Koktajl jagodowy przepis | Dorota Kamińska

Koktajl jagodowy

Dziś koktajl jagodowy, w ramach wykorzystywania sporego zapasu. Opowiadałam kiedyś, że rzadko jestem w stanie powstrzymać się od zjedzenia wszystkich kupionych na targu truskawek. Nigdy nie udało mi się natomiast „zużyć” w podobny sposób wszystkich jagód naraz. Dlatego zawsze, kiedy mam ich więcej, za zmrażam część w zamrażalniku. Potem, kiedy potrzebuję zwolnić w nim trochę miejsca lub po prostu mam ochotę poczuć ich letni smak, rozmrażam i przygotowuję koktajl z jagód lub pierogi z jagodami.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Klasyczny koktajl jagodowy można przygotować dokładnie tak samo jak koktajl z truskawek. Wystarczy zmiksować zsiadłe mleko z jagodami i odrobiną miodu lub cukru. W wersji dietetycznej do posłodzenia warto wykorzystać ksylitol lub syrop z agawy. Z kolei weganie, zamiast produktów mlecznych, mogą dodać do jagód sok owocowy lub mleko/jogurt pochodzenia roślinnego. Polecam wybrać np. produkty sojowe lub mleko kokosowe.

Koktajl jagodowy

Koktajl jagodowy

Koktajl jagodowy - najlepszy koktajl z jagód z ananasem, który można też przygotować w wersji wegańskiej. Przepis na koktajl jagodowy krok po kroku.
3.67 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl jagodowy, koktajl z jagodami
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 199kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 szklanki jagód (świeże, opłukane i przebrane lub mrożone)
  • 6 plastrów ananasa (o grubości ok. ½ cm)
  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego kefiru, zsiadłego mleka lub waniliowego serka homogenizowanego (opcjonalnie; można zastąpić mlekiem lub mleczkiem kokosowym, albo dodać więcej soków)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • kawałki ananasa
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję na gładki koktajl w blenderze, przelewam do dzbanka i chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Koktajl z mrożonych jagód nie wymaga chłodzenia. Można od razu rozlać go do szklanek i udekorować ananasem i świeżą miętą.
Przydatne poradniki:
  1. Jagody - walory, właściwości, witaminy
  2. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (na kwaśnym mleku) | Calories: 199kcal | Carbohydrates: 44g (15%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 4mg (1%) | Sodium: 20mg (1%) | Potassium: 355mg (10%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 35g | Vitamin A: 5% | Vitamin C: 90.1% | Calcium: 7.2% | Iron: 4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jagody można łączyć z innymi owocami leśnymi: jeżynami, poziomkami, a także truskawkami czy dojrzałymi gruszkami.

Koktajl z jagód
Koktajl z jagód

Ciekawa jestem, czy postawicie na klasykę, a może jednak zdecydujecie się na małe, owocowe szaleństwo? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, którą wersję wybraliście i jak smakowała!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)