Karpatka przepis na karpatkę z kremem budyniowym | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Karpatka

Karpatka

  • pięknie pofalowane ciasto
  • maślano-budyniowy krem rozpływający się w ustach
  • tradycyjny wypiek
Karpatka

Karpatka, jedno z ulubionych ciast z okresu mojego dzieciństwa. Ciasto karpatka moja mama piekła z okazji imienin i nieodłącznie kojarzy mi się z naszym gazowym, kapryśnym piekarnikiem. Niejeden raz opowiadałam Wam, że wielokrotnie ciasto pięknie w nim wyrastało, by potem, podczas kolejnego pieczenia, w 100% się nie udać. W karpatce najbardziej smakował mi krem, który ukradkiem wyjadałam spomiędzy płatów posypanego cukrem pudrem ciasta. Pokażę Wam dziś jak zrobić karpatkę – przepis z filmem wideo :).

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Jest bardzo łatwym do upieczenia ciastem.  Krem, w najprostszej wersji, można przygotować z ugotowanego na 500 ml mleka budyniu waniliowego zmiksowanego z masłem i cukrem pudrem. Jeśli natomiast lubicie bardziej maślane kremy, możecie użyć dwóch kostek masła.

Krem do karpatki – pośpiech niewskazany!

Robiąc po raz pierwszy krem do karpatki, popełniłam klasyczny błąd. Po pierwsze: pośpiech połączony z chłodzeniem budyniu w lodówce. To nie jest dobry pomysł. Po drugie: wykorzystywanie na siłę masła, które nie uzyskało jeszcze temperatury pokojowej.

Przepis na karpatkę

Ciasto karpatka nie należy do trudnych do zrobienia, lecz na pewno wymaga cierpliwości. Z pewnością nie warto przygotowywać go „last minute”! Jak to bywa w przypadku gór, lubi być kapryśne i płatać niespodzianki ;).

Karpatka

Ciasto karpatka

Najlepsza karpatka z kremem budyniowym i cukrem pudrem. Przepis na ciasto karpatka zaparzane, pięknie wyrastające, przełożone kremową masą budyniową o waniliowym smaku.
4.5 od 4 osób
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 30 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 4 godz.
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto karpatka
Liczba porcji: 1 blaszka z wyposażenia piekarnika
Kalorie: 263kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Krem do karpatki

  • 200-400 g masła (1-2 kostki; o temperaturze pokojowej)
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (porcja na 500 ml mleka)
  • 1 szklanka cukru pudru

Ciasto na karpatkę

  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • cukier-puder (do posypania)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Zobacz też
Pudding z chia

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto na karpatkę

  • Wodę i masło doprowadzamy do wrzenia w garnku.
  • Zmniejszamy ogień do minimum. Dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub pałką, aż na dnie garnka utworzy się kula ciasta. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Do ciasta wbijamy 1 jajko, ucieramy mikserem, stopniowo dodajemy pozostałe jajka.
  • Pod koniec ucierania wsypujemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Pieczenie ciasta

  • Ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy cienko na dwóch płatach papieru do pieczenia (papier musi być wysokiej jakości, najlepiej z silikonem; z gorszego papieru trudno będzie oderwać ciasto) i wstawiamy na dwóch blaszkach do piekarnika nagrzanego do 200 °C.
  • Pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor (z termoobiegiem krócej – 20 minut), potem zmniejszamy temperaturę do 100 °C i podsuszamy ciasto jeszcze przez ok. 10 minut.

Krem do karpatki

  • Budyń gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu (powinien być gęsty, ale bez grudek). Dokładnie studzimy.
  • Miękkie masło ucieramy za pomocą miksera.
  • Do masła dodajemy cukier puder, znów ucieramy.
  • Do masła z cukrem dodajemy (najlepiej stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas mieszając na niedużych obrotach miksera) wystudzony budyń i ucieramy całość na gładki krem.

Składanie ciasta

  • Kremem smarujemy jeden z wystudzonych płatów ciasta, przykrywamy drugim. Odstawiamy do schłodzenia na 2-3 godziny.
  • Posypujemy ciasto przesianym przez sitko cukrem pudrem.
  • Jak zrobić karpatkę - krok po kroku

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić budyń z innego rodzaju mleka lub bez mąki
  2. Jak zrobić budyń na krem – bardzo przydatne dla początkujących!
  3. Jak zrobić krem budyniowy – również warto przeczytać, kiedy robi się go pierwszy raz!
  4. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 263kcal (13%) | Carbohydrates: 20g (7%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 87mg (29%) | Sód: 198mg (9%) | Potas: 69mg (2%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 620IU (12%) | Wapń: 48mg (5%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Karpatka przepis

Nie będę ukrywać, że dziś, w dorosłym życiu, najchętniej sięgam po ciasta z owocami. Wolę wypieki lżejsze, bardziej nowoczesne. Często bezglutenowe, na pewno bez cukru. Ale, z drugiej strony, doceniam te dawne, klasyczne receptury. Z okazji świąt czy innych specjalnych wydarzeń – niech goszczą na stołach. Można będzie potem wspominać, jak jadło się dawniej z babią karpatkę :).

Ciasto karpatka
Ciasto karpatka

Jak smakuje Wasze ciasto karpatka? Wyszły piękne fale na powierzchni? Bardzo jestem ciekawa rezultatów. Dajcie proszę znać w komentarzach :).

78 komentarzy
  • Ciasto nie urośnie jeśli przed miksowaniem z jajkami było za zimne czyli za długo stygło musi być letnie i nawet proszku do pieczenia nie trzeba a wyjdą Himalaje…

  • Widzę że krem się trochę ciągnie (jak guma) przy wykładaniu,można temu zapobiec dodając zwykłą mąkę do gotowania budyniu Krem wyjdzie bardziej delikatny.

  • Ale za to jaki efekt potem ;). Od niedawna znam jeszcze patent z tzw. falami kontrolowanymi. Zamiast rozsmarowywać ciasto tak równiutko jak ja to zrobiłam, trzeba je rozsmarować z nieco mniejszą dbałością i wtedy faluje się lepiej podczas pieczenia :).

  • Zdecydowanie mój ulubiony placek 😉 Bardzo lubię wyjadać surowe ciasto jeszcze przed dodaniem jajek, za to rozsmarowywanie ciasta na papierze to katorga 😀

  • Przed chwilą skończyłam robić krem, ale wyszedł bardzo rzadki, nie taki jak na filmie, tylko wodnisty, nie wiecie czemu? Czy ktoś miał taki problem?

      • Niestety po schłodzeniu nie stężał. Budyń chyba był ok, przynajmniej taki zawsze jadamy, nie rozpływał się. Ale chyba wiem co może być przyczyną. Dodałam zwykły cukier bo nie miałam pudru – czy możliwe, że to przez to? Może też kwestia zbyt długiego miksowania, a może za mało masła (chociaż nie wiem czy to może mieć wpływ). Następnym razem spróbuję zrobić z gęstszym budyniem i cukrem pudrem i mam nadzieję że wyjdzie. W smaku w każdym razie fajne.

          • Podejście nr. 2 zakończyło się sukcesem, co prawda na 2 budynie dodałam dodatkowo półtorej łyżki mąki ziemniaczanej 🙂

  • Myślę, że to bardzo dobry pomysł i żałuję, że sama na niego nie wpadłam. Widziałam, że niektóre kremy do karpatek robi się też z dodatkiem żółtek, więc możliwości jest na pewno kilka :). A co to za żelatyna roślinna? Ja od jakiegoś czasu używam żelatyny rybnej w płatkach, też bardzo dobrze się sprawdza, ale dla wegetarian się nie nadaje.

  • [..YouTube..] Myślę, że to bardzo dobry pomysł i żałuję, że sama na niego nie wpadłam. Widziałam, że niektóre kremy do karpatek robi się też z dodatkiem żółtek, więc możliwości jest na pewno kilka :). A co to za żelatyna roślinna? Ja od jakiegoś czasu używam żelatyny rybnej w płatkach, też bardzo dobrze się sprawdza, ale dla wegetarian się nie nadaje.

  • [..YouTube..] @rose9999ism Myślę, że to bardzo dobry pomysł i żałuję, że sama na niego nie wpadłam. Widziałam, że niektóre kremy do karpatek robi się też z dodatkiem żółtek, więc możliwości jest na pewno kilka :). A co to za żelatyna roślinna? Ja od jakiegoś czasu używam żelatyny rybnej w płatkach, też bardzo dobrze się sprawdza, ale dla wegetarian się nie nadaje.

  • rzeczywiscie bylo na styk, dlatego duzo wczesnie przygotowałam budyń na litr mleka, czyli podwoiłam porcję,
    co do tej kostki masla, to ta połowa masła jest idealna do kremu, ale tez sie zastanawialam, czy nie lepiej dodać zamiast masła , troszkę smietany, i zelatyny roslinnej by budyn był gęsty i po schłodzeniu twardy , by ciasto było jeszcze bardziej apetyczne i lekkie dla brzucha

  • [..YouTube..] rzeczywiscie bylo na styk, dlatego duzo wczesnie przygotowałam budyń na litr mleka, czyli podwoiłam porcję,
    co do tej kostki masla, to ta połowa masła jest idealna do kremu, ale tez sie zastanawialam, czy nie lepiej dodać zamiast masła , troszkę smietany, i zelatyny roslinnej by budyn był gęsty i po schłodzeniu twardy , by ciasto było jeszcze bardziej apetyczne i lekkie dla brzucha

  • [..YouTube..] rzeczywiscie bylo na styk, dlatego duzo wczesnie przygotowałam budyń na litr mleka, czyli podwoiłam porcję,
    co do tej kostki masla, to ta połowa masła jest idealna do kremu, ale tez sie zastanawialam, czy nie lepiej dodać zamiast masła , troszkę smietany, i zelatyny roslinnej by budyn był gęsty i po schłodzeniu twardy , by ciasto było jeszcze bardziej apetyczne i lekkie dla brzucha

  • a ja wlasnie zrobilam tak jak na filmie , ale mimo wszystko dodalam mniej masla, a blache wysmarowalam maslem, blacha byla dosc duza wiec dwie polowki upieklam w tym samym czasie, a krem wyszedl mi super , ale dodalam niecala kostke polowy masla 🙂 , a ciasto przekladalam wielka plaska lyzka do gotowania, wiec nic sie nie polamalo

  • [..YouTube..] a ja wlasnie zrobilam tak jak na filmie , ale mimo wszystko dodalam mniej masla, a blache wysmarowalam maslem, blacha byla dosc duza wiec dwie polowki upieklam w tym samym czasie, a krem wyszedl mi super , ale dodalam niecala kostke polowy masla 🙂 , a ciasto przekladalam wielka plaska lyzka do gotowania, wiec nic sie nie polamalo

  • [..YouTube..] a ja wlasnie zrobilam tak jak na filmie , ale mimo wszystko dodalam mniej masla, a blache wysmarowalam maslem, blacha byla dosc duza wiec dwie polowki upieklam w tym samym czasie, a krem wyszedl mi super , ale dodalam niecala kostke polowy masla 🙂 , a ciasto przekladalam wielka plaska lyzka do gotowania, wiec nic sie nie polamalo

  • [..YouTube..] a ja wlasnie zrobilam tak jak na filmie , ale mimo wszystko dodalam mniej masla, a blache wysmarowalam maslem, blacha byla dosc duza wiec dwie polowki upieklam w tym samym czasie, a krem wyszedl mi super , ale dodalam niecala kostke polowy masla 🙂 , a ciasto przekladalam wielka plaska lyzka do gotowania, wiec nic sie nie polamalo

  • To ciasto można przygotować z kremem z 1 kostki masła, jeśli nie lubisz mocno maślanych kremów. Dodałam adnotację do przepisu. Szkoda wyrzucać tyle kremu, zamiast tego można było go odstawić, dogotować więcej budyniu, schłodzić i potem domiksować. Lepiej mieć trochę więcej kremu niż wyrzucać ciasto.

  • [..YouTube..] To ciasto można przygotować z kremem z 1 kostki masła, jeśli nie lubisz mocno maślanych kremów. Dodałam adnotację do przepisu. Szkoda wyrzucać tyle kremu, zamiast tego można było go odstawić, dogotować więcej budyniu, schłodzić i potem domiksować. Lepiej mieć trochę więcej kremu niż wyrzucać ciasto.

  • [..YouTube..] @julitao266 To ciasto można przygotować z kremem z 1 kostki masła, jeśli nie lubisz mocno maślanych kremów. Dodałam adnotację do przepisu. Szkoda wyrzucać tyle kremu, zamiast tego można było go odstawić, dogotować więcej budyniu, schłodzić i potem domiksować. Lepiej mieć trochę więcej kremu niż wyrzucać ciasto.

  • [..YouTube..] @julitao266 To ciasto można przygotować z kremem z 1 kostki masła, jeśli nie lubisz mocno maślanych kremów. Dodałam adnotację do przepisu. Szkoda wyrzucać tyle kremu, zamiast tego można było go odstawić, dogotować więcej budyniu, schłodzić i potem domiksować. Lepiej mieć trochę więcej kremu niż wyrzucać ciasto.

  • piszecie w skaldnikach ze do kremu 2 kostki masla, zrobilsm te ciasto tylko tyle ze krem to doslownie maslo z cukrem. oblesne tyle roboty na marne wszytsko trzeba bylo wyrzucic do kosza… :/

  • [..YouTube..] piszecie w skaldnikach ze do kremu 2 kostki masla, zrobilsm te ciasto tylko tyle ze krem to doslownie maslo z cukrem. oblesne tyle roboty na marne wszytsko trzeba bylo wyrzucic do kosza… :/

  • [..YouTube..] piszecie w skaldnikach ze do kremu 2 kostki masla, zrobilsm te ciasto tylko tyle ze krem to doslownie maslo z cukrem. oblesne tyle roboty na marne wszytsko trzeba bylo wyrzucic do kosza… :/

  • Rozkładać trzeba tak jak to pokazałam na filmie – cieniutko. Potem i tak wyrasta jak szalone. A piekłeś oba placki razem w piekarniku czy osobno? Jeśli razem, to może góra albo dół piekarnika nie dogrzewa.

  • [..YouTube..] Rozkładać trzeba tak jak to pokazałam na filmie – cieniutko. Potem i tak wyrasta jak szalone. A piekłeś oba placki razem w piekarniku czy osobno? Jeśli razem, to może góra albo dół piekarnika nie dogrzewa.

  • [..YouTube..] @BartezGronex Rozkładać trzeba tak jak to pokazałam na filmie – cieniutko. Potem i tak wyrasta jak szalone. A piekłeś oba placki razem w piekarniku czy osobno? Jeśli razem, to może góra albo dół piekarnika nie dogrzewa.

  • [..YouTube..] @BartezGronex Rozkładać trzeba tak jak to pokazałam na filmie – cieniutko. Potem i tak wyrasta jak szalone. A piekłeś oba placki razem w piekarniku czy osobno? Jeśli razem, to może góra albo dół piekarnika nie dogrzewa.

  • Z karpatką, wbrew pozorom, nie ma tak dużo roboty jak np. z ciastem Shrek :). U mnie za to każde ciasto robi się dwa razy dłużej niż normalnie, bo jeszcze muszę latać po kuchni z kamerą, statywem i oświetleniem ;).

  • [..YouTube..] Z karpatką, wbrew pozorom, nie ma tak dużo roboty jak np. z ciastem Shrek :). U mnie za to każde ciasto robi się dwa razy dłużej niż normalnie, bo jeszcze muszę latać po kuchni z kamerą, statywem i oświetleniem ;).

  • [..YouTube..] @BartezGronex Z karpatką, wbrew pozorom, nie ma tak dużo roboty jak np. z ciastem Shrek :). U mnie za to każde ciasto robi się dwa razy dłużej niż normalnie, bo jeszcze muszę latać po kuchni z kamerą, statywem i oświetleniem ;).

  • [..YouTube..] @BartezGronex Z karpatką, wbrew pozorom, nie ma tak dużo roboty jak np. z ciastem Shrek :). U mnie za to każde ciasto robi się dwa razy dłużej niż normalnie, bo jeszcze muszę latać po kuchni z kamerą, statywem i oświetleniem ;).

  • Czasem jest ich tak dużo, że się nie mieszczą i stąd mniejsza czcionka. Ale film jest w jakości Full HD, możesz sobie włączyć na pełnym ekranie i wtedy powinno być wszystko czytelnie :).

  • wszystko super, a czy moglibyście składniki podawać trochę większa czcionką? pewnie nie tylko ja mam problem i ich odczytaniem. Pozdrawiam

  • [..YouTube..] Czasem jest ich tak dużo, że się nie mieszczą i stąd mniejsza czcionka. Ale film jest w jakości Full HD, możesz sobie włączyć na pełnym ekranie i wtedy powinno być wszystko czytelnie :).

  • [..YouTube..] @XsweetChick17 Czasem jest ich tak dużo, że się nie mieszczą i stąd mniejsza czcionka. Ale film jest w jakości Full HD, możesz sobie włączyć na pełnym ekranie i wtedy powinno być wszystko czytelnie :).

  • [..YouTube..] @XsweetChick17 Czasem jest ich tak dużo, że się nie mieszczą i stąd mniejsza czcionka. Ale film jest w jakości Full HD, możesz sobie włączyć na pełnym ekranie i wtedy powinno być wszystko czytelnie :).

  • @Olga a w sobotę robiłam tartaletki ze szpinakiem wg Twojego przepisu i jeszcze wspominam jakie były dobre 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom