Konfitura z czerwonej porzeczki przepis | Dorota Kamińska

Konfitura z czerwonej porzeczki

Przygotowywanie przetworów z owoców latem kojarzy mi się z zamykaniem słońca w słoikach. Z sezonowych owoców można wyczarować dżemy, marmolady i konfitury, a zimą, kiedy dokucza nam zimno i brzydka pogoda, posmarować nimi kanapkę lub posłodzić gorącą herbatę. W zeszłym roku po raz pierwszy w mojej minispiżarni zagościła konfitura z czerwonej porzeczki o lekko kwaskowatym smaku i pięknym kolorze.

Zobacz też: Więcej informacji o sposobach, w jakie przygotowuje się przetwory z owoców

Przygotowałam tę konfiturę w klasyczny sposób, gotując owoce w syropie, odstawiając do ostygnięcia i zagotowując je jeszcze raz, kolejnego dnia. Moja konfitura z czerwonej porzeczki to wersja najprostsza, którą w Waszych kuchniach możecie zmodyfikować, wzbogacając jej smak wanilią albo cynamonem.

Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki według klasycznej receptury, bez smakowych dodatków i zagęszczaczy, tylko z czerwonej porzeczki i cukru oraz wody.
3 od 2 osób
Przygotowanie: 1 dzień
Gotowanie: 2 godz.
Razem: 1 dzień 2 godz.
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: konfitura z czerwonej porzeczki
Liczba porcji: 6 słoiczków po 120 g

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Porzeczki płuczę pod strumieniem zimnej wody i odcedzam, osuszamy na papierowym ręczniku, usuwam ogonki i szypułki.
  • Z wody i cukru przygotowuję syrop. 1 kg cukru zalewam 2 szklankami wrzątku, mieszam i zagotowuję.
  • Do wrzącego syropu dodaję porzeczki i gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. Żeby nie uszkodzić owoców, zamiast mieszania łyżką, można, delikatnie, potrząsać od czasu do czasu garnkiem. W czasie gotowania usuwam powstałą na powierzchni pianę.
  • Studzę konfiturę i pozostawiam pod przykryciem, w chłodnym miejscu, do następnego dnia.
  • Następnego dnia ponownie, na wolnym ogniu, smażę konfiturę, aż owoce staną się szkliste, lekko przezroczyste, ale pozostaną w całości.
  • Ostudzoną przez kilka minut konfiturę z czerwonej porzeczki przelewam do słoiczków. Można przykryć je kółkiem wyciętym z pergaminu, nasączonym spirytusem.
  • Zakręcam słoiki i uszczelniam, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
  • Słoiki odwracam do góry dnem i zawijam szczelnie w gruby koc lub kładę pod kołdrę albo poduszkę i czekam kilka-kilkanaście godzin, aż ostygną.
  • Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, bez pasteryzowania, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Konfitura porzeczkowa
Konfitura porzeczkowa

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

37 komentarzy
  1. Kochana Pani, po 30min. gotowania porzeczki a jeszcze nazajutrz gotować to jest dżem, z resztą
    b. dobry ale nie konfitura!

    Pozdrawiam

  2. Chowa się 2 butelki ( do wypicia w setne urodziny) a resztę rozdajesz rodzinie i sąsiadom i wszyscy są zadowoleni a Ty urobiona po pachy…zostaje tylko satysfakcja…sam tak robię,moje najstarsze wino ma 10 lat

  3. [..YouTube..] Chowa się 2 butelki ( do wypicia w setne urodziny) a resztę rozdajesz rodzinie i sąsiadom i wszyscy są zadowoleni a Ty urobiona po pachy…zostaje tylko satysfakcja…sam tak robię,moje najstarsze wino ma 10 lat

  4. Przymierzam się do win i nalewek, ale nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. Na pewno w końcu się pojawią :))).

  5. totalna bzdura… moja matka nigdy nie ściągała piany z konfitur i nigdy nie pleśniało ….. Ktoś Pani głupot naopowiadał …..

  6. [..YouTube..] totalna bzdura… moja matka nigdy nie ściągała piany z konfitur i nigdy nie pleśniało ….. Ktoś Pani głupot naopowiadał …..

  7. Z czarnej dokładnie taka sama procedura :). Piana do zdjęcia moim zdaniem dlatego, żeby konfitura nie pleśniała, ale nigdy nie zastanawiałam się nad tym dłużej. Po prostu tak uczyli, to tak robię :).

  8. [..YouTube..] Z czarnej dokładnie taka sama procedura :). Piana do zdjęcia moim zdaniem dlatego, żeby konfitura nie pleśniała, ale nigdy nie zastanawiałam się nad tym dłużej. Po prostu tak uczyli, to tak robię :).

  9. pytanie : po co usuwać piane skoro to jest sok porzeczkowy i tlen ? To tak jakby wywalać część konfitury …..

  10. Uwielbiam czerwoną porzeczkę. Mamy kilka krzaków koło domu. Czarna jest okropna. 🙂 Pozdrawiam uroczą Kucharkę 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.