Kopytka z dyni przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kopytka z dyni

Kopytka z dyni

Kopytka z dynią

Jedna z moich faworytek spośród smakowych wersji kopytek czyli kopytka z dyni, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, choć również z samej dyni piżmowej, której konsystencja po upieczeniu jest dokładnie taka jak kartofli, można przygotować odpowiednie ciasto.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Trudno powiedzieć kto pierwszy wymyślił przepis na kopytka z dyni, które, podobnie jak w kuchni polskiej klasyczne kopytka ziemniaczane, pojawiają się też na włoskich stołach, nazywane tam gnocchi di zucca. Proponuję, na początku, przy pierwszym podejściu, wykorzystać do nich dynię o miąższu możliwie najbardziej podobnym do gotowanych ziemniaków, a z czasem, dochodząc do wprawy, dodawać do ciasta inne, nieco bardziej wodniste gatunki i regulować jego konsystencję za pomocą dodatkowych ziemniaków, jajek lub mąki ziemniaczanej czy nawet całkowicie rezygnować z dodawania ziemniaków. Po ugotowaniu takie kopytka fantastycznie smakują z masłem lub oliwą, odrobiną suszonego tymianku lub drobno posiekaną, świeżą miętą, a polane sosem śmietanowym lub posypane tartym parmezanem, będą jeszcze bardziej rozpływać się w ustach.

Kopytka z dynią

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni z dodatkiem ziemniaków, pachnące cynamonem i gałką muszkatołową, pyszny i tani obiad oraz smakowity dodatek do drugich dań mięsnych lub rybnych. Najlepsze kopytka dyniowe, świetnie smakują z dodatkiem oliwy lub klarowanego masła i odrobiny pachnących ziół.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka z dyni
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g dyni (bez pestek, upieczona w folii aluminiowej w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 220 °C, całkowicie wystudzona)
  • 500 g ziemniaków (ugotowane, całkowicie wystudzone)
  • 250 g mąki
  • 1 jajko (duże)
  • ½–1 łyżeczka cynamonu
  • ½–1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Dynię i ziemniaki mielę w maszynce do mięsa.
  • Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto na kopytka, żeby zbyt mocno nie zwilgotniało. W razie potrzeby konsystencję ciasta można regulować dodatkową mąką – pszenną lub ziemniaczaną (nie za dużo, maksymalnie kilka łyżek).
  • Ciasto turlam na stolnicy w wałki, spłaszczam i za pomocą nieostrej łopatki wykrawam kopytka. Można też kulać z ciasta niewielkie kulki i spłaszczać je, rolując za pomocą widelca.
  • Kopytka wrzucam za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej, osolonej wody i od razu delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Gotuję kopytka z dyni pod przykryciem, a kiedy wypłyną na powierzchnię – odkrywam i trzymam na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
  • Odcedzam kopytka z dyni łyżką cedzakową, przekładam na talerze i serwuję z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek oraz, opcjonalnie, suszonych lub świeżych ziół, sosów czy tartego parmezanu.

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kopytka z dyni
Kopytka z dyni

 

Zobacz też
Gruszki w occie

 

9 komentarzy
    • Myślę, że można ją wykorzystać, jeśli po rozmrożeniu (polecam rozmrozić w lodówce) nie będzie zbyt wodnista. Nigdy nie próbowałam mrozić puree z dyni ani z ziemniaków i nie do końca wiem, jaka konsystencja jest po rozmrożeniu. Jeśli taka, jak przed zamrożeniem, to nie ma problemu :).

  • Na razie są tylko żabie udka. W tym tygodniu będę jeszcze gotowała trochę dań kuchni polskiej, ale może uda się zrobić jakiś francuski przysmak 🙂 pozytywnakuchnia.pl/zabie-udka-z-czosnkiem/

  • Tak, można je po ugotowaniu podsmażać tak samo jak zwykłe, ziemniaczane. Są pyszne :).

  • Tak, można je po ugotowaniu podsmażać tak samo jak zwykłe, ziemniaczane. Są pyszne :).

  • A próbowałas je potem podsmażać na patelni?? ja uwielbiam takie podsmażone z chrupką skorupką, ciekawa jestem czy te sie nadaja i tez bedzie im ta rumiana skorupka pasowała:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom