Koktajl z buraków przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Po raz pierwszy zmiksowałam bardzo prosty koktajl z buraków podczas diety warzywno-owocowej. Zakochałam się wtedy w buraczanych napojach! Jednak dopiero po zakończeniu całego postu, kiedy mogłam już jeść wszystkie owoce, wymyśliłam przepis na koktajl buraczany idealny. Smaki słodkie równoważą się tu z kwaskowatymi, mamy bogactwo witamin i minerałów, a do tego dodajmy świetny smak! Charakterystyczny burak nie dominuje w całej kompozycji. Zobaczcie jak zrobić koktajl z buraka.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Mój idealny koktajl buraczany przygotowuję, miksując buraki z pomarańczą i jabłkiem oraz ananasem. Natomiast gdy tego ostatniego brak, dodaję po prostu kolejną pomarańczę do mieszanki. Czasami dorzucam też miąższ z grejpfruta dla dodatkowych witamin i podbijam smak słodkim bananem. Można zrezygnować z niego i dorzucić garść jagód lub borówek amerykańskich. Polecam, jeśli ktoś z Was wybiera koktajle bez bananów w składzie. Garść jarmużu i słonecznik to już opcjonalne dodatki. Uważam, że warto dołożyć je czasem, żeby koktajl buraczany stał się bombą witamin i minerałów oraz odrobiny roślinnych tłuszczów.

Koktajl buraczany
Koktajl buraczany

Jeśli nie wykorzystacie kostek lodu, polecam Wam zamrozić plasterki banana i dodać je do miksowanych składników. Zobaczycie różnicę w konsystencji. Zaskoczenie gwarantowane :).

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków z jabłkiem, pomarańczami, ananasem i marchewką lub jarmużem, z dodatkiem banana lub jagód. Najlepszy koktajl buraczany wegański.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl buraczany, koktajl z buraków
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 283kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1-2 buraki (obrane ze skórki, pokrojone w grube plastry)
  • 1 jabłko (bez ogryzka)
  • 2 pomarańcze (obrane ze skórki, można pousuwać im błony; jedną pomarańczę można zastąpić plastrem świeżego, obranego ananasa o grubości ok. 3 cm)
  • 1 garść jagód lub borówek amerykańskich (można zastąpić 1 dojrzałym bananem)
  • 1 grejpfrut (opcjonalnie; obrany ze skórki, można pousuwać mu błony; można zastąpić 1 łyżką świeżego, tartego imbiru)
  • 1 Garść jarmużu lub szpinaku (opcjonalnie; lub 1 obrana marchewka)
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki słonecznika (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze wysokoobrotowym.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (koktajl na bazie 2 buraków i jarmużu) | Calories: 283kcal (14%) | Carbohydrates: 57g (19%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 6g (9%) | Sodium: 72mg (3%) | Potassium: 941mg (27%) | Fiber: 11g (46%) | Sugar: 39g (43%) | Vitamin A: 3435IU (69%) | Vitamin C: 139.7mg (169%) | Calcium: 131mg (13%) | Iron: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu mój koktajl z burakiem. Dajcie znać, jak wrażenia i czy coś zmodyfikowaliście w składzie!

Koktajl buraczany
Koktajl buraczany
Koktajl z buraków
Koktajl z buraków

Koniecznie napiszcie w komentarzach, który koktajl buraczany przygotowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)