Trudno wyobrazić sobie, jak smakuje koktajl z kapusty, bo biała kapusta to jednak charakterystyczne warzywo. W dodatku w Polsce kojarzy się nam z reguły z surówką lub kiszeniem. Ale koktajl kapuściany to kolejny pomysł na przemycenie warzyw do posiłków i przygotowanie bogatego w witaminy śniadania lub przekąski. Nie twierdzę, że jest to najlepszy zielony koktajl z kapustą, ale na pewno ciekawy i warty spróbowania, zwłaszcza podczas odchudzania. Zobaczcie jak zrobić koktajl kapuściany krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle
Gdy testowałam przepisy jak zrobić koktajl z kapustą, postanowiłam złagodzić nieco jej smak. Dosłodziłam całość, wykorzystując banana, ananasa i pomarańczę. Zobaczcie, jaki był efekt.

- 3-4 liście białej lub czerwonej kapusty (duże)
- 1 pomarańcza (obrana, najlepiej bez błon)
- 1 plaster ananasa (o grubości ok. 2-3 cm)
- 1 banan (surowy lub zamrożony w kawałkach)
- kilka łyżek sezamu
- 1 garść jagód, borówek amerykańskich lub malin (opcjonalnie)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Lubisz przepisy Doroty?
Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).
Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze
Masz Instagram?
Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.
Lubisz Youtube?
Zasubskrybuj mój kanał!
Wyszedł mi zielony koktajl z kapusty, ale gdybym chciała nadać mu piękną, fioletową barwę, wykorzystałabym kapustę czerwoną i garść jagód. Polecam też wypróbować połączenie z malinami. Koktajl kapustny ma dość gęstą konsystencję i można zmiksować go z zamrożonym bananem i ananasem. Dzięki nim stanie jeszcze bardziej kremowy i orzeźwiający.

Bardzo jestem ciekawa, czy jego smak przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!