Koktajl z arbuza przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza

Za oknem mocno świeci słońce, a w szklance koktajl z arbuza. Przypominam sobie lata osiemdziesiąte i upalne wakacje. Jazda na rowerze, skakanie po drzewach, granie w klasy, zabawy w podchody. Pamiętam pierwszego arbuza, którego kupiła moja mama i jego słodki smak. Wspominam, jak jestem nim usmarowana niemal od stóp do głów, a mama oczywiście załamuje ręce. Potem próbuję, poza czerwoną częścią, zjeść białą cząstkę i zastanawiam się, jak poradzę sobie z tą zieloną :). Koktajl arbuzowy przyszło mi wypić dużo, dużo później. Niesamowite, jak wiele zmieniło się od tamtego czasu. Tylko teraz z pewnością trochę mniej brudzę się arbuzem w trakcie spożycia ;).

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Letnie ochłodzenie? Dla mnie koniecznie z arbuzem. Gdy za oknem mamy piękne lato (osobiście uwielbiam upalne dni, które w końcu zdarzają nam się tak rzadko), ale czujemy, że przydałaby nam się odrobina chłodu, możemy po prostu zjeść arbuza mocno schłodzonego w lodówce. Albo pokusić się o przygotowanie pysznego, orzeźwiającego koktajlu. Oto przepis na koktajl z arbuzem i imbirem.

Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza

Smaczny, o nietypowym smaku, koktajl z arbuza z dodatkiem świeżego imbiru i mrożonej herbaty, prosty do zrobienia w kilka minut w blenderze.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: koktajl arbuzowy, koktajl z arbuza
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 58kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg słodkiego arbuza (sam miąższ, bez skóry i nasion, grubo posiekany)
  • 2 łyżeczki imbiru (koniecznie świeży, utarty)
  • 10-12 kostek zamrożonej zielonej herbaty (można przed zamrożeniem posłodzić ją 1-2 łyżeczkami miodu, ksylitolu lub syropu z agawy)
  • 1 plaster ananasa (opcjonalnie; o grubości ok. 2 cm)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kawałki arbuza, ananasa i kostki mrożonej herbaty miksuję z imbirem w blenderze.
  • Dodaję kostki lodu i miksuję, aż lód się pokruszy.
  • Koktajl podaję w wysokich szklankach, ozdobiony kawałkiem arbuza, ananasem i listkiem mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka | Calories: 58kcal | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 1g (2%) | Sodium: 2mg | Potassium: 201mg (6%) | Sugar: 11g | Vitamin A: 19% | Vitamin C: 24.5% | Calcium: 1.3% | Iron: 2.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Prosty do zrobienia, niskokaloryczny i pyszny, prawda?

Koktajl arbuzowy
Koktajl arbuzowy
Koktajl z arbuzem
Koktajl z arbuzem

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przypadł Wam do gustu! Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

15 komentarzy
          1. Trochę po Europie jeździłam, ale jakoś w Grecji ani w Hiszpanii nigdy moja noga nie postała, więc nie wiem 🙂 Jak mi ktoś poda arbuza, to zjem, ale sama z siebie nigdy nie mam na niego ochoty.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)