Kartacze przepis | Dorota Kamińska

Kartacze

Kartacze

Kartacze to tradycyjna polska potrawa jadana na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Znane są również u naszych sąsiadów na Litwie i Białorusi. Przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego wypełnionego mięsnym farszem. Przyrządza się go z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Można podać z okraszoną słoniną lub skwarkami z boczku, ale u mnie będą z karmelizowaną cebulą. Zobaczcie jak zrobić kartacze krok po kroku.

Kartacze

Kartacze

Tradycyjne kartacze jak z Podlasia i Suwalszczyzny czyli grube, podłużne kluski nadziewane farszem mięsnym z mieszanki wołowiny i wieprzowiny.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 30 min
Razem: 1 godzina 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kartacze
Liczba porcji: 30 sztuk
Kalorie: 78kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • kg ziemniaków (sypkie, mączyste; połowa ugotowana i zmielona w maszynce, druga połowa surowa, starta na tarce o bardzo drobnych oczkach i odciśnięta na sicie; woda odcedzona z ziemniaków powinna się ustać, następnie można ją delikatnie wylać z miski i zostawić wytrąconą na dnie skrobię)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Farsz

  • 350 g wieprzowiny (cała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona)
  • 150 g wołowiny (cała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku (suszony)
  • 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie; świeża, posiekana)
  • 1 szczypta sól, pieprz

Dodatkowo

  • skwarki z wędzonego boczku lub dodatkowa cebula posiekana i skarmelizowana na patelni

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

Farsz

  • Cebulę i czosnek szklę na oleju na patelni.
  • Dokładam na patelnię surowe mięso mielone lub wcześniej ugotowane do miękkości mięso w kawałkach i zmielone dopiero po ugotowaniu. 
  • Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Dokładnie mieszam.

Ciasto

  • Ugotowane i starte ziemniaki mieszam ze sobą w dużej misce.
  • Dodaję skrobię zebraną z dna naczynia po odciskaniu startych ziemniaków. Doprawiam solą i pieprzem. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Lepienie kartaczów

  • Dzielę ciasto na 6 części. Z każdej części formuję po 5 krążków o grubości ok. 0,5-1 cm. Stolnicę w razie potrzeby podsypuję mąką.
  • Nakładam łyżką farsz do ciasta, zawijam i zlepiam bok. Kulam w dłoniach w podłużny kształt.
  • Wrzucam kartacze do gotującej się, osolonej wody. Gotuję pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
  • Serwuję gorące, z dodatkiem skwarków z boczku lub karmelizowaną cebulą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (ok. 40 g), bez dekoracji ze skwarków czy karmelizowanej cebuli | Calories: 78kcal | Carbohydrates: 7g (2%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 3g (5%) | Cholesterol: 11mg (4%) | Sodium: 14mg (1%) | Potassium: 275mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Vitamin A: 0.2% | Vitamin C: 7.5% | Calcium: 1.8% | Iron: 10.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kartacze - przepis
Kartacze – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)