Kopytka z serem przepis | Dorota Kamińska

Kopytka z serem

Kopytka z serem

Kopytka z serem często mylone są z leniwymi kluskami, choć te drugie klasycznie przyrządza się bez dodatku ziemniaków. W rzeczywistości receptury są podobne, ale połowę sera w leniwych zastępuje się ziemniakami i oto jak zrobić kopytka z serem. Są bardzo smaczne i pożywne, a najlepiej smakują z podsmażoną cebulą. A może zaproponujecie inne dodatki?

Kopytka z serem

Kopytka z serem

Kopytka z serem, ziemniakami i mąką z jajkami. Pokazuję jak zrobić kopytka serowe polane podsmażoną cebulą i posypane natką pietruszki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka z serem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 356kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto na leniwe

  • 250 g ziemniaków (mączyste/sypkie, ugotowane, zmielone w maszynce)
  • 250 g twarogu (zmielony w maszynce lub rozgnieciony widelcem)
  • 250 g mąki (kilka łyżek odsypanych do omączenia stolnicy)
  • 2 jajka (można oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę)
  • 2 szczypty soli (+dodatkowa do gotowania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki, łączę w misce i mieszam za pomocą łyżki.
  • Dosypuję partiami mąkę i zagniatam kulę ciasta.
  • Przekładam na omączoną stolnicę, dzielę na kilka części i formuję wałki z ciasta.
  • Każdy wałek delikatnie spłaszczam, następnie wykrawam kopytka za pomocą noża lub łopatki.
  • Wrzucam kopytka do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Przykrywam garnek i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Odcedzam i serwuję z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cynamonu lub bułki tartej z masłem, albo z cebulą podsmażoną na oleju.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 225g | Calories: 356kcal | Carbohydrates: 57g (19%) | Protein: 17g (34%) | Fat: 5g (8%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sodium: 285mg (12%) | Potassium: 420mg (12%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 4.1% | Vitamin C: 8.6% | Calcium: 9.2% | Iron: 29.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na kopytka z serem
Przepis na kopytka z serem
Kopytka z serem - przepis
Kopytka z serem – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)