Kluski z ryżu przepis | Dorota Kamińska

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu to doskonała potrawa do przygotowania, gdy po ugotowaniu jego większej ilości zostały niezjedzone zapasy. Są łagodne w smaku, dlatego można podać je praktycznie z każdym sosem. A oprócz tego zaserwować zarówno do mięsa, jak i ryb czy gotowanych lub pieczonych warzyw. Uniwersalne! W dodatku bardzo proste do zrobienia i z pewnością nie wymagają zbyt dużo czasu na przygotowanie czy gotowanie. Zobaczcie jak zrobić kluski ryżowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Moje kluski z ryżem to wersja wegetariańska, ale tym razem nie wegańska. Do ich przygotowania jest potrzebne jajko i nie przetestowałam jeszcze, czy będą się odpowiednio kleić, kiedy wykorzysta się wegański zamiennik. Może ktoś z Was wypróbuje i da znać? Są to natomiast kluski ryżowe bezglutenowe, zagęszczane skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, albo tapioką. Lepię z nich niewielkie kulki, opcjonalnie dodając do środka zeszkloną, drobno pokrojoną cebulę.

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu z jajkiem i mąką ziemniaczaną oraz, opcjonalnie, cebulą. Świetne do podania z sosem, pesto lub masłem czy bułką tartą albo serem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kluski z ryżu
Liczba porcji: 16 sztuk
Kalorie: 39kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (lekko rozgotowany, klejący się; wystudzony)
  • 1 jajko (duże)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą (mazeiną))
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała; drobno pokrojona i zeszklona na oleju)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ryż mieszam z jajkiem, skrobią i cebulą w misce, doprawiając pieprzem. Powinna powstać masa o konsystencji podobnej do ugniecionych praską, gotowanych ziemniaków.
  • Formuję z masy kulki, dobrze dociskając w dłoniach.
  • Wrzucam kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
  • Serwuję polane masłem lub pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem lub startym na tarce/pokruszonym serem, a także w opcji na słodko!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 39kcal (2%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Protein: 1g (2%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sodium: 15mg (1%) | Potassium: 65mg (2%) | Vitamin A: 30IU (1%) | Vitamin C: 0.4mg | Calcium: 8mg (1%) | Iron: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja propozycja to kluski ryżowe podane z sosem pomidorowym lub pesto z papryki. Do tego obowiązkowo świeża bazylia lub tymianek, chociaż wszystkie inne zioła sprawdzą się równie dobrze. Podobnie jak wszelkie inne sosy, bo moje kluski z ryżem są uniwersalne :). A jeśli nie z dodatkiem sosu, to może wrzucone do rosołu lub innej zupy? Wersja bezglutenowa dla tych z Was, którzy nie mogą jeść kołdunów.

Kluski z ryżu - przepis
Kluski z ryżu – przepis

Można zaserwować je jako główne danie bezmięsne lub podać jako dodatek do kotletów czy ryby. A w jakim zestawie zagoszczą na Waszych talerzach?

Kluski ryżowe
Kluski ryżowe

Bardzo jestem ciekawa, z jakimi dodatkami Wy podacie te pyszne kluski ryżowe. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach :). Napiszcie też, jak smakowały!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)