Koktajl marchewkowy przypomniał mi trochę o dawnych czasach. W szkole średniej oszalałam na punkcie marchewkowych soków z kartonika. Piłam ich całe mnóstwo, choć dziś nie do końca pochwalam takie podejście. Te soki, oprócz owoców, zawierały też mnóstwo cukru. Teraz wolę domowy koktajl z marchewką, którzy przygotowuję samodzielnie. Nie jest pasteryzowany, więc zachowuje więcej witamin. A tych, w marchewce i pozostałych składnikach, jest całe mnóstwo. Zobaczcie jak zrobić koktajl z marchewki.
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Dzięki witaminom A i C oraz innym przeciwutleniaczom koktajl marchewkowy jest doskonały na skórę. Piękny kolor i blask gwarantowane, ale nie przesadzajcie z wypitymi porcjami, bo nadmiar poskutkuje pomarańczowymi dłońmi i… nadmiarem witaminy A, przez co mogą wypadać włosy. Przygotujcie go 1-2 razy w tygodniu, w pozostałe dni zastępując koktajlami o innych smakach, korzystając z sezonowych owoców i warzyw.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 marchewki (średnie, oskrobane, pokrojone na kawałki długości ok. 3 cm)
- 2 jabłka (soczyste, twarde, bez ogryzków, pokrojone w kostkę)
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 4 daktyle (opcjonalnie; lub 1 łyżka miodu albo syropu z agawy)
- 1 łyżka nasion chia lub pestek z dyni (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki cynamonu lub imbiru (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody lub kostek lodu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Z grejpfruta i pomarańczy wyciskam sok w wyciskarce do cytrusów lub obieram owoc i wyjmuję miąższ, usuwając zewnętrzne błony.
- Przelewam sok z cytrusów do kielicha blendera, dodaję pozostałe składniki i miksuję na najwyższych obrotach miksera, najkrócej jak to możliwe, żeby koktajl nie stracił cennych witamin i minerałów.
- Serwuję koktajl marchewkowy w szklankach lub kubkach, udekorowany plasterkami limonki, ze słomkami.
Wartości odżywcze
Klasyka to marchewka z jabłkiem i bananem, ale moja propozycja to połączenie ekstra: marchewka z grejpfrutem, pomarańczą, jabłkiem i cynamonem lub imbirem. Tak! To jest energia i smak :).
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy posmakował Wam mój koktajl z marchewki. Wybraliście wzbogaconą o dodatki i przyprawy wersję?