Dopóki nie dowiedziałam się, że cukinię, podobnie jak wiele innych warzyw, można jeść na surowo, nie miałam w swoich „koktajlowych” planach tego przepisu. Trudno było mi uwierzyć, że surowa cukinia będzie tak pyszna: koniecznie spróbujcie, pod warunkiem, że nie jest stara i gorzka. W smaku delikatna, a koktajl z cukinii zaskoczy Was połączeniem z innymi składnikami. Do tego odrobina zielonych listków, kilkanaście sekund miksowania i gotowe!
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Pomarańcze lub grejpfrut i banan to najprostsza baza koktajlowa, która zapewnia słodki smak, dobrą konsystencję i odrobinę cytrusowego posmaku, dzięki któremu koktajl z cukinii nie będzie mdły w smaku. Możecie też zastąpić banana ananasem. Dajcie znać, która wersja lepsza!
![Koktajl z cukinii](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2017/09/koktajl-z-cukinii-przepis.jpg?x56925)
Odrobina zielonych listków: szpinak, bazylia, mięta, natka pietruszki czy kolendra to dodatkowy akcent kolorystyczny i… samo zdrowie! W zielonych listkach zawsze kryje się witamina A, a natka pietruszki to moc innych składników, zwłaszcza witaminy C. Koktajl cukiniowy jest idealny na jesień, gdy pogarsza nam się nastrój z powodu ochłodzenia i coraz krótszych dni.
![Koktajl z cukinii](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2017/09/koktajl-z-cukinii-przepis-768x1152.jpg?x56925)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 cukinia (średnia, ok. 300 g, ze sparzoną skórką)
- 2 pomarańcze (obrane, oczyszczone z błon)
- 1 banan (lub 1 plaster ananasa o grubości 3 cm)
- 1 garść listków mięty, kolendry lub szpinaku
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę.
Wartości odżywcze
Przetestowałam jak smakuje koktajl z cukinią z miętą, kolendrą i szpinakiem. Ciekawa jestem, czy mocniejsza wersja pietruszkowa lub bazyliowa, których zmiksowanie jeszcze przede mną, przypadnie Wam do gustu.
![Koktajl cukiniowy](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2017/09/koktajl-cukiniowy.jpg?x56925)
Dajcie koniecznie znać, jak Wasze wrażenia smakowe. Czy koktajl cukiniowy przypadł Wam do gustu? Bardzo jestem ciekawa!