Koktajl z kalafiora przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora

Podobnie jak ten z brokuła, koktajl z kalafiora można przygotować z surowych warzyw. Tak, tak, kalafior można jeść na surowo i warto! To propozycja dla tych z Was, którzy chcą w łatwy sposób przemycić to warzywo do swojego jadłospisu. Tym razem o pięknej, pomarańczowej barwie, choć można też zrobić zielony koktajl kalafiorowy, w zależności od wybranych składników. Idealny na śniadanie lub jako zdrowa przekąska, a do tego niskokaloryczny koktajl warzywno-owocowy. Ciekawe czy Wam posmakuje. Jest dobry, choć oczywiście nie przebije słodkich koktajli owocowych ;). Zobaczcie jak zrobić koktajl z kalafiorem krok po kroku.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Mój koktajl z kalafiorem przygotowałam, miksując różyczki surowego kalafiora z bananem, pomarańczą, ananasem oraz papryką. Ta podłużna, ciemnoczerwona, po upieczeniu i obraniu ze skórki nada całości pięknej barwy i dodatkowej słodyczy. Można zastąpić ją papryką zieloną lub żółtą. Potem proponuję dobrać owoce o innym kolorze: gruszkę, maliny, jagody lub truskawki. Można w ten sposób uzyskać koktajl z kalafiora żółty, zielony lub fioletowy. Dodatek ananasa to także słodycz, a jednocześnie odrobina cierpkości, dzięki której wyostrzą się pozostałe smaki.

Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora

Koktajl z kalafiora z pieczoną papryką i owocami: gruszką lub truskawkami, jagodami czy malinami, z dodatkiem banana, pomarańczy i ananasa. Doskonały koktajl kalafiorowy w kilku wersjach do wyboru.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl kalafiorowy, koktajl z kalafiora
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 172kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1-2 szklanki różyczek kalafiora (surowy; kilka różyczek można zostawić do dekoracji)
  • ½ banana
  • 1 pomarańcza (obrana, najlepiej bez błon; kilka nieobranych plasterków można zostawić do dekoracji)
  • 1 gruszka (albo garść malin, jagód, truskawek)
  • 1 papryka czerwona, żółta lub pomarańczowa (upieczona, obrana ze skórki, wystudzona)
  • 1 plaster ananasa (o grubości ok. 2 cm)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (koktajl na 2 szklankach różyczek kalafiora) | Calories: 172kcal (9%) | Carbohydrates: 42g (14%) | Protein: 3g (6%) | Sodium: 33mg (1%) | Potassium: 797mg (23%) | Fiber: 8g (33%) | Sugar: 26g (29%) | Vitamin A: 2010IU (40%) | Vitamin C: 185.5mg (225%) | Calcium: 62mg (6%) | Iron: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, kto jeszcze i jak skomponuje swój koktajl kalafiorowy i co się w nim znajdzie :).

Koktajl z kalafiora
Koktajl z kalafiora

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, co powędruje u Was do miksowania. Oraz jak smakował koktajl z kalafiora!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)