Koktajl z papai przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Koktajl z papai

Koktajl z papai

Koktajl z papai

Koktajl z papai czyli zmiksowany bombowy owoc. Właśnie tak mówi się na papaję na Kubie. Pawpaw, papaja – jest świetnym składnikiem deserów, ciast oraz owocowych sałatek na całym świecie. Najprościej zjadać ją oczywiście na surowo. Jednak na śniadanie lub deser można zrobić koktajl z papai. W moim menu pojawia się z dodatkiem marchewki, banana, pomarańczy, limonki i imbiru. Skusilibyście się? Zobaczcie jak zrobić koktajl z papają.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Mój koktajl z papai ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor. Łagodne nuty smakowe papai, banana i marchewki podkreślają w nim z pewnością cytrusy z limonki i pomarańczy. Dzięki ich dodatkowi koktajl z pawpawu nabiera odrobiny kwaskowatego, orzeźwiającego posmaku. Można zmiksować go z surowych lub zamrożonych owoców. W takiej wersji na zimno będzie miał na pewno nieco gęstszą konsystencję smoothie z papai.

Koktajl z papai

Koktajl z papai

Doskonały koktajl z papai z marchewką, limonką lub cytryną, pomarańczą, imbirem i daktylami. Najlepszy kokjtal z papają na śniadanie lub deser. 
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: koktajl z papai
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 174kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1-2 szklanki miąższu papai
  • 1 banan (świeży lub zamrożony w kawałkach)
  • 2 limonki lub 1 cytryna (obrane, oczyszczone z błon i pestek)
  • 1 marchewka (obrana, pokrojona w grube kawałki)
  • 1 pomarańcza (obrana, oczyszczona z błon i pestek)
  • 1 łyżka startego imbiru (świeży)
  • kilka suszonych daktyli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1szklanka (z koktajlu na bazie 2 szklanek miąższu papai słodzonego 4 daktylami) | Kalorie: 174kcal (9%) | Węglowodany: 44g (15%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 29mg (1%) | Potas: 678mg (19%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 28g (31%) | Witamina A: 5040IU (101%) | Witamina C: 136.9mg (166%) | Wapń: 74mg (7%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

U mnie zaserwowany w szklankach, ale to także świetna baza do podania w miseczkach i udekorowania dodatkowo kawałkami świeżych, kolorowych owoców i bakalii. Ciekawa jestem, czy mój koktajl z papają przypadnie Wam do gustu – dajcie koniecznie znać jak smakował :).

Zobacz też
Szaszłyk

Koktajl z papai
Koktajl z papai

Ma cudowny, pomarańczowy kolor i słodki smak przełamany cytrusami. Napiszcie koniecznie w komentarzach, jak wrażenia po skosztowaniu! Czy koktajl z papają przypadł Wam do gustu?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom