Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom! Można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor. Jednak w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.Pr
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Koktajl z papryki przygotowałam z dodatkiem marchewki, pomarańczy, grejpfruta i banana. Jest dzięki nim słodki, ale także z kwaskowatym posmakiem. Grejpfrut możecie zastąpić ananasem. Wystarczy plaster dojrzałego, świeżego i… pokochacie ten smak! Ma przepiękny, ciemnopomarańczowy kolor. A może to czerwień? Oczywiście inne kolory papryki gwarantują inne odcienie gotowego koktajlu.

Koktajl z papryki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 papryka słodka (podłużna, bez nasion; świeża lub upieczona i obrana ze skórki)
- 1 marchewka (obrana, pokrojona w grube kawałki)
- 1 pomarańcza (obrana, oczyszczona z błon i pestek)
- 1 grejpfrut (obrany, oczyszczony z błon i pestek)
- 1 banan (lub 1 plaster świeżego, słodkiego ananasa, o grubości ok. 2 cm)
- świeża mięta (do dekoracji)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze.
Wartości odżywcze
Wygląda wyjątkowo smakowicie, zgodzicie się?

Ciekawa jestem, którą wersję zmiksujecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował :).
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie