Koktajl pomidorowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy doskonały w sezonie na pomidory. Gdy są dojrzałe i słodkie, doskonale sprawdzą się jako składnik koktajlu. Nasze polskie, np. malinowe, ale też te importowane, np. daktylowe lub śliwkowe. Powstanie z nich doskonały koktajl z pomidorów, z dodatkiem banana, pomarańczy, jabłka oraz orzechów i cynamonu. Pyszny i zdrowy, a do tego pożywny. Idealny na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Zobaczcie jak zrobić koktajl z pomidorami.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Można przygotować go z pomidorów surowych lub sparzonych. Najlepiej w sezonie, choć sama piję go czasem zimą, gdy tęsknię za pomidorami, które od dziecka uwielbiam :). Opcjonalnie, do miksowania oraz dekoracji, wykorzystuję czasem jagody goji, jednak przy bardzo słodkich pomidorach koktajl pomidorowy obejdzie się i bez nich ;). Cynamon i pomidory to ciekawe połączenie, ale polecam też spróbować ze świeżą bazylią, choćby do dekoracji.

Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy

Koktajl pomidorowy lekko słodki - przepis na koktajl z pomidorów z orzechami, jabłkiem, pomarańczami i bananem lub ananasem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl pomidorowy, koktajl z pomidorów
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 273kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 pomidory malinowe
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan (lub 1 plaster (o grubości ok. 3 cm świeżego ananasa))
  • 1 garść jagód goji lub żurawiny (część można odłożyć do dekoracji)
  • 1 garść orzechów nerkowców lub ziemnych (część można odłożyć do dekoracji)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • kilka listków bazylii (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na koktajl miksuję w blenderze.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1szklanka (koktajl na bazie żurawiny i nerkowców) | Kalorie: 273kcal (14%) | Węglowodany: 53g (18%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 26mg (1%) | Potas: 703mg (20%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 35g (39%) | Witamina A: 860IU (17%) | Witamina C: 54.5mg (66%) | Wapń: 45mg (5%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Piękny, czerwony kolor. A do tego możliwość zrobienia go zarówno z pomidorów surowych, jak i tych sparzonych, po obraniu skórki.

Zobacz też
Koktajl czekoladowy

Koktajl pomidorowy
Koktajl pomidorowy

Ciekawa jestem, czy taki koktajl z pomidorów przypadnie Wam do gustu. Czekam na komentarze! Dajcie koniecznie znać, z którymi dodatkami go zrobicie!

 

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom