fbpx
Czytasz właśnie
Koktajl jagodowy

Koktajl jagodowy

Koktajl jagodowy

Dziś koktajl jagodowy, w ramach wykorzystywania sporego zapasu. Opowiadałam kiedyś, że rzadko jestem w stanie powstrzymać się od zjedzenia wszystkich kupionych na targu truskawek. Nigdy nie udało mi się natomiast „zużyć” w podobny sposób wszystkich jagód naraz. Dlatego zawsze, kiedy mam ich więcej, za zmrażam część w zamrażalniku. Potem, kiedy potrzebuję zwolnić w nim trochę miejsca lub po prostu mam ochotę poczuć ich letni smak, rozmrażam i przygotowuję koktajl z jagód lub pierogi z jagodami.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Klasyczny koktajl jagodowy można przygotować dokładnie tak samo jak koktajl z truskawek. Wystarczy zmiksować zsiadłe mleko z jagodami i odrobiną miodu lub cukru. W wersji dietetycznej do posłodzenia warto wykorzystać ksylitol lub syrop z agawy. Z kolei weganie, zamiast produktów mlecznych, mogą dodać do jagód sok owocowy lub mleko/jogurt pochodzenia roślinnego. Polecam wybrać np. produkty sojowe lub mleko kokosowe.

Koktajl z jagód

Koktajl jagodowy

Koktajl jagodowy - najlepszy koktajl z jagód z ananasem, który można też przygotować w wersji wegańskiej. Przepis na koktajl jagodowy krok po kroku.
4.75 z 4 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl jagodowy, koktajl z jagodami
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 199kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 szklanki jagód (świeże, opłukane i przebrane lub mrożone)
  • 6 plastrów ananasa (o grubości ok. ½ cm)
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego kefiru, zsiadłego mleka lub waniliowego serka homogenizowanego (opcjonalnie; można zastąpić mlekiem lub mleczkiem kokosowym, albo dodać więcej soków)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • kawałki ananasa
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję na gładki koktajl w blenderze, przelewam do dzbanka i chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Koktajl z mrożonych jagód nie wymaga chłodzenia. Można od razu rozlać go do szklanek i udekorować ananasem i świeżą miętą.
Przydatne poradniki:
  1. Jagody - walory, właściwości, witaminy
  2. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1szklanka (na kwaśnym mleku) | Kalorie: 199kcal (10%) | Węglowodany: 44g (15%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Cholesterol: 4mg (1%) | Sód: 20mg (1%) | Potas: 355mg (10%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 35g (39%) | Witamina A: 250IU (5%) | Witamina C: 74.3mg (90%) | Wapń: 72mg (7%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jagody można łączyć z innymi owocami leśnymi: jeżynami, poziomkami, a także truskawkami czy dojrzałymi gruszkami.

Zobacz też
Ratatouille z grzybami

Koktajl z jagód
Koktajl z jagód

Ciekawa jestem, czy postawicie na klasykę, a może jednak zdecydujecie się na małe, owocowe szaleństwo? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, którą wersję wybraliście i jak smakowała!

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom