fbpx
Czytasz właśnie
Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Po raz pierwszy zmiksowałam bardzo prosty koktajl z buraków podczas diety warzywno-owocowej. Zakochałam się wtedy w buraczanych napojach! Jednak dopiero po zakończeniu całego postu, kiedy mogłam już jeść wszystkie owoce, wymyśliłam przepis na koktajl buraczany idealny. Smaki słodkie równoważą się tu z kwaskowatymi, mamy bogactwo witamin i minerałów, a do tego dodajmy świetny smak! Charakterystyczny burak nie dominuje w całej kompozycji. Zobaczcie jak zrobić koktajl z buraka.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Mój idealny koktajl buraczany przygotowuję, miksując buraki z pomarańczą i jabłkiem oraz ananasem. Natomiast gdy tego ostatniego brak, dodaję po prostu kolejną pomarańczę do mieszanki. Czasami dorzucam też miąższ z grejpfruta dla dodatkowych witamin i podbijam smak słodkim bananem. Można zrezygnować z niego i dorzucić garść jagód lub borówek amerykańskich. Polecam, jeśli ktoś z Was wybiera koktajle bez bananów w składzie. Garść jarmużu i słonecznik to już opcjonalne dodatki. Uważam, że warto dołożyć je czasem, żeby koktajl buraczany stał się bombą witamin i minerałów oraz odrobiny roślinnych tłuszczów.

Koktajl buraczany
Koktajl buraczany

Jeśli nie wykorzystacie kostek lodu, polecam Wam zamrozić plasterki banana i dodać je do miksowanych składników. Zobaczycie różnicę w konsystencji. Zaskoczenie gwarantowane :).

Zobacz też
Kopytka z batatów

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków

Koktajl z buraków z jabłkiem, pomarańczami, ananasem i marchewką lub jarmużem, z dodatkiem banana lub jagód. Najlepszy koktajl buraczany wegański.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl buraczany, koktajl z buraków
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 283kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1-2 buraki (obrane ze skórki, pokrojone w grube plastry)
  • 1 jabłko (bez ogryzka)
  • 2 pomarańcze (obrane ze skórki, można pousuwać im błony; jedną pomarańczę można zastąpić plastrem świeżego, obranego ananasa o grubości ok. 3 cm)
  • 1 garść jagód lub borówek amerykańskich (można zastąpić 1 dojrzałym bananem)
  • 1 grejpfrut (opcjonalnie; obrany ze skórki, można pousuwać mu błony; można zastąpić 1 łyżką świeżego, tartego imbiru)
  • 1 Garść jarmużu lub szpinaku (opcjonalnie; lub 1 obrana marchewka)
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki słonecznika (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze wysokoobrotowym.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (koktajl na bazie 2 buraków i jarmużu) | Kalorie: 283kcal (14%) | Carbohydrates: 57g (19%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 6g (9%) | Sód: 72mg (3%) | Potas: 941mg (27%) | Fiber: 11g (46%) | Cukier: 39g (43%) | Witamina A: 3435IU (69%) | Witamina C: 139.7mg (169%) | Wapń: 131mg (13%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu mój koktajl z burakiem. Dajcie znać, jak wrażenia i czy coś zmodyfikowaliście w składzie!

Koktajl buraczany
Koktajl buraczany
Koktajl z buraków
Koktajl z buraków

Koniecznie napiszcie w komentarzach, który koktajl buraczany przygotowaliście!

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom