Koszyczki bezowe przepis | Dorota Kamińska

Koszyczki bezowe

Białka pozostałe po przygotowaniu szparagów z sosem holenderskim lub domowych lodów waniliowych można wykorzystać, piekąc koszyczki bezowe. Ich kształt zależy wyłącznie od naszej fantazji, a wypełnienie – od aktualnie dostępnych, sezonowych owoców.

Zobacz też: Więcej pomysłów na truskawki

Koszyczki bezowe, przed dodaniem owoców, można wypełnić bitą śmietaną. Sucha, chrupiąca, słodka beza nabierze przy niej dodatkowego smaku i delikatności, a całość najlepiej podkreślą soczyste owoce o lekko kwaskowatej nucie – proponuję dojrzałe, czerwone truskawki.

Do koszyczków bezowych potrzebujemy dość sztywnej masy bezowej, przygotowanej z białek o pokojowej temperaturze. Po wyciśnięciu przez szprycę masa powinna zachować nadany jej kształt i nie rozpłynąć się. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zamiast szprycą, można nałożyć ją za pomocą łyżki, pozostawiając na środku bezików zagłębienia na owoce.

Koszyczki bezowe

Koszyczki bezowe

Eleganckie i proste do przygotowania koszyczki bezowe czyli bezy z truskawkami. Najlepsze koszyczki bezowe na przyjęcie lub jako słodycz do kawy.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godzina 30 min
Gotowanie: 1 minuta
Razem: 1 godzina 31 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: koszyczki bezowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 120kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Beza

  • 5 białek jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki cukru, cukru pudru lub cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • ok. 36truskawek lub inne owoce, najlepiej sezonowe (np. maliny, jagody, borówka amerykańska, porzeczki, poziomki, kiwi, winogrona)
  • świeża mięta
  • bita śmietana (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania, stopniowo, dodając cukier.
  • Za pomocą szprycy wyciskamy masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby najpierw utworzyć dno koszyczka, a potem jego ozdobne boki.
  • Pieczemy koszyczki bezowe w piekarniku nagrzanym do 100 °C, przez ok. 45 minut, na środkowej półce. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku jeszcze na 1 godzinę.
  • Do wystudzonych koszyczków wkładamy owoce (wcześniej możemy wysmarować dno każdego bezowego koszyczka bitą śmietaną) i dekorujemy miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Bita śmietana – przepis
  3. Piana z białek – jak ubić
  4. Bezy – jak zrobić
  5. Truskawki - walory, właściwości, witaminy

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (słodzone cukrem, udekorowane bitą śmietaną) | Calories: 120kcal | Carbohydrates: 26g (9%) | Protein: 2g (4%) | Cholesterol: 2mg (1%) | Sodium: 132mg (6%) | Potassium: 63mg (2%) | Sugar: 26g | Vitamin A: 0.4% | Vitamin C: 11.9% | Calcium: 0.7% | Iron: 0.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koszyczki bezowe z truskawkami
Koszyczki bezowe z truskawkami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Hej. Chcialam podpytac o koszyczki. Czy to takie tyypowe wysuszone bezy, czy jednak takie ciagnace w srodku jak beza Pavlova?

    1. Cześć Kornelio! To typowe, podsuszone bezy. Gdy są większe, robią się leciutko ciągnące w środku. W przypadku koszyczków ta ciągliwość nie jest mocno wyczuwalna – ewentualnie w tych wyższych miejscach.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)