fbpx
Czytasz właśnie
Kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello

Kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello

Kokosowe kule mocy wegańskie Raffaello
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Oryginalne zawierają sporo cukru oraz inne składniki, których od kilku lat skutecznie unikam w swoim jadłospisie. Dlatego postanowiłam pokazać Wam jak zrobić kokosowe kule mocy wegańskie jak Raffaello. To pyszne kulki kokosowe idealne do zjadania w niedużych ilościach, np. po wysiłku fizycznym czy jako dodatek do kawy. Bazą do ich przygotowania jest gotowana fasola lub ciecierzyca, kokos i migdały. Mają dużo niższy indeks glikemiczny od oryginału, dlatego po ich zjedzeniu nie dopada tak szybko głód i ochota na kolejną słodką porcję.

Kokosowe kule mocy wegańskie Raffaello

Kokosowe kule mocy - wegańskie Raffaello

Przepis na raffaello wegańskie czyli kokosowe kule mocy na bazie kaszy jaglanej i gotowanej białej fasoli lub ciecierzycy. Pyszne domowe raffaello nadziewane migdałami i obtoczone wiórkami kokosowymi.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kokosowe kule mocy, raffaello fit, wegańskie raffaello
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 66kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Do nadzienia

  • 24 sztuki blanszowanych migdałów

Do zmiksowania

  • ½ szklanki ugotowanej białej fasoli (wystudzona)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (lekko rozgotowana i wystudzona; przygotowana z ok. ½ szklanki suchej kaszy)
  • szklanki orzechów nerkowców (niesolone)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (opcjonalnie; do uzyskania preferowanego stopnia słodkości)

Do regulowania konsystencji

  • 1-2 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub limonki

Do obtaczania

  • 50 g wiórków kokosowych

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki do zmiksowania umieszczam w blenderze lub malakserze i miksuję na pastę.
    Opcjonalnie można najpierw zmiksować nerkowce na gładkie masło, następnie dodać olej i miód, a dopiero potem pozostałe składniki. Pozwoli to uzyskać gładszą konsystencję.
  • Gęstość/lepkość pasty reguluję dodatkiem soku z cytrusów.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi kulam kulki, nadziewając je blanszowanymi migdałami.
  • Każdą kulkę obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerzyk.
  • Chłodzę wszystkie kulki przez minimum 1 godzinę w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (o średnicy ok. 3 cm) | Kalorie: 66kcal (3%) | Węglowodany: 6g (2%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 1mg | Potas: 52mg (1%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 6mg (1%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom