Kiełbasa z grilla przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

„Najlepsza kiełbasa z grilla to ta najtańsza” – powiedziała kiedyś podczas imprezy moja koleżanka. I coś w tym jest, bo moja mama z kolei zawsze twierdziła, że najlepsza do grillowania jest kiełbasa zwyczajna. Ponieważ sezon grillowy już dawno rozpoczęty, pora na dyskusję o tym, jak to jest  u Was i polecenie kiełbasek, które podbiją niejedno podniebienie. Jak zrobić kiełbasę z grilla – nie jest to skomplikowane, ale na pewno przyda się Wam parę trików.

Jaka powinna być kiełbasa do grillowania? Przede wszystkim tłustsza, z wieprzowiny lub z przewagą mięsa wieprzowego nad innym, np. cielęcym. Dzięki temu po grillowaniu nie będzie sucha w środku i ładnie się przypiecze z wierzchu. Można grillować zarówno jasną jak i ciemną kiełbasę. Dobrze byłoby, gdyby nie zawierała niepotrzebnych konserwantów i była przygotowana w naturalnym jelicie. O ile zgodzę się, że może do grillowania nie jest niezbędna kiełbasa o wyjątkowo wyszukanych dodatkach w składzie, o tyle nie lubię kupować mięsa kiepskiej jakości, nawet jeśli to ma być prosty produkt do mało wyszukanych dań. A może nawet właśnie dlatego, że potrawy o prostym składzie muszą mieć porządną jakość poszczególnych składników.

 

View Comment (1)
  • Dawniej to powiedzenie „Najlepsza kiełbasa z grilla to ta najtańsza” działało, ale kiełbasa była robiona z mięsa i ta bardziej tłusta, czyli tania, idealnie nadawała się na grilla bo nie robiła się sucha i twarda. Obecnie jednak nie zaryzykowałbym tego stwierdzenia bo kiełbasę, konsystencją bardziej przypominającą parówkę, można kupić już za 5 zł/kg. Niech każdy sam sobie odpowie ile w niej może być mięsa lub przeczyta jej skład.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood