Käsespätzle - pieczone kluski z serem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Käsespätzle – pieczone kluski z serem

Käsespätzle – pieczone kluski z serem

Zapiekanka makaronowa z serem

Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food. Potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata. Może nie posiadają identycznego składu, za to zbliżone cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego käsespätzle z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na łatwy obiad

Gotowane kluski, zapieczone z serem, z dodatkiem karmelizowanej cebuli i natki pietruszki. Prosta i pożywna potrawa, która dzięki świeżej naci dostarcza też sporej dawki witaminy C. Idealna nie tylko na zimę. Jeśli przyjrzeć się jej składowi, łatwo zauważyć, że również w kuchni polskiej jadamy makaron z serem. Takie danie można też spotkać w Czechach, Austrii, Szwajcarii, a nawet w USA, gdzie mówi się na niego mac and cheese. Lubimy kluski w tej części świata, nie tylko we Włoszech!

Pieczone kluski z serem – przepis na łatwy obiad

Można przygotować spätzle samodzielnie lub kupić gotowe – polecam, jak w przypadku wszystkich makaronów, wybierać te ugotowane, zapakowane próżniowo i przechowywane w lodówce. Koniecznie dobre sery – najwyższej jakości składniki w przepisach o prostym składzie to warunek konieczny uzyskania idealnego smaku. Do tego świeża natka pietruszki pokrojona ceramicznym nożem i karmelizowana na maśle cebulka. To wszystko, käsespätzle – pieczone kluski z serem upieką się same :).

Zobacz też
Zupa botwinka

Zapiekanka makaronowa z serem

Käsespätzle - pieczone kluski z serem

Przepis na käsespätzle czyli pieczone kluski z serem, karmelizowaną cebulą i natką pietruszki, łatwe do zrobienia, smaczne, pożywne i sycące.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Austriacka, Niemiecka
Przepis na: kasespatzle, pieczone kluski z serem
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 700kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 600 g klusek spätzle (ważone po ugotowaniu)
  • 300 g sera żółtego emmentaler i/lub gruyere (starty na tarce o grubych oczkach)
  • 6 łyżek masła
  • 2 spore cebule (drobno pokrojone)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ pęczka natki pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Film wideo

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 st. C (przypiekanie od góry).
  • Na najmniejszym ogniu roztapiam masło na patelni.
  • Na masło wrzucam pokrojoną cebulę, solę i delikatnie, dokładnie mieszam. Zostawiam do skarmelizowania na malutkim ogniu, przez 20 minut.
  • Na dnie patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem układam kluski wymieszanej ze startym serem.
  • Wstawiam do piekarnika na kilkanaście minut, do rozpuszczenia sera i zapieczenia brzegów.
  • Podaję zapiekankę ze skarmelizowaną cebulą i natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 700kcal (35%) | Węglowodany: 61g (20%) | Białko: 27g (54%) | Tłuszcze: 39g (60%) | Tłuszcze nasycone: 24g (150%) | Cholesterol: 114mg (38%) | Sód: 1103mg (48%) | Potas: 178mg (5%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 2100IU (42%) | Witamina C: 17.9mg (22%) | Wapń: 653mg (65%) | Żelazo: 6.3mg (35%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy i Wy lubicie kluski, makarony. Trochę się im w ostatnim czasie oberwało, kiedy nastała moda na bezglutenowe potrawy. Pamiętajcie, że warto je jadać! Oczywiście nie codziennie, bo każdy powinien mieć zróżnicowaną dietę. Oprócz klusek w jadłospisie powinny się też znaleźć kasze czy ryż, a przede wszystkim – warzywa! Dajcie znać, czy takie zapiekane kluski z serem, z karmelizowaną cebulą i natką pietruszki Wam posmakowały :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom