Kluski z ryżu przepis | Dorota Kamińska

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu to doskonała potrawa do przygotowania, gdy po ugotowaniu jego większej ilości zostały niezjedzone zapasy. Są łagodne w smaku, dlatego można podać je praktycznie z każdym sosem. A oprócz tego zaserwować zarówno do mięsa, jak i ryb czy gotowanych lub pieczonych warzyw. Bardzo proste do zrobienia, a do tego nie wymagają zbyt dużo czasu na przygotowanie czy gotowanie. Zobaczcie jak zrobić kluski ryżowe krok po kroku.

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu z jajkiem i mąką ziemniaczaną oraz, opcjonalnie, cebulą. Świetne do podania z sosem, pesto lub masłem czy bułką tartą albo serem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 20 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kluski z ryżu
Liczba porcji: 16 sztuk
Kalorie: 39kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (lekko rozgotowany, klejący się; wystudzony)
  • 1 jajko (duże)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą (mazeiną))
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała; drobno pokrojona i zeszklona na oleju)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Ryż mieszam z jajkiem, skrobią i cebulą w misce, doprawiając pieprzem. Powinna powstać masa o konsystencji podobnej do ugniecionych praską, gotowanych ziemniaków.
  • Formuję z masy kulki, dobrze dociskając w dłoniach.
  • Wrzucam kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
  • Serwuję polane masłem lub pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem lub startym na tarce/pokruszonym serem, a także w opcji na słodko!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 39kcal | Carbohydrates: 7g (2%) | Protein: 1g (2%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sodium: 15mg (1%) | Potassium: 65mg (2%) | Vitamin A: 0.6% | Vitamin C: 0.5% | Calcium: 0.8% | Iron: 1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kluski z ryżu - przepis
Kluski z ryżu – przepis
Kluski ryżowe
Kluski ryżowe

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)