Kaszotto z botwinką przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Kaszotto z botwinką

Kaszotto z botwinką

Kaszotto z botwinką

Kaszotto z botwinką powstało dziś trochę z przypadku. Planowałam risotto i nie znalazłam w szafce zapasu ryżu arborio. Wykorzystałam kaszę gryczaną białą, niepaloną i ugotowałam w identyczny sposób, dodając cebulę, czosnek, odrobinę marchewki oraz krótko podsmażaną na klarowanym maśle botwinkę. Chciałam posypać lekko uprażonym sezamem, którego również nie mogłam znaleźć. Zdjęłam z półki migdały w płatkach i dostrzegłam upchnięty głęboko ryż arborio… Gdy mój obiad był już praktycznie gotowy ;). Zobaczcie jak zrobić kaszotto botwinkowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na botwinkę

Bardzo często tak się dzieje… Wydaje mi się, że coś kupiłam. Jestem pewna, gdzie to leży. Rozpoczynam przygotowywanie potrawy i dopiero w trakcie całego procesu wyjmuję kolejne składniki z szafek i szuflad. I często okazuje się, że czegoś mi brakuje. Kombinuję wtedy, dostosowuję swój pomysł do aktualnie dostępnych produktów i wyczarowuję coś fajnego. Nawet jeśli to tylko kilka składników. I tutaj znów warto przypomnieć, że przy prostych recepturach jakość poszczególnych komponentów jest ogromnie ważna! Wykorzystajcie dobry ser i świeżą, młodą botwinkę o jędrnych listkach i łodyżkach. Zróbcie samodzielnie wywar: klasyczny lub z resztek. Ten drugi, dobrze doprawiony, jest naprawdę pyszny i jednocześnie pozwala maksymalnie wykorzystać to, co kupuje się do jedzenia. Szkoda marnować smaku na wywar z kostki :).

Kaszotto z botwiną – zamiast risotto

Botwinka to nie tylko dodatek do obiadu. Przyznam jednak, że bardzo ją w takim wydaniu lubię. Można podać do mięsa lub ryb. Dołożyć do młodych ziemniaczków… Ale kaszotto z botwinką lub risotto to świetny pomysł na podanie jej w nieco bardziej wyszukany sposób. Doskonale łączy się ze smakiem i zapachem tymianku, dodatkiem czosnku i migdałami. A ser kozi to już coś dla smakoszy. Możecie w razie potrzeby zastąpić go łagodniejszym.

See Also
Barszcz czerwony zabielany

Kaszotto z botwinką

Kaszotto z botwinką

Przepis na kaszotto z botwinką i tymiankiem, gotowane na wywarze warzywnym, opcjonalnie z dodatkiem koziego sera pleśniowego, udekorowane blanszowanymi migdałami w płatkach.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kaszotto z botwinką
Liczba porcji: 4
Kalorie: 626kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza:

  • 250 g kaszy gryczanej (biała, niepalona)
  • 1 pęczek botwinki (obrana, pokrojona w kawałki o grubości ok. 1,5 cm)
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 500 ml wywaru warzywnego (gorący)
  • 1 cebula (grubo posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 marchewka (starta na tarce o grubych oczkach lub pokrojona w kosteczkę)
  • 6 łyżek oliwy extra vergine (w wersji niewegańskiej można wykorzystać klarowane masło)
  • 25 g masła (można zastąpić dodatkową oliwą w wersji wegańskiej)
  • 1 łyżka tymianku (świeży, posiekany)
  • 50 g sera koziego pleśniowego (opcjonalnie; pokrojony w nieduże kawałki)
  • sok z ½ pomarańczy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • 2 garście blanszowanych migdałów w płatkach lub nasion słonecznika (lekko uprażone na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na 4 łyżkach oliwy podduszam cebulę na niewielkim ogniu.
  • Gdy warzywa się zeszklą, dodaję suchą kaszę, mieszam i podsmażam całość na średnim ogniu, do zeszklenia kaszy.
  • Dolewam wino, zwiększam ogień i zagotowuję. Jeśli nie wykorzystuję wina, zastępuję je dodatkowym wywarem warzywnym. Zmniejszam płomień, żeby całość delikatnie bulgotała i czekam, aż prawie całe wino zostanie wchłonięte przez kaszę.
  • Dolewam 1 chochlę wywaru, dosypuję tymianek i czekam, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Powtarzam czynność do momentu, gdy kaszotto będzie kremowe, o konsystencji lawy, ale ugotowane „al dente”, czyli lekko twarde.
  • Pod koniec gotowania kaszotto, na osobnej patelni, na małym ogniu, szklę czosnek na 2 łyżkach oliwy. Zdejmuję z patelni i przekładam na osobny talerzyk, a na tej samej oliwie smażę, na średnim ogniu, lekko oprószoną solą botwinkę z marchewką. Należy smażyć krótko, przemieszać i zdjąć z ognia.
  • Dodaję botwinkę, marchewkę i czosnek do kaszotto. Mieszam całość z masłem (oraz opcjonalnie z serem), w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z pomarańczy i przekładam na talerze.
  • Dekoruję migdałami/słonecznikiem i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Serving: 325g | Calories: 626kcal (31%) | Carbohydrates: 59g (20%) | Protein: 15g (30%) | Fat: 37g (57%) | Saturated Fat: 8g (50%) | Cholesterol: 19mg (6%) | Sodium: 764mg (33%) | Potassium: 906mg (26%) | Fiber: 10g (42%) | Sugar: 5g (6%) | Vitamin A: 7955IU (159%) | Vitamin C: 28.7mg (35%) | Calcium: 150mg (15%) | Iron: 4.4mg (24%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Chociaż skład dość prosty, to sami zobaczcie jak pięknie się prezentuje taka kolorowa potrawa na talerzu!

Kaszotto z botwinką - przepis
Kaszotto z botwinką – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście kaszotto z botwiną, czy może jednak risotto? Bardzo jestem ciekawa, jak wrażenia smakowe!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood