Karp smażony

5/5 (1)

Karp smażony – najpopularniejsza polska potrawa wigilijna, podawana w różnych, nawet najbardziej oddalonych od siebie regionach Polski, choć nie zawsze lubiana przez wszystkich domowników. Karp jest rybą o charakterystycznym smaku i zapachu, a nieumiejętnie przygotowany, w smaku i zapachu może kojarzyć się z rzecznym mułem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wigilijne

Karp smażony w mojej rodzinie jest głównym daniem wigilijnym. Przygotowuje go moja babcia albo ciocia Celinka: dzień wcześniej płuczą rybę w zimnej wodzie, zdejmują łuski, porcjują i obkładają na całą noc pokrojoną w piórka cebulą, mocno skrapiając sokiem z cytryny. Moja sprawdzona metoda, dobra rada od mojego nieżyjącego już chrzestnego, to wymoczenie, jeszcze przed obłożeniem cebulą i skropieniem cytryną, świeżego karpia w mleku. W tak przygotowanym do smażenia karpiu posmak i zapach mułu zanikają, a ryba, po usmażeniu w mącznej panierce, smakuje doskonale.

Karp smażony

Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania8 godz.
Całkowity czas8 godz., 10 min
Klasyczny karp smażony czyli karp w panierce. To najlepszy smażony karp, który przed przygotowaniem jest wymoczony w mleku i obłożony cebulą i cytryną.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • karp filetowany lub w dzwonkach
  • cytryna (po ½ cytryny na 1 filety lub 4 dzwonka)
  • cebula (po 1 średniej cebuli na 1 filet lub 4 dzwonka)
  • mąka
  • mleko
  • masło klarowane
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Karp smażony - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Karp smażony - Jak zrobić

Krok 1
Filety karpia porcjujemy i zanurzamy w misce z mlekiem. Odstawiamy na ok. 8 godzin w chłodne miejsce (najlepiej zostawić rybę w lodówce na całą noc).
Krok 2
Wyjmujemy karpia z mleka, osuszamy na papierowym ręczniku i skrapiamy mocno sokiem z cytryny.
Krok 3
Skropionego cytryną karpia obkładamy dokładnie cebulą. Odstawiamy na ok. 4 godziny w chłodne miejsce.
Krok 4
Zdejmujemy cebulę z karpia, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy każdą porcję w mące.
Krok 5
Smażymy karpia na klarowanym maśle z obu stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor. Każdy usmażony kawałek osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
Karpia można udekorować różyczkami zawiniętymi z pokrojonej w długie, cienkie paski, ugotowanej marchewki oraz listkami natki pietruszki.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Smażony karp
Smażony karp

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

19 komentarzy
  1. Moja droga, nie masło!!! Spróbuj na margarynie. A świetnym dodatkiem do niego jest sparzona, drobno pocięta pora, którą można jeszcze sparzyć wrzątkiem.

    1. Drogi Marku, margaryna zawiera szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Trąbi się o tym na całym świecie (są na to potwierdzone, rzetelne wyniki badań) i wycofuje ze sprzedaży, podczas kiedy w Polsce, ponieważ mamy nadprodukcję, poleca się ją nawet w żywieniu małych dzieci. Masło klarowane albo dobrej jakości olej roślinny odporny na wysokie temperatury, ale na pewno nie margaryna :).

  2. ja zawszem obieram cytryne 😉
    czy jest taki smak goryczki przez tą skórkę , czy wręcz lepiej smakuje ?

  3. Ja oprócz cebuli dodaję starty na grubych oczkach seler i marchew i tym obkładam karpia- wychodzi pyszny i bez zapachu mułu

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)