Koper włoski z sosem beszamelowym przepis | Dorota Kamińska

Koper włoski z sosem beszamelowym

Koper włoski, nazywany też fenkułem, jest smacznym warzywem o nietypowym, anyżowym smaku. Doskonale smakuje na surowo, jako składnik surówek i sałatek, a podstawowym sposobem jego przyrządzenia na ciepło jest podduszenie na maśle. We Włoszech popularny dodatek do obiadu lub kolacji to koper włoski z sosem beszamelowym.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne potrawy z fenkułem

Podduszony na maśle, wymieszany z niezbyt gęstym, beszamelowym sosem, codziennie gościł na moim talerzu podczas ostatnich wakacji zimowych w Val di Fiemme. Moja ciocia, od 7 lat mieszkanka słonecznej Italii, przygotowała dla nas z kolei fenkuła duszonego na oliwie z oliwek, posypanego świeżo startym parmezanem.

Moja wersja będzie jednak odrobinę inna od opisanych powyżej sposobów przygotowania fenkuła. Zapraszam do wypróbowania przepisu na koper włoski z sosem beszamelowym – zapiekany w piekarniku.

Koper włoski z sosem beszamelowym
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
35 min
Całkowity czas
55 min
 
Danie: Danie główne
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Fenkuł
  • 4 bulwy kopru włoskiego (fenkuła; oczyszczone)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól
Sos beszamelowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
Dodatkowo
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Koper włoski z sosem beszamelowym - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Koper włoski z sosem beszamelowym - Jak zrobić
  1. Koper włoski kroję w ósemki i moczę przez 10 minut w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzam.
  2. Na patelni, na niewielkim ogniu, topię masło i duszę koper włoski przez ok. 15 minut.
  3. W czasie gdy koper włoski dusi się na maśle, przygotowuję sos beszamelowy. Topię w garnku masło na niewielkim ogniu, podsypuję mąką i, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
  4. Zalewam zasmażkę mlekiem, dodaję przyprawy i, cały czas mieszając, gotuję na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Podduszony na maśle koper włoski układam na dnie naczynia do zapiekania.
  6. Po wierzchu polewam koper włoski sosem beszamelowym i posypuję tartym parmezanem. Zapiekam przez ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Koper włoski zapiekany w sosie beszamelowym

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

12 komentarzy
  1. Robię w wersji wegańskiej, czyli na margarynie wegańskiej albo oleju, mleku owsianym i posypuję płatkami drożdżowymi zamiast serem. Przepyszne!

  2. A co – nie może być? Fakt można zacząć „Znów trawą Was Waszmościowie sycić będę toć zacna to zielenina” hehe

  3. Fenkuł – miłosne ziele! A ileż cię trzeba smakować, jako Cię można sprawić… Radość dajesz i drżenie w oczekiwaniu spełnienia

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)