Kopytka z serem przepis | Dorota Kamińska

Kopytka z serem

Kopytka z serem

Kopytka z serem często mylone są z leniwymi kluskami, choć te drugie klasycznie przyrządza się bez dodatku ziemniaków. W rzeczywistości receptury są podobne, ale połowę sera w leniwych zastępuje się ziemniakami i oto jak zrobić kopytka z serem. Są bardzo smaczne i pożywne, a najlepiej smakują z podsmażoną cebulą. A może zaproponujecie inne dodatki?

5 od 1 osoby
Kopytka z serem
Kopytka z serem
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
45 min
 

Kopytka z serem, ziemniakami i mąką z jajkami. Pokazuję jak zrobić kopytka serowe polane podsmażoną cebulą i posypane natką pietruszki.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka z serem
Liczba kalorii: 356 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na leniwe
  • 250 g ziemniaków (mączyste/sypkie, ugotowane, zmielone w maszynce)
  • 250 g twarogu (zmielony w maszynce lub rozgnieciony widelcem)
  • 250 g mąki (kilka łyżek odsypanych do omączenia stolnicy)
  • 2 jajka (można oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę)
  • 2 szczypty soli (+dodatkowa do gotowania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak ugotować ziemniaki
  2. Jak zrobić twaróg
Kopytka z serem - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki, łączę w misce i mieszam za pomocą łyżki.

  2. Dosypuję partiami mąkę i zagniatam kulę ciasta.

  3. Przekładam na omączoną stolnicę, dzielę na kilka części i formuję wałki z ciasta.

  4. Każdy wałek delikatnie spłaszczam, następnie wykrawam kopytka za pomocą noża lub łopatki.

  5. Wrzucam kopytka do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.

  6. Przykrywam garnek i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  7. Odcedzam i serwuję z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cynamonu lub bułki tartej z masłem, albo z cebulą podsmażoną na oleju.

Wartości odżywcze
Kopytka z serem
Wielkość porcji (225 g)
Liczba kalorii 356 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 92mg 31%
Sód 285mg 12%
Potas 420mg 12%
Węglowodany ogółem 57g 19%
Błonnik 3g 12%
Cukry 1g
Białko 17g 34%
Witamina A 4.1%
Witamina C 8.6%
Wapń 9.2%
Żelazo 29.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Przepis na kopytka z serem
Przepis na kopytka z serem
Kopytka z serem - przepis
Kopytka z serem – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)