Koktajl z bakłażana przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Koktajl z bakłażana
Koktajl z bakłażana

Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana. Proponuję udekorować go pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli. Oczywiście, że nie jest ;). Ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu. Zobaczcie jak zrobić koktajl bakłażanowy krok po kroku.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Mój koktajl z bakłażana zmiksowałam z dodatkiem pomarańczy, banana i gruszki. Koloru dodałam mu za sprawą listków szpinaku. Dołożyłam też ziarna sezamu, choć można je zastąpić orzechami nerkowcami. Odrobina suszonych owoców do dekoracji: można zastąpić dynię i goji innymi dodatkami i koktajl bakłażanowy gotowy!

Koktajl z bakłażana

Koktajl z bakłażana

Koktajl z bakłażana pieczonego lub gotowanego, z dodatkiem pomarańczy, gruszki, banana i sezamu. Nietypowy koktajl jako zdrowa przekąska między posiłkami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: koktajl bakłażanowy, koktajl z bakłażana
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 161kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ bakłażana (ugotowany lub upieczony, obrany ze skórki)
  • 1 pomarańcza (obrana, bez błon)
  • ½ banana (surowy lub zamrożony w kawałkach)
  • 1 gruszka
  • 1 garść liści szpinaku
  • 4 łyżki sezamu
  • suszone owoce, pestki lub orzechy (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (bez dekoracji) | Kalorie: 161kcal (8%) | Carbohydrates: 26g (9%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 6g (9%) | Sód: 11mg | Potas: 505mg (14%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 1055IU (21%) | Witamina C: 32mg (39%) | Wapń: 157mg (16%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy taki koktajl z bakłażana przypadnie Wam do gustu. Lubicie nietypowe, warzywno-owocowe połączenia, czy sięgacie tylko po owocowe koktajle?

Zobacz też
Pasztet z fasoli

Koktajl z bakłażana
Koktajl z bakłażana

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakował! Będzie częściej gościć w Waszych jadłospisach, czy jednak bakłażan jest lepszy w wersji wytrawnej na obiad lub kolację?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom