Koktajl z kapusty przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z kapusty

Koktajl z kapusty

Trudno wyobrazić sobie, jak smakuje koktajl z kapusty, bo biała kapusta to jednak charakterystyczne warzywo. W dodatku w Polsce kojarzy się nam z reguły z surówką lub kiszeniem. Ale koktajl kapuściany to kolejny pomysł na przemycenie warzyw do posiłków i przygotowanie bogatego w witaminy śniadania lub przekąski. Nie twierdzę, że jest to najlepszy zielony koktajl z kapustą, ale na pewno ciekawy i warty spróbowania, zwłaszcza podczas odchudzania. Zobaczcie jak zrobić koktajl kapuściany krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Gdy testowałam przepisy jak zrobić koktajl z kapustą, postanowiłam złagodzić nieco jej smak. Dosłodziłam całość, wykorzystując banana, ananasa i pomarańczę. Zobaczcie, jaki był efekt.

5 od 1 osoby
Koktajl z kapusty
Koktajl z kapusty
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Koktajl z kapusty białej lub czerwonej, z ananasem, bananem, pomarańczą i sezamem. Doskonały koktajl z kapustą - warzywno-owocowy, idealny na śniadanie.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Europejska
Przepis na: koktajl kapuściany, koktajl z kapusty
Liczba kalorii: 140 kcal
Liczba porcji: 3 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 3-4 liście białej lub czerwonej kapusty (duże)
  • 1 pomarańcza (obrana, najlepiej bez błon)
  • 1 plaster ananasa (o grubości ok. 2-3 cm)
  • 1 banan (surowy lub zamrożony w kawałkach)
  • kilka łyżek sezamu
  • 1 garść jagód, borówek amerykańskich lub malin (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Koktajl z kapusty - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze
Wartości odżywcze
Koktajl z kapusty
Wielkość porcji (1 szklanka (koktajl z dodatkiem jagód))
Liczba kalorii 140 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Sód 3mg 0%
Potas 323mg 9%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Błonnik 4g 16%
Cukry 12g
Białko 3g 6%
Witamina A 2.5%
Witamina C 53%
Wapń 14.2%
Żelazo 10.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Wyszedł mi zielony koktajl z kapusty, ale gdybym chciała nadać mu piękną, fioletową barwę, wykorzystałabym kapustę czerwoną i garść jagód. Polecam też wypróbować połączenie z malinami. Koktajl kapustny ma dość gęstą konsystencję i można zmiksować go z zamrożonym bananem i ananasem. Dzięki nim stanie jeszcze bardziej kremowy i orzeźwiający.

Koktajl z kapusty
Koktajl z kapusty

Bardzo jestem ciekawa, czy jego smak przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)