fbpx
Czytasz właśnie
Kartacze

Kartacze

Kartacze

Kartacze to tradycyjna polska potrawa jadana na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Znane są również u naszych sąsiadów na Litwie i Białorusi. Przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego wypełnionego mięsnym farszem. Przyrządza się go z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Można podać z okraszoną słoniną lub skwarkami z boczku, ale u mnie będą z karmelizowaną cebulą. Zobaczcie jak zrobić kartacze krok po kroku.

Kartacze - przepis

Kartacze

Tradycyjne kartacze jak z Podlasia i Suwalszczyzny czyli grube, podłużne kluski nadziewane farszem mięsnym z mieszanki wołowiny i wieprzowiny.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 1 hour
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 1 hour 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kartacze
Liczba porcji: 30 sztuk
Kalorie: 78kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • kg ziemniaków (sypkie, mączyste; połowa ugotowana i zmielona w maszynce, druga połowa surowa, starta na tarce o bardzo drobnych oczkach i odciśnięta na sicie; woda odcedzona z ziemniaków powinna się ustać, następnie można ją delikatnie wylać z miski i zostawić wytrąconą na dnie skrobię)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Farsz

  • 350 g wieprzowiny (cała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona)
  • 150 g wołowiny (cała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku (suszony)
  • 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie; świeża, posiekana)
  • 1 szczypta sól, pieprz

Dodatkowo

  • skwarki z wędzonego boczku lub dodatkowa cebula posiekana i skarmelizowana na patelni

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Farsz

  • Cebulę i czosnek szklę na oleju na patelni.
  • Dokładam na patelnię surowe mięso mielone lub wcześniej ugotowane do miękkości mięso w kawałkach i zmielone dopiero po ugotowaniu. 
  • Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Dokładnie mieszam.

Ciasto

  • Ugotowane i starte ziemniaki mieszam ze sobą w dużej misce.
  • Dodaję skrobię zebraną z dna naczynia po odciskaniu startych ziemniaków. Doprawiam solą i pieprzem. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną.

Lepienie kartaczów

  • Dzielę ciasto na 6 części. Z każdej części formuję po 5 krążków o grubości ok. 0,5-1 cm. Stolnicę w razie potrzeby podsypuję mąką.
  • Nakładam łyżką farsz do ciasta, zawijam i zlepiam bok. Kulam w dłoniach w podłużny kształt.
  • Wrzucam kartacze do gotującej się, osolonej wody. Gotuję pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
  • Serwuję gorące, z dodatkiem skwarków z boczku lub karmelizowaną cebulą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (ok. 40 g), bez dekoracji ze skwarków czy karmelizowanej cebuli | Kalorie: 78kcal (4%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Cholesterol: 11mg (4%) | Sód: 14mg (1%) | Potas: 275mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina A: 10IU | Witamina C: 6.2mg (8%) | Wapń: 18mg (2%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kartacze - przepis
Kartacze – przepis
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom