Koktajl z arbuza przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza

Za oknem mocno świeci słońce, a w szklance koktajl z arbuza. Przypominam sobie lata osiemdziesiąte i upalne wakacje. Jazda na rowerze, skakanie po drzewach, granie w klasy, zabawy w podchody. Pamiętam pierwszego arbuza, którego kupiła moja mama i jego słodki smak. Wspominam, jak jestem nim usmarowana niemal od stóp do głów, a mama oczywiście załamuje ręce. Potem próbuję, poza czerwoną częścią, zjeść białą cząstkę i zastanawiam się, jak poradzę sobie z tą zieloną :). Koktajl arbuzowy przyszło mi wypić dużo, dużo później. Niesamowite, jak wiele zmieniło się od tamtego czasu. Tylko teraz z pewnością trochę mniej brudzę się arbuzem w trakcie spożycia ;).

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Letnie ochłodzenie? Dla mnie koniecznie z arbuzem. Gdy za oknem mamy piękne lato (osobiście uwielbiam upalne dni, które w końcu zdarzają nam się tak rzadko), ale czujemy, że przydałaby nam się odrobina chłodu, możemy po prostu zjeść arbuza mocno schłodzonego w lodówce. Albo pokusić się o przygotowanie pysznego, orzeźwiającego koktajlu. Oto przepis na koktajl z arbuzem i imbirem.

Koktajl z arbuza

Koktajl z arbuza

Smaczny, o nietypowym smaku, koktajl z arbuza z dodatkiem świeżego imbiru i mrożonej herbaty, prosty do zrobienia w kilka minut w blenderze.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: koktajl arbuzowy, koktajl z arbuza
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 58kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg słodkiego arbuza (sam miąższ, bez skóry i nasion, grubo posiekany)
  • 2 łyżeczki imbiru (koniecznie świeży, utarty)
  • 10-12 kostek zamrożonej zielonej herbaty (można przed zamrożeniem posłodzić ją 1-2 łyżeczkami miodu, ksylitolu lub syropu z agawy)
  • 1 plaster ananasa (opcjonalnie; o grubości ok. 2 cm)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kawałki arbuza, ananasa i kostki mrożonej herbaty miksuję z imbirem w blenderze.
  • Dodaję kostki lodu i miksuję, aż lód się pokruszy.
  • Koktajl podaję w wysokich szklankach, ozdobiony kawałkiem arbuza, ananasem i listkiem mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka | Kalorie: 58kcal (3%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 2mg | Potas: 201mg (6%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 950IU (19%) | Witamina C: 20.2mg (24%) | Wapń: 13mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Prosty do zrobienia, niskokaloryczny i pyszny, prawda?

Zobacz też
Sos tzatziki

Koktajl arbuzowy
Koktajl arbuzowy
Koktajl z arbuzem
Koktajl z arbuzem

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przypadł Wam do gustu! Bardzo jestem ciekawa!

15 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom