Kartacze przepis | Dorota Kamińska

Kartacze

Kartacze

Kartacze to tradycyjna polska potrawa jadana na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Znane są również u naszych sąsiadów na Litwie i Białorusi. Przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego wypełnionego mięsnym farszem. Przyrządza się go z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Można podać z okraszoną słoniną lub skwarkami z boczku, ale u mnie będą z karmelizowaną cebulą. Zobaczcie jak zrobić kartacze krok po kroku.

Kartacze
Przygotowanie
1 godz.
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
1 godz. 30 min
 

Tradycyjne kartacze jak z Podlasia i Suwalszczyzny czyli grube, podłużne kluski nadziewane farszem mięsnym z mieszanki wołowiny i wieprzowiny.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kartacze
Liczba kalorii: 78 kcal
Liczba porcji: 30 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • kg ziemniaków (sypkie, mączyste; połowa ugotowana i zmielona w maszynce, druga połowa surowa, starta na tarce o bardzo drobnych oczkach i odciśnięta na sicie; woda odcedzona z ziemniaków powinna się ustać, następnie można ją delikatnie wylać z miski i zostawić wytrąconą na dnie skrobię)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz
  • 350 g wieprzowiny (cała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona)
  • 150 g wołowiny (cała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku (suszony)
  • 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie; świeża, posiekana)
  • 1 szczypta sól, pieprz
Dodatkowo
  • skwarki z wędzonego boczku lub dodatkowa cebula posiekana i skarmelizowana na patelni

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kartacze - Jak zrobić
Farsz
  1. Cebulę i czosnek szklę na oleju na patelni.

  2. Dokładam na patelnię surowe mięso mielone lub wcześniej ugotowane do miękkości mięso w kawałkach i zmielone dopiero po ugotowaniu. 

  3. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Dokładnie mieszam.

Ciasto
  1. Ugotowane i starte ziemniaki mieszam ze sobą w dużej misce.

  2. Dodaję skrobię zebraną z dna naczynia po odciskaniu startych ziemniaków. Doprawiam solą i pieprzem. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Lepienie kartaczów
  1. Dzielę ciasto na 6 części. Z każdej części formuję po 5 krążków o grubości ok. 0,5-1 cm. Stolnicę w razie potrzeby podsypuję mąką.

  2. Nakładam łyżką farsz do ciasta, zawijam i zlepiam bok. Kulam w dłoniach w podłużny kształt.

  3. Wrzucam kartacze do gotującej się, osolonej wody. Gotuję pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

  4. Serwuję gorące, z dodatkiem skwarków z boczku lub karmelizowaną cebulą.

Wartości odżywcze
Kartacze
Wielkość porcji (1 sztuka (ok. 40 g), bez dekoracji ze skwarków czy karmelizowanej cebuli)
Liczba kalorii 78 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Cholesterol 11mg 4%
Sód 14mg 1%
Potas 275mg 8%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Błonnik 1g 4%
Białko 4g 8%
Witamina A 0.2%
Witamina C 7.5%
Wapń 1.8%
Żelazo 10.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kartacze - przepis
Kartacze – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)