Kopytka z bobem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kopytka z bobem

Kopytka z bobem

Kopytka z bobem

Pyszne, kolorowe kopytka z bobem to jeden ze sposobów przekonania dzieci do zjedzenia warzyw, piękny dodatek do smażonych lub pieczonych mięs i miła odmiana na wegetariańskim stole. W sezonie na bób, zaraz po pierogach z bobem, w moim domu najbardziej smakowitym obiadem są właśnie kopytka z bobem. Mają delikatny, zielony kolor, który ładnie skomponuje się z pozostałą kolorystyką na talerzu. Odważnym proponuję spróbować podać je z odrobiną malin – zmiksowanych lub w całości, które dodadzą charakteru ich łagodnemu smakowi.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Kopytka z bobem

Kopytka z bobem

Kopytka z bobem czyli przepis na zielone kopytka ziemniaczane z dodatkiem gotowanego bobu. Pyszne, proste i tanie kopytka z bobem na obiad.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka z bobem
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków (ugotowane w mundurkach, obrane ze skórki, zimne)
  • ½ kg bobu (ugotowany, obrany ze skórki, zimny)
  • mąka pszenna*
  • mąka ziemniaczana*
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Ziemniaki i bób mielę w maszynce.
  • Mieszam zmielone warzywa na farsz, doprawiam solą i uklepuję w misce.
  • ¼ farszu wyjmuję (ale pozostawiam w misce), a w pozostałe po niej miejsce wsypuję obie mąki.
  • Szybko wyrabiam ciasto na kopytka.
  • Jeśli ziemniaki są zbyt mocno sypkie i ciasto nie chce się wyrobić, dodaję 1 jajko.
  • Na delikatnie omączonej stolnicy rozwałkowuję ciasto na rulony. Każdy rulon spłaszczam i za pomocą drewnianej łopatki wycinam kopytka.
  • Kopytka wkładam do garnka z gotującą, osoloną wodą, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i przykrywam.
  • Gotuję aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Odcedzamy durszlakiem lub łyżką cedzakową, podaję ze stopionym masłem lub oliwą z oliwek.

Przydatne przepisy i poradniki

* obydwie mąki w równych ilościach
Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kopytka z bobem
Kopytka z bobem
9 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom