Oryginalne zawierają sporo cukru oraz inne składniki, których od kilku lat skutecznie unikam w swoim jadłospisie. Dlatego postanowiłam pokazać Wam jak zrobić kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello. To pyszne kulki kokosowe idealne do zjadania w niedużych ilościach, np. po wysiłku fizycznym czy jako dodatek do kawy. Bazą do ich przygotowania jest gotowana fasola lub ciecierzyca, kokos i migdały. Mają dużo niższy indeks glikemiczny od oryginału, dlatego po ich zjedzeniu nie dopada tak szybko głód i ochota na kolejną słodką porcję.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Do nadzienia
- 24 sztuki blanszowanych migdałów
Do zmiksowania
- ½ szklanki ugotowanej białej fasoli (wystudzona)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (lekko rozgotowana i wystudzona; przygotowana z ok. ½ szklanki suchej kaszy)
- ⅓ szklanki orzechów nerkowców (niesolone)
- 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (opcjonalnie; do uzyskania preferowanego stopnia słodkości)
Do regulowania konsystencji
- 1-2 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub limonki
Do obtaczania
- 50 g wiórków kokosowych
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki do zmiksowania umieszczam w blenderze lub malakserze i miksuję na pastę.Opcjonalnie można najpierw zmiksować nerkowce na gładkie masło, następnie dodać olej i miód, a dopiero potem pozostałe składniki. Pozwoli to uzyskać gładszą konsystencję.
- Gęstość/lepkość pasty reguluję dodatkiem soku z cytrusów.
- Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi kulam kulki, nadziewając je blanszowanymi migdałami.
- Każdą kulkę obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerzyk.
- Chłodzę wszystkie kulki przez minimum 1 godzinę w lodówce.