Koktajl z dyni przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Koktajl z dyni

Koktajl z dyni

Koktajl z dyni

Każdy miłośnik corocznego szaleństwa dyniowego powinien spróbować jak smakuje koktajl z dyni. Skosztować tego cudownego napoju choć raz! Pyszny koktajl z dynią, który można przygotować, piekąc jej lub gotując trochę więcej, na zapas, np. przy okazji robienia puree czy zupy. Mój ulubiony w wersji z korzennymi przyprawami, ale jeśli za nimi nie do końca przepadacie, mam dla Was alternatywę :). Zobaczcie jak zrobić koktajl dyniowy.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Dynia, sama w sobie dość łagodna w smaku, o charakterystycznym zapachu, jest świetna do przygotowywania zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Dlatego powstał mój koktajl dyniowy. Wpadłam na pomysł zmiksowania jej z nieco bardziej wyrazistymi składnikami i doprawienia ukochanym cynamonem.

Koktajl z dyni

Koktajl z dyni

Koktajl z dyni z jabłkiem, pomarańczą, marchewką oraz limonką i zestawem aromatycznych przypraw. Pyszny koktajl z dynią pachnący cynamonem, goździkami, kardamonem i anyżem, na bazie mleka kokosowego lub innego. 
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl dyniowy, koktajl z dyni
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 215kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka miąższu z dyni (pokrojony w kostki; upieczony lub ugotowany)
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka (lub ½ cytryny; obrana, oczyszczona z błon i pestek)
  • 1 jabłko (bez ogryzka)
  • 1 marchewka (pokrojona w grube kawałki)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka zwierzęcego lub roślinnego)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ¼ laski wanilii)
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ banana (opcjonalnie; lub 1 łyżka miodu, albo kilka daktyli)
  • szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
  • szczypta mielonego anyżu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mleko kokosowe - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka | Kalorie: 215kcal (11%) | Carbohydrates: 27g (9%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Sód: 22mg (1%) | Potas: 536mg (15%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 12250IU (245%) | Witamina C: 47.1mg (57%) | Wapń: 69mg (7%) | Żelazo: 3mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koktajl z dyni zrobiłam z dodatkiem cytrusów, dorzuciłam też nasze polskie jabłko i marchewkę. Nie mogłam odmówić sobie dolania mleka kokosowego i dosypania odrobiny imbiru, który kocham w dyniowej zupie. To baza, bo opcjonalnie można wzbogacić ją bananem, miodem lub daktylami i dosypać więcej korzennych przypraw. Takie smaki od razu przywodzą na myśl nadchodzącą jesień, ostatnie promienie słońca i cudowną paletę pomarańczowo-żółto-czerwonych odcieni, która wkrótce będzie nas otaczać, zwiastując nadejście chłodniejszych dni i długich wieczorów.

Zobacz też
Frytki smażone w dwóch zakresach temperatur

Koktajl z dyni
Koktajl z dyni

Polecam skosztować i koniecznie dajcie znać w komentarzach, jakie były Wasze wrażenia oraz który skład przetestowaliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom