fbpx
Czytasz właśnie
Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki

Niełatwo czasem pokochać botwinkę czy koktajl z botwinki. Potrzeba cierpliwości i naprawdę dobrych, świeżych, jędrnych listków, żeby docenić ten smak. Koktajl botwinkowy najlepiej smakuje w takiej bardzo świeżej i młodej wersji. Uwierzcie mi, trzeba się odrobinę postarać i nie robić go w pośpiechu, bo sama mam za sobą nieudane próby. W połączeniu z pomarańczą, bananem i ananasem nieco łagodzi się ten intensywny smak. W takim towarzystwie, wraz z selerem naciowym, tworzy się doskonały zestaw witamin i minerałów. Zobaczcie jak zrobić koktajl z botwinką o głębokim, bordowym kolorze.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Gdy po raz pierwszy przygotowywałam koktajl z botwinki, wykorzystałam mrożone listki i to był pierwszy błąd. Kolejna próba odbywała się w pośpiechu i nie oczyściłam dokładnie korzonków, dlatego wyszedł mi koktajl botwinkowy z łykiem. Coś okropnego! Nie zrażając się, przystąpiłam do trzeciej próby. Na spokojnie dodałam do botwinki składniki o słodkim smaku. Bingo! Koktajl z botwinką jednak jest dobry! Oczywiście może być ciężko polubić go tym z Was, którzy nie przełkną botwinkowych listków pod żadną postacią.

Koktajl botwinkowy
Koktajl botwinkowy

Koktajl z botwinki i dodatki

Choć podstawowy smak gwarantuje złagodzenie charakterystycznego, intensywnego smaku listków, warto przygotować koktajl z botwinką z „przemyconym” słonecznikiem czy innymi nasionami o łagodnym smaku. „Dorzucą” do składu odrobinę roślinnych kwasów tłuszczowych oraz minerałów.

Zobacz też
Młode ziemniaki

Koktajl z botwinką

Koktajl z botwinki

Koktajl z botwinki z selerem naciowym, pomarańczami i ananasem oraz nasionami słonecznika, na zdrowe śniadanie.
4.50 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl botwinkowy, koktajl z botwinki
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 259kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki (świeże, jędrne listki, obcięte u nasady + korzonki oczyszczone z „wąsów” i obrane)
  • 2 pomarańcze (obrane, oczyszczone z błon; 1 pomarańczę można zastąpić 1 czerwonym grejpfrutem)
  • 1 łodyga selera naciowego (oczyszczona z łyka)
  • 1 banan
  • 1 plaster ananasa (o grubości ok. 1,5 cm; obrany)
  • 2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze.
  • Podaję koktajl z botwinki udekorowany plasterkami pomarańczy i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (koktajl ze wszystkimi składnikami opcjonalnymi) | Kalorie: 259kcal (13%) | Carbohydrates: 37g (12%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 23mg (1%) | Potas: 623mg (18%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 24g (27%) | Witamina A: 475IU (10%) | Witamina C: 95.7mg (116%) | Wapń: 76mg (8%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jakie będą Wasze wrażenia!

Koktajl z botwinką
Koktajl z botwinką

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam koktajl z botwinki, bo jestem bardzo ciekawa!

Zobacz komentarze (0)
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom