fbpx
Czytasz właśnie
Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Szukając pomysłu na wykorzystanie białek i alternatywy przepisu na bezy, warto sięgnąć po kokosanki. Najlepsze to te chrupiące z wierzchu i miękkie, a nawet lekko ciągnące w środku. Moje kokosanki łatwo ulepić w kształtne kulki, ale dodając połowę mąki i nakładając je do pieczenia za pomocą łyżki, uda się uzyskać bardziej miękki i ciągnący środek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na białka

Chrupiące kokosanki

Kokosanki

Najlepsze kokosanki w dwóch wariantach: miękkie, ciągnące w środku i chrupkie na zewnątrz lub twardsze, łatwiejsze do uformowania w kulki.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 3 godz. 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 3 godz. 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kokosanki
Liczba porcji: 15 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 białek
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½-1 szklanka mąki* (pszenna, typ 450-550)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Białka ubijam za pomocą trzepaczki z cukrem i solą w żaroodpornym naczyniu nad kąpielą wodną, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji i śnieżnobiałego koloru.
  • Ubite białka zdejmuję z ognia i dodaję ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszam.
  • Dodaję wiórki kokosowe i przesianą mąkę, mieszam dokładnie całość i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny.
  • Ze schłodzonej masy formuję niewielkie kulki lub nakładam ją za pomocą łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową podkładką, w odległości ok. 3 cm od siebie.
  • Piekę kokosanki przez ok. 15-20 minut w temperaturze 150-160 °C z włączonym termoobiegiem, na złocisty kolor.

Przydatne przepisy i poradniki

* Mniejsza ilość (½ szklanki) mąki oznacza nakładanie ciasta na blaszkę za pomocą łyżki i kokosanki bardziej ciągnące w środku, po upieczeniu. Więcej mąki to ładniejsze i bardziej kształtne kulki lepione ręcznie, ale nieco bardziej gęsty środek po upieczeniu.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Chrupiące kokosanki
Chrupiące kokosanki
30 komentarzy
    • Nie testowałam jeszcze erytrolu, miałam go kupić po powrocie z Gambii i zapomniałam. Zaraz zamówię i poczytam o nim w wolnej chwili, dzięki za przypomnienie :). Z kolei z ksylitolem na pewno nie wyjdą takie jak z cukrem, bo ksylitol się nie karmelizuje.

    • Może za mocno je termoobieg wysuszył? Spróbuj może następnym razem bez termoobiegu… Trochę mnie zastanawiało, że są takie bielusieńkie z wierzchu, bo powinny się trochę przyrumienić.

  • Zrobione:) Do moich dodałam odrobinę startej białej czekolady. Wyszły przepyszne – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Dziękuję za przepis, pozdrawiam:) ps. …i ten obłędny zapach kokosa w domu…;)

    • To jest taka mikstura w płynie sprzedawana w małych buteleczkach. Przygotowuje się go z wanilii, wody i alkoholu, podejrzewam, że w sposób podobny do produkcji perfum :). Zobacz jak dodaję go w filmie, to ta ciemna, brązowa substancja.

      • dziekuje, bardzo sobie cenię to, co robisz na tym blogu i jakim jestes człowiekiem, oby tak dalej, pozdrawiam

  • zrobiłam i …. są pyszne!:) Nawet nie wiedziałam , że tak łatwo się je robi. Jak sobie pomyślę o tych wszystkich białkach jakie wyrzuciłam to aż szkoda mi tych wszyskich kokosonak:( Te kokosanki normalnie rozpływaja się w ustach. Super przepis:)

  • ten przepis poprostu spadł mi z nieba:) bo uwielbiam kokosanki a mam białka po wczorajszych pampuchach i tak jak zawsze miałam je wyrzucić a tu proszę:)
    Dziękuje za przepis.

  • Robiłam nakładane łyżką z pół szklanki mąki. Pewnie to faktycznie kwestia jajek z tym ubijaniem – moje były zwykle sklepowe. Wyszlo mi 15 bardzo duzych (płaskich) kokosanek które już znikneły zjedzone prze domowników 🙂 Następnym razem sprobuje użyć woreczka do wyciskania z końcówką tak żeby wyszły takie jak z cukierni. Jeszcze raz – super przepis!

  • Kupuję w cukierni,bo nie bardzo lubię piec i jeść słodkości,wolę pikanterie,a z ciast ,to piekę murzynka i przekładam własnej roboty powidłami.

  • wg mnie,to sprawa białek!! dobre świeże jaja,ubijają sie migiem! jaja ze sklepu! no cóż,różnie bywa

  • Ubijanie trzepaczką (taką jak moja – z powłoką silikonową) zabezpiecza żaroodporne naczynie przed ewentualnym zarysowaniem szkła :).

  • Mam pytanie – co daje to ubijanie trzepaczką? przyznam ze ubiłam mikserem bo nie mam cierpliwości ubijać ręcznie – zwykle to trwa koło pół godziny u mnie…i do tego nie ubiły się na sztywną pianę nie wiem dlaczego. Ale są wyśmienite tak czy siak – zjadłam już 6 i nie mogę sie powtrzymać przed kolejną 🙂

  • dokładnie tak,mozna do białek dodać cacao,wtedy będą zupełnie inne! uwilebiam kokos!:)) kokosanki często robię,czasami je praże,czasami nie,chyba nifdy mi się nie znudzą:)

  • Właśnie mam białka i miałam wysuszyć bezy:P a kokosanki jakoś mi się przypomniały ostatnio że proste i fajne ciastka. Więc może zrobię niebawem:) Inny przepis niż mój. Fajniejszy chyba:))

  • Niewątpliwie kuszące:)ja dzisiaj robię pralinki cytrynowe.Ten przepis bardzo mi się podoba,ze względu na pieczenie,ta chrupkość intryguje.Pozdrawiam:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom