Koktajl bakaliowy przepis | Dorota Kamińska

Koktajl bakaliowy

Koktajl bakaliowy

Pośród licznych wersji owocowych w moim menu gości od czasu do czasu koktajl bakaliowy. Po raz pierwszy spróbowałam go we wrocławskiej „Szynkarni” i zakochałam się w słodkim smaku oraz delikatnie chrupiących drobinkach. Można zrobić taki koktajl z bakaliami zarówno na bazie zwierzęcego, jak i roślinnego mleka, jogurtu czy kefiru. Do przełamania głębokich i słodkich smaków bakaliowych polecam wykorzystać orzeźwiające cytrusy. Częściej piję go jesienią i zimą, ale również wiosną i latem zdarza się mi mieć na niego ochotę. Zobaczcie jak zrobić koktajl z bakalii.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Polecam spróbować przygotować koktajl bakaliowy (i nie tylko), wrzucając do blendera zamrożone kawałki banana. Choć ten o temperaturze pokojowej miksuje się do „glutowatej” konsystencji i przypomina surowe jajko, ten zamrożony to zupełnie „inna bajka”. Sami sprawdźcie i dajcie mi znać, czy Was zaskoczył koktajl z bakalii z mrożonym bananem :). Ten owoc, wrzucony do miksowania w zamrożonych kawałkach, nadaje koktajlom puszystej, zmrożonej konsystencji.

5 od 2 osób
Koktajl bakaliowy
Koktajl bakaliowy
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Koktajl bakaliowy z daktylami, orzechami, bananem i pomarańczą. Pokazuję przepis na koktajl z bakalii czyli jak zrobić koktajl z bakaliami, również wegański.

Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl bakaliowy, koktajl z bakaliami
Liczba kalorii: 362 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka (wersja roślinna lub zwierzęca)
  • kilka suszonych daktyli (lub 1 garść rodzynek)
  • 1 banan (i/lub pomarańcza; banan może być wcześniej zamrożony w niewielkich kawałkach)
  • 1 garść bakalii (orzechy, migdały, słonecznik, wiórki kokosowe)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Koktajl bakaliowy - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze wysokoobrotowym
Wartości odżywcze
Koktajl bakaliowy
Wielkość porcji (1 szklanka (koktajl na jogurcie słodzony 4 daktylami))
Liczba kalorii 362 kcal Kalorie z tłuszczów 153 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 17g 26%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 31mg 10%
Sód 116mg 5%
Potas 796mg 23%
Węglowodany ogółem 42g 14%
Błonnik 6g 24%
Cukry 27g
Białko 13g 26%
Witamina A 5.6%
Witamina C 7.7%
Wapń 36.3%
Żelazo 8.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

To bardzo pożywny koktajl na śniadanie lub deser w wersji fit, dodatkowo jest bogaty w witaminy i minerały. Ma dużo kalorii, ale to kalorie dobre do wypicia po treningu, a do tego dużo tu tych pochodzących z roślinnych tłuszczów. W wersji na słodko i deserowo można udekorować koktajl z bakaliami bitą śmietaną kokosową. Co Wy na to?

Koktajl bakaliowy
Koktajl bakaliowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakował Wam koktajl bakaliowy. Będziecie częściej sięgać po ten przepis?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)