Koktajl z botwinki przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę czy koktajl z botwinki. Potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić ten smak. Koktajl botwinkowy najlepiej smakuje w takiej bardzo świeżej i młodej wersji. Uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudane próby. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się ten intensywny smak. W takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy się doskonały zestaw witamin i minerałów. Zobaczcie jak zrobić koktajl z botwinką o głębokim, bordowym kolorze.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Gdy po raz pierwszy przygotowywałam koktajl z botwinki, wykorzystałam mrożone listki i to był pierwszy błąd. Kolejna próba odbywała się w pośpiechu i nie oczyściłam dokładnie korzonków, dlatego wyszedł mi koktajl botwinkowy z łykiem. Coś okropnego! Nie zrażając się, przystąpiłam do trzeciej próby. Na spokojnie dodałam do botwinki składniki o słodkim smaku. Bingo! Koktajl z botwinką jednak jest dobry! Oczywiście może być ciężko polubić go tym z Was, którzy nie przełkną botwinkowych listków pod żadną postacią.

Koktajl botwinkowy
Koktajl botwinkowy

Koktajl z botwinki i dodatki

Choć podstawowy smak gwarantuje złagodzenie charakterystycznego, intensywnego smaku listków, warto przygotować koktajl z botwinką z „przemyconym” słonecznikiem czy innymi nasionami o łagodnym smaku. „Dorzucą” do składu odrobinę roślinnych kwasów tłuszczowych oraz minerałów.

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki z selerem naciowym, pomarańczami i ananasem oraz nasionami słonecznika, na zdrowe śniadanie.
3.5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl botwinkowy, koktajl z botwinki
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 259kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki (świeże, jędrne listki, obcięte u nasady + korzonki oczyszczone z „wąsów” i obrane)
  • 2 pomarańcze (obrane, oczyszczone z błon; 1 pomarańczę można zastąpić 1 czerwonym grejpfrutem)
  • 1 łodyga selera naciowego (oczyszczona z łyka)
  • 1 banan
  • 1 plaster ananasa (o grubości ok. 1,5 cm; obrany)
  • 2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze.
  • Podaję koktajl z botwinki udekorowany plasterkami pomarańczy i listkami świeżej mięty.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (koktajl ze wszystkimi składnikami opcjonalnymi) | Calories: 259kcal | Carbohydrates: 37g (12%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 23mg (1%) | Potassium: 623mg (18%) | Fiber: 6g (24%) | Sugar: 24g | Vitamin A: 9.5% | Vitamin C: 116% | Calcium: 7.6% | Iron: 5.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jakie będą Wasze wrażenia!

Koktajl z botwinką
Koktajl z botwinką

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam koktajl z botwinki, bo jestem bardzo ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)