Koszyczki bezowe

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Białka pozostałe po przygotowaniu szparagów z sosem holenderskim lub domowych lodów waniliowych można wykorzystać, piekąc koszyczki bezowe. Ich kształt zależy wyłącznie od naszej fantazji, a wypełnienie – od aktualnie dostępnych, sezonowych owoców.

Zobacz też: Więcej pomysłów na truskawki

Koszyczki bezowe, przed dodaniem owoców, można wypełnić bitą śmietaną. Sucha, chrupiąca, słodka beza nabierze przy niej dodatkowego smaku i delikatności, a całość najlepiej podkreślą soczyste owoce o lekko kwaskowatej nucie – proponuję dojrzałe, czerwone truskawki.

Do koszyczków bezowych potrzebujemy dość sztywnej masy bezowej, przygotowanej z białek o pokojowej temperaturze. Po wyciśnięciu przez szprycę masa powinna zachować nadany jej kształt i nie rozpłynąć się. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zamiast szprycą, można nałożyć ją za pomocą łyżki, pozostawiając na środku bezików zagłębienia na owoce.

Koszyczki bezowe

Liczba porcji9-12 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania1 godzina, 30 min
Czas gotowania1 minuta
Całkowity czas1 godzina, 31 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Eleganckie i proste do przygotowania koszyczki bezowe czyli bezy z truskawkami. Najlepsze koszyczki bezowe na przyjęcie lub jako słodycz do kawy.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Beza

    • 5 białek jajek (o temperaturze pokojowej)
    • 1,5 Szklanki cukru, cukru pudru lub cukru waniliowego
    • ½ łyżeczki soli

    Nadzienie

    • ok. 36truskawek lub inne owoce, najlepiej sezonowe (np. maliny, jagody, borówka amerykańska, porzeczki, poziomki, kiwi, winogrona)
    • świeża mięta

    Nadzienie (opcjonalnie)

    • bita śmietana

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Koszyczki bezowe - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić cukier waniliowy
    2. Bita śmietana – przepis
    3. Piana z białek – jak ubić
    4. Bezy – jak zrobić
    5. Truskawki - walory, właściwości, witaminy

    Koszyczki bezowe - Jak zrobić

    Krok 1
    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania, stopniowo, dodając cukier.
    Krok 2
    Za pomocą szprycy wyciskamy masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby najpierw utworzyć dno koszyczka, a potem jego ozdobne boki.
    Krok 3
    Pieczemy koszyczki bezowe w piekarniku nagrzanym do 100 °C, przez ok. 45 minut, na środkowej półce. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku jeszcze na 1 godzinę.
    Krok 4
    Do wystudzonych koszyczków wkładamy owoce (wcześniej możemy wysmarować dno każdego bezowego koszyczka bitą śmietaną) i dekorujemy miętą.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Koszyczki bezowe z truskawkami
    Koszyczki bezowe z truskawkami

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    9 komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)