fbpx
Czytasz właśnie
Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem

Smaczny, o zaskakującym składzie, bo zielony koktajl ze szpinakiem może zdziwić niejednego smakosza owocowych, miksowanych soków. Zwłaszcza takiego, który dotychczas nie próbował łączyć ich z warzywami. A takich połączeń jak koktajl szpinakowy i owoce może być wiele! Z bazą, czyli słodko-kwaśnym grejpfrutem lub pomarańczą, intensywnym ananasem czy bananami, łagodniejszymi, słodszymi i bardziej kalorycznymi, można też komponować jarmuż, botwinkę, a nawet marchewkę i buraki. Te ostatnie jednak najlepiej sprawdzą się w koktajlach po wcześniejszym upieczeniu i wystudzeniu. Zobaczcie jak zrobić koktajl ze szpinaku.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Kiedy przeprowadzaliśmy post warzywno owocowy (najpierw ja, później Mariusz), koktajle, zwłaszcza w upalne dni, były naszymi ulubionymi posiłkami. Wtedy jednak, w wersji postnej, z owoców dozwolone były tylko grejpfruty, jabłka oraz owoce jagodowe. Mieszaliśmy je w blenderze z dodatkiem szpinaku lub jarmużu, marchewki czy buraków. W ten sposób przygotowywaliśmy gęste, zimne napoje, które na długo syciły, gdy za oknem panowały wysokie temperatury. Po prostu nie mieliśmy chęci ogrzewać powietrza w domu dodatkowym ciepłem z kuchenki i piekarnika ;).

Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem

Koktajl ze szpinakiem, pyszny zielony koktajl ze szpinaku, grejpfruta lub pomarańczy i ananasa lub bananów. Zdrowy koktajl zielony ze szpinakiem na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 3 min
Razem: 3 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl szpinakowy, koktajl ze szpinakiem
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 114kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 słodki grejpfrut (lub pomarańcza)
  • ½ ananasa (lub 2 banany)
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Z grejpfruta lub pomarańczy wyciskam sok. Można też, alternatywnie, obrać grejpfruta i usunąć z miąższu wszystkie zewnętrzne błony.
  • Ananasa obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze (najpierw płynne, potem stałe) i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania konsystencji gęstego koktajlu. (im krótsze miksowanie, tym lepiej => więcej zachowanych witamin w soku)

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1szklanka | Kalorie: 114kcal (6%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 17mg (1%) | Potas: 386mg (11%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 20g (22%) | Witamina A: 2905IU (58%) | Witamina C: 103.3mg (125%) | Wapń: 57mg (6%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po zakończeniu postu w naszym porannym menu znów zagościły słodsze owoce, które jadamy na śniadanie. Mieszamy te słodkie z kwaskowatymi. Potem dodajemy ziarna, np. słonecznik i dynię, siemię lniane i chia, daktyle lub rodzynki, czasami orzechy, migdały… Mnóstwo pysznych składników, które wspólnie komponują się w jeden konkretny zestaw. Powstaje koktajl bogaty w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i inne składniki odżywcze.

Zobacz też
Guacamole

Koktajl ze szpinakiem
Koktajl ze szpinakiem

Spróbujcie przygotować sobie takie zielone cudo i dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przypadł Wam do gustu zielony koktajl ze szpinakiem. Ma piękny kolor i jeśli ciasto leśny mech jest jednym z Waszych ulubionych, koktajl szpinakowy też zagości na dłużej na Waszych stołach.

 

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom