fbpx
Czytasz właśnie
Koktajl z winogron

Koktajl z winogron

Koktajl z winogron

Kończy się sezon na winogrona i choć w tym roku miały niewiele słońca, można przygotować pyszny koktajl z winogron. W ciągu roku, gdy tych naszych, polskich, ogrodowych, brak, można wykorzystywać importowane kiście w dowolnym kolorze. Zapraszam na pyszne smoothie z winogron. Zobaczcie jak zrobić koktajl winogronowy!

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Choć winogrona częściej jadam jako owocową przekąskę, to koktajl z winogron od czasu do czasu gości na moim stole jako pełne energii śniadanie. Najlepiej przygotować go z winogron bez pestek i wybrać wyjątkowo słodkie owoce, których smak uzupełni jabłko, pomarańcza i grejpfrut. Polecam też spróbować dodać nasiona chia, będzie się ładnie prezentować w szklankach i nie zmieni konsystencji, gdy przygotujecie go więcej, na zapas, a potem odstawicie do lodówki. Choć najlepiej wypić od razu.

Koktajl z winogron

Koktajl z winogron

Koktajl z winogron z grejpfrutem, jabłkiem i pomarańczą. Najlepszy koktajl winogronowy na pełne energii śniadanie lub deser, udekorowany świeżą miętą i kawałkami owoców. Koktajl z winogronami świetnie smakuje po schłodzeniu, a dodatkowo można wzbogacić go dodatkiem nasion chia.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl z winogron
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 128kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 garście winogron (bez pestek)
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • ½ grejpfruta
  • 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę.
  • Dodaję chia i odstawiam na ok. 20 minut do lodówki.
  • Mieszam, przelewam do szklanek i dekoruję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1szklanka (z dodatkiem nasion chia) | Kalorie: 128kcal (6%) | Węglowodany: 31g (10%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Sód: 2mg | Potas: 326mg (9%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 23g (26%) | Witamina A: 645IU (13%) | Witamina C: 40.9mg (50%) | Wapń: 54mg (5%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przed dodaniem chia można zmiksować wszystkie składniki w blenderze lub przepuścić przez wolnoobrotową wyciskarkę. Obie wersje rewelacyjne!

Zobacz też
Wegańskie naleśniki czekoladowe bezglutenowe

Koktajl z winogron
Koktajl z winogron

Ciekawa jestem, czy zaskoczy Was jego smak. Lubicie taki koktajl winogronowy? Dajcie znać, jak wrażenia!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom