Kopytka z bobem przepis | Dorota Kamińska

Kopytka z bobem

Pyszne, kolorowe kopytka z bobem to jeden ze sposobów przekonania dzieci do zjedzenia warzyw, piękny dodatek do smażonych lub pieczonych mięs i miła odmiana na wegetariańskim stole. W sezonie na bób, zaraz po pierogach z bobem, w moim domu najbardziej smakowitym obiadem są właśnie kopytka z bobem. Mają delikatny, zielony kolor, który ładnie skomponuje się z pozostałą kolorystyką na talerzu. Odważnym proponuję spróbować podać je z odrobiną malin – zmiksowanych lub w całości, które dodadzą charakteru ich łagodnemu smakowi.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Kopytka z bobem

Kopytka z bobem

Kopytka z bobem czyli przepis na zielone kopytka ziemniaczane z dodatkiem gotowanego bobu. Pyszne, proste i tanie kopytka z bobem na obiad.
0 od 0
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka z bobem
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków (ugotowane w mundurkach, obrane ze skórki, zimne)
  • ½ kg bobu (ugotowany, obrany ze skórki, zimny)
  • mąka pszenna*
  • mąka ziemniaczana*
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziemniaki i bób mielę w maszynce.
  • Mieszam zmielone warzywa na farsz, doprawiam solą i uklepuję w misce.
  • ¼ farszu wyjmuję (ale pozostawiam w misce), a w pozostałe po niej miejsce wsypuję obie mąki.
  • Szybko wyrabiam ciasto na kopytka.
  • Jeśli ziemniaki są zbyt mocno sypkie i ciasto nie chce się wyrobić, dodaję 1 jajko.
  • Na delikatnie omączonej stolnicy rozwałkowuję ciasto na rulony. Każdy rulon spłaszczam i za pomocą drewnianej łopatki wycinam kopytka.
  • Kopytka wkładam do garnka z gotującą, osoloną wodą, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i przykrywam.
  • Gotuję aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Odcedzamy durszlakiem lub łyżką cedzakową, podaję ze stopionym masłem lub oliwą z oliwek.

Przydatne przepisy i poradniki

* obydwie mąki w równych ilościach
Najlepsza mąka na kopytka to mąka pszenna luksusowa typ 550.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kopytka z bobem
Kopytka z bobem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. A mogą się, poza ewentualnym przyklejeniem do dna, posklejać same ze sobą? Nigdy mi się to nie zdarzyło, ale też zawsze wrzucam jednorazowo do garnka niewielką ilość.

  2. [..YouTube..] @TheUnboxinglive A mogą się, poza ewentualnym przyklejeniem do dna, posklejać same ze sobą? Nigdy mi się to nie zdarzyło, ale też zawsze wrzucam jednorazowo do garnka niewielką ilość.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)