Koper włoski z sosem beszamelowym przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Koper włoski z sosem beszamelowym

Koper włoski z sosem beszamelowym

Koper włoski zapiekany w beszamelu

Koper włoski, nazywany też fenkułem, jest smacznym warzywem o nietypowym, anyżowym smaku. Doskonale smakuje na surowo, jako składnik surówek i sałatek, a podstawowym sposobem jego przyrządzenia na ciepło jest podduszenie na maśle. We Włoszech popularny dodatek do obiadu lub kolacji to koper włoski z sosem beszamelowym.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne potrawy z fenkułem

Podduszony na maśle, wymieszany z niezbyt gęstym, beszamelowym sosem, codziennie gościł na moim talerzu podczas ostatnich wakacji zimowych w Val di Fiemme. Moja ciocia, od 7 lat mieszkanka słonecznej Italii, przygotowała dla nas z kolei fenkuła duszonego na oliwie z oliwek, posypanego świeżo startym parmezanem.

Moja wersja będzie jednak odrobinę inna od opisanych powyżej sposobów przygotowania fenkuła. Zapraszam do wypróbowania przepisu na koper włoski z sosem beszamelowym – zapiekany w piekarniku.

Zobacz też
Naleśniki z bananem i nutellą

Koper włoski zapiekany w beszamelu

Koper włoski z sosem beszamelowym

5 z 2 votes
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 55 min
Kategoria: Danie główne
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Fenkuł

  • 4 bulwy kopru włoskiego (fenkuła; oczyszczone)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól

Sos beszamelowy

  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • 4 łyżki tartego parmezanu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Koper włoski kroję w ósemki i moczę przez 10 minut w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzam.
  • Na patelni, na niewielkim ogniu, topię masło i duszę koper włoski przez ok. 15 minut.
  • W czasie gdy koper włoski dusi się na maśle, przygotowuję sos beszamelowy. Topię w garnku masło na niewielkim ogniu, podsypuję mąką i, cały czas mieszając, robię jasnozłotą zasmażkę.
  • Zalewam zasmażkę mlekiem, dodaję przyprawy i, cały czas mieszając, gotuję na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Podduszony na maśle koper włoski układam na dnie naczynia do zapiekania.
  • Po wierzchu polewam koper włoski sosem beszamelowym i posypuję tartym parmezanem. Zapiekam przez ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koper włoski zapiekany w sosie beszamelowym

12 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom