Kiełbasa z grilla przepis | Dorota Kamińska

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

„Najlepsza kiełbasa z grilla to ta najtańsza” – powiedziała kiedyś podczas imprezy moja koleżanka. I coś w tym jest, bo moja mama z kolei zawsze twierdziła, że najlepsza do grillowania jest kiełbasa zwyczajna. Ponieważ sezon grillowy już dawno rozpoczęty, pora na dyskusję o tym, jak to jest  u Was i polecenie kiełbasek, które podbiją niejedno podniebienie. Jak zrobić kiełbasę z grilla – nie jest to skomplikowane, ale na pewno przyda się Wam parę trików.

Jaka powinna być kiełbasa do grillowania? Przede wszystkim tłustsza, z wieprzowiny lub z przewagą mięsa wieprzowego nad innym, np. cielęcym. Dzięki temu po grillowaniu nie będzie sucha w środku i ładnie się przypiecze z wierzchu. Można grillować zarówno jasną jak i ciemną kiełbasę. Dobrze byłoby, gdyby nie zawierała niepotrzebnych konserwantów i była przygotowana w naturalnym jelicie. O ile zgodzę się, że może do grillowania nie jest niezbędna kiełbasa o wyjątkowo wyszukanych dodatkach w składzie, o tyle nie lubię kupować mięsa kiepskiej jakości, nawet jeśli to ma być prosty produkt do mało wyszukanych dań. A może nawet właśnie dlatego, że potrawy o prostym składzie muszą mieć porządną jakość poszczególnych składników.

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Dawniej to powiedzenie „Najlepsza kiełbasa z grilla to ta najtańsza” działało, ale kiełbasa była robiona z mięsa i ta bardziej tłusta, czyli tania, idealnie nadawała się na grilla bo nie robiła się sucha i twarda. Obecnie jednak nie zaryzykowałbym tego stwierdzenia bo kiełbasę, konsystencją bardziej przypominającą parówkę, można kupić już za 5 zł/kg. Niech każdy sam sobie odpowie ile w niej może być mięsa lub przeczyta jej skład.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)