Koper włoski z sosem beszamelowym

3/5 (1)

Koper włoski, nazywany też fenkułem, jest smacznym warzywem o nietypowym, anyżowym smaku. Doskonale smakuje na surowo, jako składnik surówek i sałatek, a podstawowym sposobem jego przyrządzenia na ciepło jest podduszenie na maśle. We Włoszech popularny dodatek do obiadu lub kolacji to koper włoski z sosem beszamelowym.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne potrawy z fenkułem

Podduszony na maśle, wymieszany z niezbyt gęstym, beszamelowym sosem, codziennie gościł na moim talerzu podczas ostatnich wakacji zimowych w Val di Fiemme. Moja ciocia, od 7 lat mieszkanka słonecznej Italii, przygotowała dla nas z kolei fenkuła duszonego na oliwie z oliwek, posypanego świeżo startym parmezanem.

Moja wersja będzie jednak odrobinę inna od opisanych powyżej sposobów przygotowania fenkuła. Zapraszam do wypróbowania przepisu na koper włoski z sosem beszamelowym – zapiekany w piekarniku.

Koper włoski z sosem beszamelowym

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania20 min
Czas gotowania35 min
Całkowity czas55 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Duszenie kopru włoskiego

    • 4 Bulwy kopru włoskiego (fenkuła) (oczyszczone)
    • 50 g masła (¼ kostki)
    • sól

    Sos beszamelowy

    • 2 Szklanki mleka
    • 2-3 łyżki mąki pszennej
    • 50 g masła (¼ kostki)
    • ¼ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu
    • szczypta startej gałki muszkatołowej

    Dodatkowo

    • 4 łyżki tartego parmezanu

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Koper włoski z sosem beszamelowym - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić sos beszamelowy
    2. Jak oczyścić koper włoski

    Koper włoski z sosem beszamelowym - Jak zrobić

    Krok 1
    Koper włoski kroję w ósemki i moczę przez 10 minut w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzam.
    Krok 2
    Na patelni, na niewielkim ogniu, topię masło i duszę koper włoski przez ok. 15 minut.
    Krok 3
    W czasie gdy koper włoski dusi się na maśle, przygotowuję sos beszamelowy. Topię w garnku masło na niewielkim ogniu, podsypuję mąką i, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
    Krok 4
    Zalewam zasmażkę mlekiem, dodaję przyprawy i, cały czas mieszając, gotuję na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
    Krok 5
    Podduszony na maśle koper włoski układam na dnie naczynia do zapiekania.
    Krok 6
    Po wierzchu polewam koper włoski sosem beszamelowym i posypuję tartym parmezanem. Zapiekam przez ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Koper włoski zapiekany w sosie beszamelowym

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    12 komentarzy
    1. Robię w wersji wegańskiej, czyli na margarynie wegańskiej albo oleju, mleku owsianym i posypuję płatkami drożdżowymi zamiast serem. Przepyszne!

    2. A co – nie może być? Fakt można zacząć „Znów trawą Was Waszmościowie sycić będę toć zacna to zielenina” hehe

    3. Fenkuł – miłosne ziele! A ileż cię trzeba smakować, jako Cię można sprawić… Radość dajesz i drżenie w oczekiwaniu spełnienia

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)