Konfitura z czerwonej porzeczki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki

Przygotowywanie przetworów z owoców latem kojarzy mi się z zamykaniem słońca w słoikach. Z sezonowych owoców można wyczarować dżemy, marmolady i konfitury, a zimą, kiedy dokucza nam zimno i brzydka pogoda, posmarować nimi kanapkę lub posłodzić gorącą herbatę. W zeszłym roku po raz pierwszy w mojej minispiżarni zagościła konfitura z czerwonej porzeczki o lekko kwaskowatym smaku i pięknym kolorze.

Zobacz też: Więcej informacji o sposobach, w jakie przygotowuje się przetwory z owoców

Przygotowałam tę konfiturę w klasyczny sposób, gotując owoce w syropie, odstawiając do ostygnięcia i zagotowując je jeszcze raz, kolejnego dnia. Moja konfitura z czerwonej porzeczki to wersja najprostsza, którą w Waszych kuchniach możecie zmodyfikować, wzbogacając jej smak wanilią albo cynamonem.

Zobacz też
Masło kokosowe

Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki według klasycznej receptury, bez smakowych dodatków i zagęszczaczy, tylko z czerwonej porzeczki i cukru oraz wody.
5 z 6 votes
Przygotowanie: 1 dzień
Gotowanie: 2 godz.
Razem: 1 dzień 2 godz.
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: konfitura z czerwonej porzeczki
Liczba porcji: 6 słoiczków po 120 g
Kalorie: 61kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Porzeczki płuczę pod strumieniem zimnej wody i odcedzam, osuszamy na papierowym ręczniku, usuwam ogonki i szypułki.
  • Z wody i cukru przygotowuję syrop. 1 kg cukru zalewam 2 szklankami wrzątku, mieszam i zagotowuję.
  • Do wrzącego syropu dodaję porzeczki i gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. Żeby nie uszkodzić owoców, zamiast mieszania łyżką, można, delikatnie, potrząsać od czasu do czasu garnkiem. W czasie gotowania usuwam powstałą na powierzchni pianę.
  • Studzę konfiturę i pozostawiam pod przykryciem, w chłodnym miejscu, do następnego dnia.
  • Następnego dnia ponownie, na wolnym ogniu, smażę konfiturę, aż owoce staną się szkliste, lekko przezroczyste, ale pozostaną w całości.
  • Ostudzoną przez kilka minut konfiturę z czerwonej porzeczki przelewam do słoiczków. Można przykryć je kółkiem wyciętym z pergaminu, nasączonym spirytusem.
  • Zakręcam słoiki i uszczelniam, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
  • Słoiki odwracam do góry dnem i zawijam szczelnie w gruby koc lub kładę pod kołdrę albo poduszkę i czekam kilka-kilkanaście godzin, aż ostygną.
  • Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, bez pasteryzowania, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 61kcal (3%) | Węglowodany: 15g (5%) | Potas: 38mg (1%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 5.7mg (7%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Konfitura porzeczkowa
Konfitura porzeczkowa

 

37 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom