się sprawdza, a teraz, w sezonie grillowym, można w łatwy sposób przygotować go w nieco innej, wiosenno-letniej wersji. Bardzo lubię takie proste, a jednocześnie odmienione, urozmaicone dania. Wystarczy grill, patelnia do grillowania lub piekarnik, kilka prostych składników marynaty i dobre mięso, żeby kotlet schabowy z grilla podbił Wasze serca.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady

Złota zasada prostych dań mówi, że poszczególne składniki, kiedy jest ich tylko kilka w całym przepisie, powinny być najwyższej jakości. Wieprzowina jest uniwersalnym mięsem o łagodnym smaku, łatwym do przygotowania ze względu na kruchość i brak nietypowych, nieprzyjemnych posmaków. Ta certyfikowana, ze znakiem jakości PQS, dostępna w delikatesach oferujących wyszukane składniki, zawiera mało tłuszczu, a mięso oferowane jest na sklepowych półkach w różnych formach: polędwiczek, klasycznego schabu bez kości lub takiego pokrojonego w kotlety z kostką, żeberek czy karkówki.

Kostka w schabie w trakcie obróbki termicznej mięsa uwolni dodatkowy aromat sprawiając, że przygotowany kotlet schabowy z grilla będzie pachnący, soczysty i wyjątkowo smaczny.

Kotlet schabowy z grilla

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas2 godz., 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Najlepszy kotlet schabowy z grilla z kostką, z dużego kawałka schabu najlepszej jakości. Prosty i efektowny kotlet schabowy z grilla, soczysty w środku i przypieczony z wierzchu.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 Plastry schabu z kostką* (roztłuczony za pomocą tłuczka)
  • 1-2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka imbiru lub ostrej/łagodnej papryki (świeży, starty na tarce lub suszony)
  • 4 łyżki miodu lub sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu śliwkowego, gruszkowego lub winnego albo soku z cytryny
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Kotlet schabowy z grilla - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale YouTube

* Przepis został przygotowany we współpracy z Pork Quality System. System Jakości Wieprzowiny PQS to jeden z pierwszych w Polsce kompleksowych programów wytwarzania wysokiej jakości mięsa wieprzowego, opracowany w 2009 roku przez organizacje reprezentujące rolników i przetwórców mięsa – Związek „Polskie Mięso” oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.

PQSKampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Produkcja wieprzowiny odbywa się zgodnie z obowiązującym prawem w zakresie dobrostanu i zdrowia zwierząt oraz ludzi, jak również z poszanowaniem ochrony środowiska naturalnego.

Kotlet schabowy z grilla - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie na dużym talerzu.
Krok 2
Dokładnie namaczam mięso w marynacie. Można odstawić je na ok. 1 godzinę do lodówki.
Krok 3
Rozgrzewam grill lub patelnię do grillowania. Na dużym ogniu, przez 1 minutę z każdej strony, szybko grilluję mięso, żeby wierzchnia część białka ścięła się.
Krok 4
Obracam mięso o 45 stopni i grilluję jeszcze przez 1-2 minuty, następnie przewracam na drugą stronę tak, żeby na powierzchni mógł utworzyć się wzorek w kształcie kratki i znów dogrillowuję przez 1-2 minuty.
Krok 5
Przekładam mięso na talerz, dekoruję sałatką oraz wybranymi dodatkami i serwuję.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Kotlet schabowy z kostką z grilla
Kotlet schabowy z kostką z grilla

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Co to w ogóle za odpowiedź „Widać kiepska jakość mięsa” ?!
    Na jakiej podstawie??

    Nie napisałaś powyżej ile cm grubości ma mieć schab do tego przepisu, więc najpierw go popraw, a potem pisz o jakości mięsa czytelniczki. To raz. A dwa – grillowany schab z kością najlepiej smakuje BEZ ROZTŁUKIWANIA.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)