Kopytka z batatów przepis | Dorota Kamińska

Kopytka z batatów

Kopytka z batatów

Jakie pyszne są kopytka z batatów, koniecznie spróbujcie przygotować! Robi się je tak samo jak klasyczne ziemniaczane, a w smaku są delikatnie słodkawe. Świetnie sprawdzą się podane zarówno z oliwą i ziołami, zielonym lub czerwonym pesto, jak i na słodko, koniecznie z imbirem i cynamonem. Zobaczcie jak zrobić kopytka z batata krok po kroku.

5 od 1 osoby
Kopytka z batatów
Kopytka z batatów
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz.
 

Cudownie pomarańczowe kopytka z batatów z dodatkiem mąki pszennej czyli pyszne kopytka batatowe na obiad wegański lub wegetariański, albo jako dodatek do mięs i ryb.

Danie: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kopytka z batatów
Liczba kalorii: 35 kcal
Liczba porcji: 60 sztuk (ok.)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1,2 kg batatów (ugotowane i dobrze odcedzone lub upieczone w piekarniku (pokrojone w ósemki i wstawione do 200 st. C na 30 minut) i przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione jeszcze jak są gorące)
  • 300 g mąki (typ 00 czyli taka jak do pizzy; mąka włoska o dużej zawartości glutenu)
  • 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do gotowania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kopytka z batatów - Jak zrobić
  1. Bataty, połowę mąki i szczyptę soli zagniatam w kulę ciasta. Stopniowo dodaję pozostałą mąkę, do uzyskania pożądanej konsystencji odpowiedniej do lepienia kopytek.

    Pieczone bataty będą potrzebować mniej mąki niż gotowane.

  2. Na delikatnie omączonej stolnicy formuję wałki z ciasta, spłaszczam dłońmi.

  3. Wykrawam kopytka za pomocą noża lub drewnianej łopatki.

  4. Wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Przykrywam. Gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Odcedzam kopytka batatowe i serwuję z oliwą i świeżymi ziołami lub polewam masłem i posypuję imbirem, cynamonem i dosładzam w razie potrzeby.

Wartości odżywcze
Kopytka z batatów
Wielkość porcji (1 sztuka (20 g))
Liczba kalorii 35 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 11mg 0%
Potas 72mg 2%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Witamina A 56.7%
Witamina C 0.6%
Wapń 0.7%
Żelazo 2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kopytka z batatów - przepis
Kopytka z batatów – przepis
Kopytka z batata
Kopytka z batata

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)