Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku, z dodatkiem alkoholu, to smaczny, gorący napój przygotowany z podgrzanej brandy lub rumu, z dodatkiem espresso i kogla-mogla. Jest bardzo smacznym drinkiem jesienno-zimowym o ciekawym posmaku, a dekoracyjnie podana, najlepiej po godzinie 14:00, rozgrzeje niejedno żeglarskie (i nie tylko) gardło.

Zobacz też: Więcej pomysłów na drinki z alkoholem

Kawa po kapitańsku jest drinkiem, którego wcześniej nie miałam okazji nigdzie wypić i nie spotkałam się z nim w żadnej z restauracji, a przygotowałam ją na prośbę jednej z widzek na moim kanale kulinarnym na YouTube. Przepis jest bardzo prosty, chociaż będzie Wam potrzebna odrobina wprawy przy nalewaniu espresso do szklanki tak, żeby nie wymieszać go z alkoholem i zachować oddzielne warstwy, które będą dobrze widoczne w wersji z brandy, a nieco mocniej wymieszane, jeśli zdecydujecie się dodać do kawy rum.

Kawa po kapitańsku

Kawa po kapitańsku czyli kawa z rumem lub brandy i koglem-moglem utartym z dodatkiem wanilii.

Danie: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kawa po kapitańsku, kawa z rumem i koglem moglem
Liczba porcji: 1
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 40 ml brandy lub rumu
  • 100 ml espresso
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru lub cukru waniliowego

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kawa po kapitańsku - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1.  Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak wyparzyć jajko

 

Kawa po kapitańsku - Jak zrobić
  1. Żółtko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszysty kogel-mogel (najlepiej na najwyższych obrotach miksera, w wysokim, metalowym kubku).
  2. Brandy lub rum podgrzewamy z drugą łyżką cukru tak, żeby całkowicie się rozpuścił (nie zagotowujemy).
  3. Zaparzamy 100 ml espresso.
  4. Na dno szklanki wlewamy podgrzaną brandy lub rum.
  5. Bardzo powoli, najlepiej po łyżce opartej o ściankę szklanki, cienką strużką nalewamy na warstwę brandy lub rumu espresso tak, żeby zachować dwie warstwy obu płynów.
  6. Wierzch kawy dekorujemy koglem-moglem, delikatnie nakładając go za pomocą łyżki.
  7. Kawę po kapitańsku serwujemy od razu po przyrządzeniu. Pije się ją bez mieszania łyżką.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kawa po kapitańsku
Kawa po kapitańsku

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Dorotko, super przepis. Jutro mężowi na walentynki przygotuje. Ślicznie dzięki. Ja chyba zrobię z whiskey.

  2. Super przepis 🙂 Ja mam za to prośbę o przygotowanie ciasta migdałowego jakie jest serwowane w IKEI, jest przepyszne, dawno tak dobrego ciasta nie jadłam, niestety nie potrafię go odtworzyć. Wiem jedynie że spód składa się z białek i mielonych migdałów a na wierzchu jest masa jajeczna, która mi kompletnie nie wyszła…. Pozdrawiam Wszystkich Pozytywnych Kucharzy !

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)