Kopytka z burakami przepis | Dorota Kamińska

Kopytka z burakami

Kopytka, kluski i pyzy, obok pierogów, są nieodłącznym elementem kuchni polskiej i powinny znaleźć się w repertuarze każdej Pani domu. Polane masłem, śmietaną lub sosem, będą pożywnym obiadem lub kolacją. Jako dodatek, idealnie komponują się z wszelkimi mięsami, zwłaszcza z mięsem duszonym lub roladką. Różowe kopytka z burakami w pięknym, głębokim kolorze, przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem ugotowanego, utartego na tarce o drobnych oczkach buraka, zaskoczą domowników i gości przyzwyczajonych do ich standardowego, kremowego koloru.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Buraki są delikatnie wyczuwalne w ich smaku, ale nie dominują nad ziemniakami. Proponuję, dla kolorystycznego kontrastu, podać kopytka z burakami z dodatkiem ugotowanego bobu, w pięknym, zielonym kolorze, udekorować odrobiną natki pietruszki i polać stopionym masłem z dodatkiem świeżego lub suszonego koperku.

Różowe kopytka

Kopytka z burakami

Kopytka z burakami w intensywnym, bordowym kolorze, polane masłem i posypane świeżym koperkiem. Idealne jako danie główne wegetariańskie lub dodatek do obiadu.
0 od 0
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka z bobem
Liczba porcji: 6 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 1 kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • 1 burak (duży; ugotowany lub upieczony w skórce, obrany ostudzony)
  • mąka (pszenna lub bezglutenowa)
  • 1 jajko (opcjonalnie; w wersji wegańskiej - bej jajka)
  • sól, pieprz

Do polania

  • masło lub oliwa

Dodatkowo

  • koperek (drobno pokrojony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach.
  • Buraki razem z ziemniakami mielę w maszynce do mięsa.
  • Uklepuję zmielone warzywa płasko w misce, dzielę całość na 4 części i jedną część wyjmuję, zostawiając w misce. W puste miejsce wsypuję mąkę.
  • Zagniatam ciasto. Jeśli ziemniaki są bardzo sypkie i ciasto nie chce się zagnieść, dodaję jajko.
  • Na stolnicy, podsypując mąką, tworzę z ciasta na kopytka rulon. Delikatnie spłaszczam go od góry i wykrawam kopytka.
  • Za pomocą durszlaku wkładam kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna, przykrywam i gotuję aż wypłyną na powierzchnię.
  • Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię, zdejmuję pokrywkę i gotuję jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Odcedzam kopytka łyżką cedzakową lub durszlakiem, przekładam na talerz, ozdabiam ugotowanym bobem, natką pietruszki i polewam stopionym masłem z dodatkiem suszonego koperku.

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.
Jeśli ziemniaki nie są sypkie, po ugotowaniu i wystudzeniu trzeba odstawić je na 1 dzień do lodówki i poczekać aż obeschną.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kopytka buraczane
Kopytka buraczane
Kopytka z burakami
Kopytka z burakami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

44 komentarze
  1. Małgosia pozdrawiam. a mnie się podoba ten kolorek, jak za słodkie to można posolić. mój wnusio często podchodzi do mnie po ugotowaną marchewkę czy buraczka z zupy koniecznie posolone, bo wtedy jest smaczniejsze. najbardziej mi się podoba, że przepis jest zwięźle i dokładnie napisany. dziękuję.

  2. Witam Panią Serdecznie ☺ Po raz 1- szybko chciałabym ugotować kopytka bueaczane i to właśnie z Pani Przepisu. Mam nadzieję że się udadzą i będą Pyszne. Pozdrawiam Bonita

  3. pewnie, ja robie czesto tez kopytka dyniowe, marchewkowe, ziołowe albo szpinakowe 🙂 oje dzieciaki je uwielbiaja

  4. Robiłam już kopytka z dyni (Hokkaido z mąką ziemniaczaną), z dynią (ziemniaki plus dynia plus mąka), z bobem (ziemniaki + bób + mąka), ale z buraczkami jeszcze nie.

    Ziemniaki mam ugotowane, lecę piec buraczki 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂

  5. Z resztek szpinaku i buraczkow stwierdzilam ze narobie kolorowych kopytek wg. twojego przepisu 🙂 podawalam razem – zielone i czerwone. Musze przyznac ze szpinakowe byly duuuuzo lepsze (wyszlo ich mniej wiec byla bitwa – kto dostanie wiecej zielonych :)) natomiast czerwone rowniez bardzo fajne, smaczne, lekko slodkawe. Powiem szczerze ze takie kolorowe kopytka bardzo ciekawe urozmaicenie, bardzo smaczne i „przemycaja” warzywa 🙂 zostalo mi z poprzedniego dnia jeszcze troche sosu czosnkowo – koperkowego wiec polecam szczerze 😀

  6. Ucierałam w tej samej maszynce, ale z taką końcówką do ucierania, która niestety ma nieco większe otwory niż ręczna tarka. Potem te utarte paski włożyłam do mielenia i i tak miejscami zostały małe grudki buraków w kopytkach. Ale też buraki z ziemniakami mieliłam na średnich oczkach, więc może gdybym wzięła te najdrobniejsze do mielenia twarogu, można byłoby wrzucać kawałki nieutartych buraków.

  7. [..YouTube..] Ucierałam w tej samej maszynce, ale z taką końcówką do ucierania, która niestety ma nieco większe otwory niż ręczna tarka. Potem te utarte paski włożyłam do mielenia i i tak miejscami zostały małe grudki buraków w kopytkach. Ale też buraki z ziemniakami mieliłam na średnich oczkach, więc może gdybym wzięła te najdrobniejsze do mielenia twarogu, można byłoby wrzucać kawałki nieutartych buraków.

  8. [..YouTube..] @kucibaba2 Ucierałam w tej samej maszynce, ale z taką końcówką do ucierania, która niestety ma nieco większe otwory niż ręczna tarka. Potem te utarte paski włożyłam do mielenia i i tak miejscami zostały małe grudki buraków w kopytkach. Ale też buraki z ziemniakami mieliłam na średnich oczkach, więc może gdybym wzięła te najdrobniejsze do mielenia twarogu, można byłoby wrzucać kawałki nieutartych buraków.

  9. Ja Polecam Pani Doroto Ugotowane Ziemniaczki Przetrzymac Przez Noc W Lodówce Wtedy Ciasto Jest Jeszcze Lepsze Pozdawiam.

  10. @Anna smak nieznacznie różni się od zwykłych kopytek, czuć buraka. Żadnych przypraw, masło z koperkiem do polania i bób uznałam za wystarczający dodatek smakowy. Zastanawiam się, że może warto było dodać odrobinę soku z cytryny.

  11. jak dla mnie to one wyglądaja jak kopytka, zastanawiam się natomiast nad smakiem, czy one sa słodkawe przez tego buraka? żadnych przypraw oprócz soli…

  12. Haha, nie wpadłam na to skojarzenie z surowym mięsem ;). Można je ułożyć tak, żeby udawały tatara 😉

  13. Haha, nie wpadłam na to skojarzenie z surowym mięsem ;). Można je ułożyć tak, żeby udawały tatara 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)