Koktajl z sałaty przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Koktajl z sałaty

Koktajl z sałaty

Koktajl z sałaty

Trudno mi było wyobrazić sobie koktajl z sałaty, ale w końcu to też listki w kolorze zieleni, tak samo jak w szpinaku, mięcie czy jarmużu. Jeśli wykorzysta się tę o łagodnym smaku, można z powodzeniem dobrać słodkie owoce i skomponować zielony koktajl z sałatą. Ważne, żeby smak sałaty nie zdominował całości. Gorzka w smaku niewskazana!

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Zielony koktajl z sałaty zmiksowałam z dodatkiem ananasa, jabłka, melona, pomarańczy i banana. To owoce, które dodają mu słodkości i podkreślają smak. Można, opcjonalnie, dosłodzić koktajl z sałatą za pomocą suszonych daktyli, a konsystencję regulować wodą lub kostkami lodu. Dodatek wiórków kokosowych to kolejny smak, który uzupełni całą mieszankę. Jak Wam się podoba takie połączenie?

Koktajl z sałaty

Koktajl z sałaty

Koktajl z sałaty z dodatkiem słodkich owoców: pomarańczy, ananasa, melona, banana. Najlepszy zielony koktajl z sałatą. 
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Europejska
Przepis na: koktajl z sałaty
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 101kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 główka sałaty rzymskiej (można zastąpić sałatą lodową i masłową lub inną sałatą o niezbyt intensywnym smaku)
  • ½ pomarańczy (obrana, bez grubych błon)
  • 1 jabłko (małe, bez ogryzka)
  • 1 plaster ananasa (o grubości ok. 2-3 cm)
  • 1 plaster melona (o grubości ok. 4-6 cm)
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ banana (surowy lub zamrożony w kawałkach)
  • kilka daktyli suszonych
  • ¼ szklanki wody (lub kilka kostek lodu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka | Kalorie: 101kcal (5%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 1g (2%) | Fat: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 5mg | Potas: 247mg (7%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 2240IU (45%) | Witamina C: 23.1mg (28%) | Wapń: 20mg (2%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Myślę, że zamiast sałaty świetnie sprawdziłyby się tu szpinak, jarmuż lub mięta, a nawet bazylia. Może ktoś z Was spróbuje je dodać?

Zobacz też
Ciasto banoffee

Koktajl z sałaty
Koktajl z sałaty
Koktajl z sałatą
Koktajl z sałatą

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście ten zielony koktajl z sałatą. Jak smakował?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom