Koktajl z botwinki przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę czy koktajl z botwinki. Potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić ten smak. Koktajl botwinkowy najlepiej smakuje w takiej bardzo świeżej i młodej wersji. Uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudane próby. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się ten intensywny smak. W takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy się doskonały zestaw witamin i minerałów. Zobaczcie jak zrobić koktajl z botwinką o głębokim, bordowym kolorze.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Gdy po raz pierwszy przygotowywałam koktajl z botwinki, wykorzystałam mrożone listki i to był pierwszy błąd. Kolejna próba odbywała się w pośpiechu i nie oczyściłam dokładnie korzonków, dlatego wyszedł mi koktajl botwinkowy z łykiem. Coś okropnego! Nie zrażając się, przystąpiłam do trzeciej próby. Na spokojnie dodałam do botwinki składniki o słodkim smaku. Bingo! Koktajl z botwinką jednak jest dobry! Oczywiście może być ciężko polubić go tym z Was, którzy nie przełkną botwinkowych listków pod żadną postacią.

Koktajl botwinkowy
Koktajl botwinkowy

Koktajl z botwinki i dodatki

Choć podstawowy smak gwarantuje złagodzenie charakterystycznego, intensywnego smaku listków, warto przygotować koktajl z botwinką z „przemyconym” słonecznikiem czy innymi nasionami o łagodnym smaku. „Dorzucą” do składu odrobinę roślinnych kwasów tłuszczowych oraz minerałów.

5 od 1 osoby
Koktajl z botwinki
Koktajl z botwinki
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Koktajl z botwinki z selerem naciowym, pomarańczami i ananasem oraz nasionami słonecznika, na zdrowe śniadanie.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl botwinkowy, koktajl z botwinki
Liczba kalorii: 259 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 pęczek botwinki (świeże, jędrne listki, obcięte u nasady + korzonki oczyszczone z „wąsów” i obrane)
  • 2 pomarańcze (obrane, oczyszczone z błon; 1 pomarańczę można zastąpić 1 czerwonym grejpfrutem)
  • 1 łodyga selera naciowego (oczyszczona z łyka)
  • 1 banan
  • 1 plaster ananasa (o grubości ok. 1,5 cm; obrany)
  • 2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Koktajl z botwinki - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze.
  2. Podaję koktajl z botwinki udekorowany plasterkami pomarańczy i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Koktajl z botwinki
Wielkość porcji (1 szklanka (koktajl ze wszystkimi składnikami opcjonalnymi))
Liczba kalorii 259 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 23mg 1%
Potas 623mg 18%
Węglowodany ogółem 37g 12%
Błonnik 6g 24%
Cukry 24g
Białko 4g 8%
Witamina A 9.5%
Witamina C 116%
Wapń 7.6%
Żelazo 5.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, jakie będą Wasze wrażenia!

Koktajl z botwinką
Koktajl z botwinką

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam koktajl z botwinki, bo jestem bardzo ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)