fbpx
Czytasz właśnie
Koreczki

Koreczki

Koreczki

Bardzo prostą do zrobienia przekąską, idealną do podania na Sylwestra, Andrzejki lub inną imprezę, są kolorowe koreczki. Można przyrządzić je z dowolnych składników, przygotowując wersję mięsną lub wegetariańską, z owocami, serem, wędlinami i warzywami, a nawet marynowanymi grzybkami lub rybą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Moje koreczki imprezowe najczęściej przygotowuję z kabanosów, żółtego i pleśniowego sera, oliwek, pomidorków koktajlowych i winogron. Czasami wykorzystuję też pokrojoną w paski i zrolowaną, gotowaną wędlinę drobiową lub wędzony boczek. Kroję składniki w kostkę lub zostawiam w całości. Następnie nadziewam na wykałaczki i wbijam wszystkie gęsto w owiniętą folią aluminiową połowę główki kapusty. I taka kapusta z koreczkami jest potem centralną ozdobą imprezowego stołu.

Koreczki

Koreczki

Koreczki imprezowe czyli jednokęsowe przekąski nabite na wykałaczki i umieszczone w zawiniętej w folię aluminiową kapuście. Najlepsze koreczki na imprezę!
5 from 2 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: koreczki
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 471kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ główki kapusty (owinięta folią aluminiową)
  • kilka kabanosów (pokrojone na kawałki o długości ok. 1,5-2 cm)
  • ½ kg winogron
  • ½ kg pomidorków koktajlowych
  • 300 g zielonych oliwek (1 słoik; najlepsze będą oliwki wypestkowane)
  • 300 g czarnych oliwek (1 słoik; najlepsze będą oliwki wypestkowane)
  • 1 papryka (pokrojona w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm)
  • 150 g żółtego sera (pokrojony w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm)
  • 1 awokado (pokrojone w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm)
  • 1 ser pleśniowy (okrągły, ok. 300 g; pokrojony w trójkąty)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Składniki, które po obraniu i pokrojeniu ciemnieją (np. awokado) można przed nakłuwaniem na wykałaczki skropić sokiem z cytryny.
  2. Warto stworzyć wiele koreczkowych wariantów, dzięki temu każdy z gości znajdzie swoje ulubione połączenie smakowe.

Jak zrobić

  • Składniki pokrojone w kostkę lub na plasterki albo pozostawione w całości nabijam na wykałaczki. Najlepiej dobierać składniki pasujące do siebie smakowo: np. łączyć sery z owocami lub kabanosy z oliwkami.
  • Wykałaczki ze składnikami nakłuwam na zawiniętą w folię kapustę.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 471kcal (24%) | Węglowodany: 20g (7%) | Białko: 18g (36%) | Tłuszcze: 37g (57%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 64mg (21%) | Sód: 1768mg (77%) | Potas: 590mg (17%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 1660IU (33%) | Witamina C: 38mg (46%) | Wapń: 338mg (34%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo ładnie się prezentują, są świetną zakąską do alkoholu i z reguły jako pierwsze znikają z imprezowego stołu. Ponieważ łączę składniki na wiele sposobów, każdy z gości znajdzie tu coś dla siebie. To wytrawna wersja, świetna do alkoholu. Ale wyobraźcie sobie takie przyrządzone wyłącznie ze słodkich owoców… może jeszcze polane czekoladą… Brzmi zachęcająco, prawda?

Zobacz też
Wywar z resztek

Koreczki
Koreczki

Ciekawa jestem, z jakich składników je przygotujecie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach jak zrobić imprezowe koreczki według Waszych pomysłów!

46 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom