Kompot z jabłek przepis | Dorota Kamińska

Kompot z jabłek

Lato jest szczególnym czasem w roku, kiedy możemy cieszyć się niesamowicie dużą ilością świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Najchętniej sięgam wtedy po truskawki i maliny prosto z krzaczka, ale w sezonie na papierówki moje myśli wędrują w kierunku jabłek na ciepło, podanych w pysznej szarlotce lub w jabłeczniku, albo do wspomnień niedzielnych obiadów u babci, kiedy na stole, po pierwszym i drugim daniu, stawał kompot z jabłek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na napoje

Moja babcia przygotowuje kompot z jabłek klasycznie: gotowała je z cukrem, bez żadnych dodatków. Po dwudaniowym obiedzie, składającym się z rosołu i pieczonego kurczaka lub kotletów schabowych z dodatkiem ziemniaków i surówki, taki kompot to pyszny deser, chociaż na stole i tak nigdy nie brakuje wyboru kilku smacznych ciast, które każdy przywozi ze sobą do babci. Osobiście do klasycznej, uniwersalnej receptury na kompot z jabłek lubię dodać mieszankę pięknych aromatów, które do jabłek pasują idealnie i wzbogacić jego smak o cynamon lub goździki oraz miętę. Jabłka i cynamon to tak smaczne połączenie, a dodatek mięty świetnie wzbogaca całość smaku takiego lekko korzennego kompotu.

Kompot z jabłek
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 
Przepis na kompot z jabłek z miętą i cynamonem czyli najlepszy kompot jabłkowy na lato oraz do niedzielnego lub świątecznego obiadu.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kompot z jabłek
Liczba porcji: 1 litr
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½-1 kg soczystych jabłek (obrane ze skórki, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę)
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub skórka starta z cytryny)
  • 5-10 łyżek cukru (można zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem; ilość środka słodzącego jest orientacyjna i zależy od słodyczy samych jabłek)
  • kilka gałązek mięty lub kilka goździków

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kompot z jabłek - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Do gotowania kompotu najlepiej dodać mniej cukru niż jest to podane w przepisie i dopiero pod koniec spróbować czy wymaga dosłodzenia.
  2. Kompot z jabłek bez cukru - cukier biały najlepiej zastąpić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym lub syropem z agawy. Przestudzony, ale jeszcze ciepły kompot z jabłek ugotowany bez słodzenia można wymieszać z miodem.
Kompot z jabłek - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) umieszczamy w garnku i zagotowujemy (ilość cukru zależy od słodkości jabłek, dlatego najpierw warto dać go mniej i w razie potrzeby dosłodzić).
  2. Na średnim ogniu gotujemy kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
  3. Doprawiamy kompot cynamonem, gotujemy jeszcze chwilę, następnie serwujemy na ciepło lub studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kompot z jabłek
Kompot z jabłek

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

19 komentarzy
  1. Niestety, ilość łyżek cukru (dodałam 5) jest masakryczna, tak okropnie kompot słodki wyszedł, że czuć tylko cukier. Podziękuję za ten przepis. Powinna być podana minimalna ilość oraz maksymalna, a te 5 z przepisu to multimaksymalna ilość.

  2. również czysty smak jabłek i jeszcze mus z jabłek czyli jabłka tarte, zima w sam raz do naleśników czy ciast. Niestety to tylko wspomnienie-mama robiła z jabłek z ogródka.

  3. o tak smak dzieciństwa kompot z papierówek 🙂 zimny zawsze stał na piecu kaflowym, każdy zanurzał tylko kubek w wielkim garze i sobie nalewał 😀

  4. Jeśli chodzi o kompoty lubię każdy, ale szczególnie z wiśni i porzeczek, truskawek oraz jabłek, tylko w ogóle nie przemawiają do mnie te owoce z kompotu, dla mnie owoce to tylko w cieście, albo w postaci surowej 🙂 pozdrawiam 🙂

  5. [..YouTube..] Jeśli chodzi o kompoty lubię każdy, ale szczególnie z wiśni i porzeczek, truskawek oraz jabłek, tylko w ogóle nie przemawiają do mnie te owoce z kompotu, dla mnie owoce to tylko w cieście, albo w postaci surowej 🙂 pozdrawiam 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)