Koszyczki bezowe przepis | Dorota Kamińska

Koszyczki bezowe

Białka pozostałe po przygotowaniu szparagów z sosem holenderskim lub domowych lodów waniliowych można wykorzystać, piekąc koszyczki bezowe. Ich kształt zależy wyłącznie od naszej fantazji, a wypełnienie – od aktualnie dostępnych, sezonowych owoców.

Zobacz też: Więcej pomysłów na truskawki

Koszyczki bezowe, przed dodaniem owoców, można wypełnić bitą śmietaną. Sucha, chrupiąca, słodka beza nabierze przy niej dodatkowego smaku i delikatności, a całość najlepiej podkreślą soczyste owoce o lekko kwaskowatej nucie – proponuję dojrzałe, czerwone truskawki.

Do koszyczków bezowych potrzebujemy dość sztywnej masy bezowej, przygotowanej z białek o pokojowej temperaturze. Po wyciśnięciu przez szprycę masa powinna zachować nadany jej kształt i nie rozpłynąć się. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zamiast szprycą, można nałożyć ją za pomocą łyżki, pozostawiając na środku bezików zagłębienia na owoce.

Koszyczki bezowe
Przygotowanie
1 godz. 30 min
Czas gotowania
1 min
Całkowity czas
1 godz. 31 min
 
Eleganckie i proste do przygotowania koszyczki bezowe czyli bezy z truskawkami. Najlepsze koszyczki bezowe na przyjęcie lub jako słodycz do kawy.
Danie: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: koszyczki bezowe
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Beza
  • 5 białek jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki cukru, cukru pudru lub cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie
  • ok. 36truskawek lub inne owoce, najlepiej sezonowe (np. maliny, jagody, borówka amerykańska, porzeczki, poziomki, kiwi, winogrona)
  • świeża mięta
  • bita śmietana (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Koszyczki bezowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Bita śmietana – przepis
  3. Piana z białek – jak ubić
  4. Bezy – jak zrobić
  5. Truskawki - walory, właściwości, witaminy
Koszyczki bezowe - Jak zrobić
  1. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania, stopniowo, dodając cukier.
  2. Za pomocą szprycy wyciskamy masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby najpierw utworzyć dno koszyczka, a potem jego ozdobne boki.
  3. Pieczemy koszyczki bezowe w piekarniku nagrzanym do 100 °C, przez ok. 45 minut, na środkowej półce. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku jeszcze na 1 godzinę.
  4. Do wystudzonych koszyczków wkładamy owoce (wcześniej możemy wysmarować dno każdego bezowego koszyczka bitą śmietaną) i dekorujemy miętą.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Koszyczki bezowe z truskawkami
Koszyczki bezowe z truskawkami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)