Kopytka z papryką przepis | Dorota Kamińska

Kopytka z papryką

Kopytka z papryką to kolejny obiad przygotowany niedużym kosztem. Jeśli przyrządza się je z pozostałych po obiedzie z poprzedniego dnia ziemniaków i upieczonej na zapas papryki, można przygotować całość w ok. 30 minut. Bardzo lubię kopytka za to, że łatwo się je wykrawa z jednego większego rulonu ciasta. Nie trzeba kulać ręcznie, choć oczywiście można nadać im kształt widelcem. To włoski sposób na to, żeby lepiej przylegał do nich podczas serwowania sos. Zobaczcie jak zrobić kopytka z papryką krok po kroku.

3.5 od 2 osób
Kopytka z papryką
Kopytka z papryką
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz.
 

Przepis na kopytka z papryką z dodatkiem mąki pszennej lub bezglutenowej czyli pyszne kopytka paprykowe na obiad.

Danie: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska, Włoska
Przepis na: koptyka z papryką
Liczba kalorii: 15 kcal
Liczba porcji: 60 sztuk (ok.)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 900 g ziemniaków (sypkie/mączyste; ugotowane, wystudzone; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub dokładnie ugniecione)
  • 250 g słodkiej papryki czerwonej (podłużnej) (upieczona, odciśnięta z nadmiaru wody i zmiksowana w blenderze)
  • 100 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
  • 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak ugotować ziemniaki
  2. Kopytka paprykowe bezglutenowe - zamiast mąki typu 00 wykorzystuję uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą oraz dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. UWAGA: ciasto na kopytka z papryką bez glutenu najlepiej zagniatać z gorących ziemniaków!
Kopytka z papryką - Jak zrobić
  1. Ziemniaki, mąkę, zmiksowaną paprykę i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta.

  2. Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.

  3. Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki.

  4. Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Odcedzam i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami oraz startym serem lub z ulubionym pesto czy innym sosem.

Wartości odżywcze
Kopytka z papryką
Wielkość porcji (1 sztuka (20 g))
Liczba kalorii 15 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 4mg 0%
Potas 82mg 2%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Witamina A 6.3%
Witamina C 3.2%
Wapń 0.8%
Żelazo 3.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kopytka z papryką - przepis
Kopytka z papryką – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)