fbpx
Czytasz właśnie
Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla najlepsza to ta najtańsza – powiedziała kiedyś podczas imprezy moja koleżanka. Moja mama z kolei zawsze twierdziła, że najlepsza kiełbasa na grilla to kiełbasa zwyczajna. Początek sezonu grillowego już dawno za nami. Pora zatem na dyskusję o tym, jak to jest  u Was i polecenie kiełbasek, które podbiją niejedno podniebienie. Jak zrobić kiełbasę z grilla? Nie jest to skomplikowane, ale na pewno przyda się Wam parę trików.

Najlepsza kiełbasa do grillowania

Jaka powinna być kiełbasa do grillowania? Przede wszystkim tłustsza, z wieprzowiny lub z przewagą mięsa wieprzowego nad innym, np. cielęcym. Dzięki temu po grillowaniu nie będzie sucha w środku i ładnie się przypiecze z wierzchu. Ale zbyt dużo tłuszczu w kiełbasie też nie jest wskazane. Po prostu trzeba spojrzeć na przekrojoną kiełbasę i określić, czy tłuszczu „na oko” jest ok. 20%. Można grillować zarówno jasną jak i ciemną kiełbasę.

Najlepszy skład

Dobrze byłoby, gdyby nie zawierała niepotrzebnych konserwantów i była przygotowana w naturalnym jelicie. Warto przeczytać skład, zwłaszcza że powinien być zaprezentowany również w przypadku kiełbas sprzedawanych luzem. Czego zatem unikać w kiełbasie? Mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM), difosforanów (E450) trifosforanów, (E451), karagenu (E407), skór wieprzowych, błonnike bambusowego lub pszennego, białka roślinnego sojowego. Kiełbasa nie powinna tez zawierać dodatkowych barwników, czy to sztucznych, czy naturalnych, np. koszenili (E120). Z kolei dodatek glutaminianu sodu to wzmacniacz smaku mięsa, a niektóre kiełbasy są oprócz tego mocno solone. W praktyce wygląda to tak, że najczęściej kiełbasy, które w nazwie mają słowo „grill”, są tymi o najgorszym składzie. Najlepiej zrobić kiełbasę samodzielnie, ale wiadomo, że nie każdy umie czy ma możliwość.

Przepis na kiełbasę z grilla

O ile zgodzę się, że może do grillowania nie jest niezbędna kiełbasa o wyjątkowo wyszukanych dodatkach w składzie, o tyle nie lubię kupować mięsa kiepskiej jakości, nawet jeśli to ma być prosty produkt do dań, którym daleko do luksusu czy elegancji. A przy okazji również dlatego, że potrawy o prostym składzie muszą mieć porządną jakość poszczególnych składników. Bez niepotrzebnych wypełniaczy, nie za słona i niezbyt pikantna czy pieprzna, a do tego nie za mocno zmielona.

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

Jak zrobić kiełbasę z grilla i która jest najlepsza kiełbasa na grilla.
4.60 from 10 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kiełbasa z grilla
Liczba porcji: 6 sztuk
Kalorie: 277kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 kiełbas (np. podwawelska, śląska lub toruńska)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Grill

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Keczup czy ketchup? Oba są pyszne i świetnie pasują do grillowanych kiełbasek 🙂
  2. Musztarda – jak zrobić
  3. Domowy majonez

Jak zrobić

  • Kiełbasę nakrawam delikatnie na całej długości, z obu stron. Można pokusić się o wykrawanie dekoracyjnych wzorków za pomocą małego nożyka, a do wgłębień powkładać opcjonalnie kawałki żółtego sera lub czosnku.
  • Układam kiełbaski na rozgrzanym grillu, na średnim poziomie. Grill musi być wcześniej rozpalony tak, żeby węgle były rozżarzone. W razie potrzeby można delikatnie skropić je wodą, jeśli utrzymuje się na nich płomień.
  • Grilluję kiełbaski przez ok. 15 minut, obracając je od czasu do czasu. Powinny się przypiec, ale nie mogą uzyskać czarnego koloru.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (85 g) | Kalorie: 277kcal (14%) | Węglowodany: 1g | Białko: 12g (24%) | Tłuszcze: 24g (37%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 60mg (20%) | Sód: 745mg (32%) | Potas: 201mg (6%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 3mg (15%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 1mg (1%) | Wapń: 10mg (1%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 12mg (3%) | Fosfor: 116mg (12%) | Selen: 15µg (21%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo jestem ciekawa, jaka jest Wasza ulubiona kiełbasa na grilla i z czym najlepsza :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (1)
  • Dawniej to powiedzenie „Najlepsza kiełbasa z grilla to ta najtańsza” działało, ale kiełbasa była robiona z mięsa i ta bardziej tłusta, czyli tania, idealnie nadawała się na grilla bo nie robiła się sucha i twarda. Obecnie jednak nie zaryzykowałbym tego stwierdzenia bo kiełbasę, konsystencją bardziej przypominającą parówkę, można kupić już za 5 zł/kg. Niech każdy sam sobie odpowie ile w niej może być mięsa lub przeczyta jej skład.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom