Koktajl z rabarbaru

Koktajl z rabarbaru

Choć rabarbaru nie powinno się jeść w nadmiarze, warto sięgać po niego w sezonie, od czasu do czasu, przygotowując na przykład koktajl z rabarbaru. To napój o kwaskowatym smaku, orzeźwiający, ale też pożywny, do wypicia na śniadanie lub podwieczorek. Można doprawić go wanilią lub cynamonem, a do złagodzenia charakterystycznego, kwaśnego smaku wybrać dodatkowo słodkie owoce. Z ich mieszanki wyjdzie pyszny koktajl rabarbarowy, do podania na dobry początek letniego dnia lub w upalne popołudnie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Moja propozycja to koktajl z rabarbaru podany na śniadanie lub podwieczorek, ale zmiksowane składniki można też zaserwować w miseczce, dekorując kawałkami świeżych owoców, posypując ulubionymi bakaliami i przygotowując w ten sposób zdrową miskę smoothie z rabarbaru.

Koktajl rabarbarowy
Koktajl rabarbarowy

Taki koktajl z rabarbarem to wiele możliwości smakowych, ale moim ulubionym dodatkiem jest wanilia. Wykorzystajcie ziarenka z laski wanilii lub zastąpcie je waniliową pastą, albo ekstraktem z wanilii.

5 od 1 osoby
Koktajl z rabarbaru
Koktajl z rabarbaru
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Koktajl z rabarbaru z bananem, pomarańczą i migdałami lub orzechami.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: koktajl rabarbarowy, koktajl z rabarbarem, koktajl z rabarbaru
Liczba kalorii: 315 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka rabarbaru (obrany, pokrojony w grubszą kostkę, surowy lub zamrożony)
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów lub orzechów nerkowców
  • 1 banan (duży, surowy lub zamrożony w kawałkach)
  • 2 pomarańcze (obrane, bez błon)
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
  • ¼ łyżeczki miąższu z laski wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Koktajl z rabarbaru - Jak zrobić
  1. Miksuję migdały lub orzechy w blenderze.
Wartości odżywcze
Koktajl z rabarbaru
Wielkość porcji (300 ml)
Liczba kalorii 315 kcal Kalorie z tłuszczów 117 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 13g 20%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 3mg 0%
Potas 814mg 23%
Węglowodany ogółem 46g 15%
Błonnik 9g 36%
Cukry 29g
Białko 8g 16%
Witamina A 7.9%
Witamina C 96.6%
Wapń 17.6%
Żelazo 7.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

A może wolicie cynamon? Dajcie znać, które dodatki wykorzystaliście i jakie były Wasze wrażenia :).

Koktajl z rabarbaru
Koktajl z rabarbaru

Napiszcie mi koniecznie w komentarzach, jak smakował Wam koktajl z rabarbarem. Zaskoczył Was i chętnie powtórzycie, czy może niekoniecznie? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)