Kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello

Kokosowe kule mocy wegańskie Raffaello

Oryginalne zawierają sporo cukru oraz inne składniki, których od kilku lat skutecznie unikam w swoim jadłospisie. Dlatego postanowiłam pokazać Wam jak zrobić kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello. To pyszne kulki kokosowe idealne do zjadania w niedużych ilościach, np. po wysiłku fizycznym czy jako dodatek do kawy. Bazą do ich przygotowania jest gotowana fasola lub ciecierzyca, kokos i migdały. Mają dużo niższy indeks glikemiczny od oryginału, dlatego po ich zjedzeniu nie dopada tak szybko głód i ochota na kolejną słodką porcję.

5 od 1 osoby
Kokosowe kule mocy wegańskie Raffaello
Kokosowe kule mocy - wegańskie Raffaello
Przygotowanie
15 min
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 

Przepis na raffaello wegańskie czyli kokosowe kule mocy na bazie kaszy jaglanej i gotowanej białej fasoli lub ciecierzycy. Pyszne domowe raffaello nadziewane migdałami i obtoczone wiórkami kokosowymi.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kokosowe kule mocy, raffaello fit, wegańskie raffaello
Liczba kalorii: 66 kcal
Liczba porcji: 24 sztuki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Do nadzienia
  • 24 sztuki blanszowanych migdałów
Do zmiksowania
  • ½ szklanki ugotowanej białej fasoli (wystudzona)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (lekko rozgotowana i wystudzona; przygotowana z ok. ½ szklanki suchej kaszy)
  • szklanki orzechów nerkowców (niesolone)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (opcjonalnie; do uzyskania preferowanego stopnia słodkości)
Do regulowania konsystencji
  • 1-2 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub limonki
Do obtaczania
  • 50 g wiórków kokosowych

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kokosowe kule mocy - wegańskie Raffaello - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki do zmiksowania umieszczam w blenderze lub malakserze i miksuję na pastę.

    Opcjonalnie można najpierw zmiksować nerkowce na gładkie masło, następnie dodać olej i miód, a dopiero potem pozostałe składniki. Pozwoli to uzyskać gładszą konsystencję.

  2. Gęstość/lepkość pasty reguluję dodatkiem soku z cytrusów.

  3. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi kulam kulki, nadziewając je blanszowanymi migdałami.

  4. Każdą kulkę obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerzyk.

  5. Chłodzę wszystkie kulki przez minimum 1 godzinę w lodówce.

Wartości odżywcze
Kokosowe kule mocy - wegańskie Raffaello
Wielkość porcji (1 sztuka (o średnicy ok. 3 cm))
Liczba kalorii 66 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 1mg 0%
Potas 52mg 1%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 1g 4%
Cukry 1g
Białko 1g 2%
Witamina C 0.5%
Wapń 0.6%
Żelazo 2.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)