Warzywny koktajl z papryki, który przypadnie do gustu nawet sceptykom! Można zmiksować go na bazie słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, a gdy dodatkowo upiecze się ją wcześniej i obierze ze skórki, napój nabierze dodatkowej słodyczy i delikatniejszego smaku. Papryka podczas obróbki termicznej zachowuje większość składników odżywczych, więc również w takiej wersji koktajl paprykowy to po prostu samo zdrowie :). Ma piękny, czerwony kolor. Jednak w ten sam sposób, wykorzystując paprykę o innej barwie, można zrobić koktajl z papryką pomarańczową, żółtą lub zieloną.Pr
Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle
Koktajl z papryki przygotowałam z dodatkiem marchewki, pomarańczy, grejpfruta i banana. Jest dzięki nim słodki, ale także z kwaskowatym posmakiem. Grejpfrut możecie zastąpić ananasem. Wystarczy plaster dojrzałego, świeżego i… pokochacie ten smak! Ma przepiękny, ciemnopomarańczowy kolor. A może to czerwień? Oczywiście inne kolory papryki gwarantują inne odcienie gotowego koktajlu.

- 1 papryka słodka (podłużna, bez nasion; świeża lub upieczona i obrana ze skórki)
- 1 marchewka (obrana, pokrojona w grube kawałki)
- 1 pomarańcza (obrana, oczyszczona z błon i pestek)
- 1 grejpfrut (obrany, oczyszczony z błon i pestek)
- 1 banan (lub 1 plaster świeżego, słodkiego ananasa, o grubości ok. 2 cm)
- świeża mięta (do dekoracji)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Lubisz przepisy Doroty?
Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).
Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze.
Masz Instagram?
Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.
Lubisz Youtube?
Zasubskrybuj mój kanał!
Wygląda wyjątkowo smakowicie, zgodzicie się?

Ciekawa jestem, którą wersję zmiksujecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował :).