fbpx
Czytasz właśnie
Kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello

Kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello

  • przepis z fasolą i kaszą jaglaną
  • wypełnienie z dodatkiem nerkowców
  • nadziewane migdałami
  • fit bez białego cukru
Kokosowe kule mocy wegańskie Raffaello

Kokosowe kule mocy wegańskie jak Rafaello, ale zdrowszy przepis fit? Oryginalne zawierają sporo cukru oraz inne składniki, których od kilku lat skutecznie unikam w swoim jadłospisie. Dlatego postanowiłam pokazać Wam jak zrobić kokosowe kule mocy wegańskie. Jak zrobić Raffaello fit w domu. To pyszne kulki kokosowe idealne do zjadania w niedużych ilościach, np. po wysiłku fizycznym czy jako dodatek do kawy. Bazą do ich przygotowania jest gotowana fasola lub ciecierzyca, kokos i migdały. Mają dużo niższy indeks glikemiczny od oryginału, dlatego po ich zjedzeniu nie dopada tak szybko głód i ochota na kolejną słodką porcję.

Kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello

Kokosowe kule mocy – wegańskie Raffaello

Przepis na raffaello wegańskie czyli kokosowe kule mocy na bazie kaszy jaglanej i gotowanej białej fasoli lub ciecierzycy. Pyszne domowe raffaello nadziewane migdałami i obtoczone wiórkami kokosowymi.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Chłodzenie: 1 hour
Razem: 1 hour 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kokosowe kule mocy, raffaello fit, wegańskie raffaello
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 66kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Do nadzienia

  • 24 sztuki blanszowanych migdałów

Do zmiksowania

  • ½ szklanki ugotowanej białej fasoli (wystudzona)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (lekko rozgotowana i wystudzona; przygotowana z ok. ½ szklanki suchej kaszy)
  • szklanki orzechów nerkowców (niesolone)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (opcjonalnie; do uzyskania preferowanego stopnia słodkości)

Do regulowania konsystencji

  • 1-2 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub limonki

Do obtaczania

  • 50 g wiórków kokosowych

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki do zmiksowania umieszczam w blenderze lub malakserze i miksuję na pastę.
    Opcjonalnie można najpierw zmiksować nerkowce na gładkie masło, następnie dodać olej i miód, a dopiero potem pozostałe składniki. Pozwoli to uzyskać gładszą konsystencję.
  • Gęstość/lepkość pasty reguluję dodatkiem soku z cytrusów.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi kulam kulki, nadziewając je blanszowanymi migdałami.
  • Każdą kulkę obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerzyk.
  • Chłodzę wszystkie kulki przez minimum 1 godzinę w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (o średnicy ok. 3 cm) | Kalorie: 66kcal (3%) | Węglowodany: 6g (2%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 1mg | Potas: 52mg (1%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 6mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Prawda jest taka, że uwielbiam smak oryginalnych Rafaello. Jednak, niestety, te klasyczne słodkie kulki mają trochę za dużo tego, co w diecie niekoniecznie jest wskazane. Biały cukier, olej palmowy… Oprócz tego zawierają gluten. Mnie natomiast zależy, żeby moje kule mocy były bezglutenowe. Chciałabym Wam pokazać, że te sklepowe można zastąpić zdrowszą wersją raffaello fit, bez utraty smaku i przyjemności. Do ich przygotowania potrzeba kilku składników. Formowanie można wykonać z pomocą łyżeczki. Dzięki temu pójdzie sprawniej i szybciej.

Kule mocy kokosowe wegańskie jak Raffaello
Przepis na kule mocy kokosowe wegańskie jak Raffaello

Kokosowe kule mocy wegańskie

Oto mój przepis na kokosowe kule mocy wegańskie, bez dodatku białego cukru i idealne dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie.

Zobacz też
Mleko orzechowe

Blanszowane migdały, podobnie jak w oryginalnej wersji, znajdują się w samym środku słodkich kulek, w całości. To one zapewniają chrupkość i tę niespodziankę, która kryje się w środku. W samym nadzieniu natomiast znajduje się zaskakujący składnik. Biała fasola dostarcza roślinnego białka i błonnika. To sprawia, że te kulki mocy stają się pełnowartościowym przysmakiem. A oprócz tego ich nadzienie nabiera kremowej konsystencji.

Kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello
Kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello – przepis jak zrobić

Przepis na fit kule mocy z kokosem

Kasza jaglana, obok fasoli, jest składnikiem zlepiającym masę i ułatwiającym jej formowanie. Z kolei orzechy nerkowca, olej kokosowy, miód lub syrop z agawy to klucz do uzyskania dobrego smaku. Jeśli zależy Wam na fit wersji, możecie dodać ksylitolu lub erytrytolu, by osiągnąć odpowiedni stopień słodkości. Dla tych, którzy kochają kwasowy smak, polecam dodatek soku z cytryny, pomarańczy lub limonki. Doskonale przełamie słodycz i podbije smak.

Kokosowe kule mocy wegańskie – jak zrobić

Te wegańskie kokosowe kule mocy to nie tylko pyszny smak, ale również wybór pełen świadomości. Dzięki nim możecie cieszyć się słodyczą, nie martwiąc się o dodatkowy cukier. Idealne do podjadania po treningu lub jako dodatek do relaksacyjnej kawy.

Dajcie mi koniecznie znać, jak Wam smakowały!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom