Kompot z jabłek przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kompot z jabłek

Kompot z jabłek

Kompot jabłkowy

Lato jest szczególnym czasem w roku, kiedy możemy cieszyć się niesamowicie dużą ilością świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Najchętniej sięgam wtedy po truskawki i maliny prosto z krzaczka, ale w sezonie na papierówki moje myśli wędrują w kierunku jabłek na ciepło, podanych w pysznej szarlotce lub w jabłeczniku, albo do wspomnień niedzielnych obiadów u babci, kiedy na stole, po pierwszym i drugim daniu, stawał kompot z jabłek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na napoje

Moja babcia przygotowuje kompot z jabłek klasycznie: gotowała je z cukrem, bez żadnych dodatków. Po dwudaniowym obiedzie, składającym się z rosołu i pieczonego kurczaka lub kotletów schabowych z dodatkiem ziemniaków i surówki, taki kompot to pyszny deser, chociaż na stole i tak nigdy nie brakuje wyboru kilku smacznych ciast, które każdy przywozi ze sobą do babci. Osobiście do klasycznej, uniwersalnej receptury na kompot z jabłek lubię dodać mieszankę pięknych aromatów, które do jabłek pasują idealnie i wzbogacić jego smak o cynamon lub goździki oraz miętę. Jabłka i cynamon to tak smaczne połączenie, a dodatek mięty świetnie wzbogaca całość smaku takiego lekko korzennego kompotu.

Kompot jabłkowy

Kompot z jabłek

Przepis na kompot z jabłek z miętą i cynamonem czyli najlepszy kompot jabłkowy na lato oraz do niedzielnego lub świątecznego obiadu.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kompot z jabłek
Liczba porcji: 1 litr
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½-1 kg soczystych jabłek (obrane ze skórki, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę)
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub skórka starta z cytryny)
  • 5-10 łyżek cukru (można zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem; ilość środka słodzącego jest orientacyjna i zależy od słodyczy samych jabłek)
  • kilka gałązek mięty lub kilka goździków

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) umieszczamy w garnku i zagotowujemy (ilość cukru zależy od słodkości jabłek, dlatego najpierw warto dać go mniej i w razie potrzeby dosłodzić).
  • Na średnim ogniu gotujemy kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
  • Doprawiamy kompot cynamonem, gotujemy jeszcze chwilę, następnie serwujemy na ciepło lub studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Do gotowania kompotu najlepiej dodać mniej cukru niż jest to podane w przepisie i dopiero pod koniec spróbować czy wymaga dosłodzenia.
  2. Kompot z jabłek bez cukru - cukier biały najlepiej zastąpić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym lub syropem z agawy. Przestudzony, ale jeszcze ciepły kompot z jabłek ugotowany bez słodzenia można wymieszać z miodem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kompot z jabłek
Kompot z jabłek
19 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom