Karp duszony przepis | Dorota Kamińska

Karp duszony

Na kolację wigilijną alternatywą dla karpia smażonego będzie karp duszony. Bardzo smaczny, bez skórki, podany z gotowanymi warzywami, na przykład ziemniakami i marchewką. Tym z Was, którzy do tej ryby, mimo wszystko, nie mogą się przekonać, proponuję wypróbowanie tego dania w wersji z dorszem, szczupakiem lub sandaczem. Karpia można udusić w wywarze lub w śmietanie i delikatnie zagęścić zasmażką lub zredukować sos na wolnym ogniu. Bez zasmażki będzie lżejszy, co jest istotne dla tych z Was, którzy chcieliby, żeby na stole zagościł karp bez smażenia.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Karp duszony to ciekawa propozycja dla tych, którzy nie mogą lub nie powinni, ze względów zdrowotnych, jeść ryb smażonych na tłuszczu, w panierce. Zamiast w śmietanie, można udusić go w jogurcie naturalnym. To znacznie obniży kaloryczność całego dania i zmniejszy jego tłustość. Białe mięso ryby w sosie, a do tego gotowane ziemniaki i marchewka. Czyli klasyczny duszony karp ze śmietaną.

5 od 1 osoby
Karp duszony w śmietanie
Karp duszony
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 
Lekki karp duszony, bez panierki i bez smażenia czyli duszony karp w śmietanie lub jogurcie naturalnym
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: duszony karp, karp duszony
Liczba kalorii: 361 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kg filetów lub dzwonek karpia
  • 2 cebule (utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 50 g masła (¼ kostki; można zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego)
  • ½ szklanki śmietany (12-18% tłuszczu; można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 1 cytryna
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki białej zasmażki 1. stopnia (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Karp duszony - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

W wersji bez zasmażki, z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany oraz na mniejszej ilości masła (lub po ugotowaniu karpia z cebulą na parze), danie można zaserwować osobom z wrzodami żołądka.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Zasmażka - przepis
Karp duszony - Jak zrobić
  1. Dzwonka karpia lub porcjowane filety nacieram solą i pieprzem i układam w garnku lub na głębokiej patelni na rozgrzanym maśle.

  2. Posypuję rybę cebulą i duszę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 20 minut.

  3. Do garnka dolewam śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Zagotowuję.

  4. Zasmażkę mieszam z wodą lub wywarem warzywnym i wlewam do garnka (jeśli śmietana jest wystarczająco gęsta, można zrezygnować z dodawania zasmażki). Delikatnie potrząsam, żeby sos wymieszał się z rybą.

  5. Duszę całość przez ok. 5 minut, przekładam na talerze i podaję.

Wartości odżywcze
Karp duszony
Wielkość porcji (180 g)
Liczba kalorii 361 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 139mg 46%
Sód 193mg 8%
Potas 667mg 19%
Węglowodany ogółem 9g 3%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 31g 62%
Witamina A 7.6%
Witamina C 18.3%
Wapń 10.7%
Żelazo 13.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Chcę być z Wami szczera i powiem, że dla mnie najsmaczniejszy ze wszystkich jest smażony w panierce. Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt. Natomiast nie przewiduję również takiej sytuacji, w której ktoś z domowników lub gości poszukujących delikatniejszej ryby nie znajdzie niczego dla siebie. W końcu na Wigilię przygotowuje się tak dużo potraw, że można pokusić się o zrobienie dania na specjalne zamówienie. Zgodzicie się?

Karp duszony w śmietanie
Karp duszony w śmietanie

Dajcie mi znać w komentarzach, czy i u Was pojawi się duszony karp ze śmietaną. Jak wrażenia smakowe? Który najlepszy?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Ja na szczęście też, ale już kilka osób prosiło mnie o wersje potraw np. dla „wrzodowców” i od nowego roku trzeba będzie się za to zabrać :).

  2. no tak:) są niestety biedni ..chorzy…trzeba o nich zadbać:))) dla nich są wersje light:))) czyli ryba na parze:)))

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)