Karp duszony przepis | Dorota Kamińska

Karp duszony

Na kolację wigilijną alternatywą dla karpia smażonego będzie karp duszony. Bardzo smaczny, bez skórki, podany z gotowanymi warzywami, na przykład ziemniakami i marchewką. Tym z Was, którzy do tej ryby, mimo wszystko, nie mogą się przekonać, proponuję wypróbowanie tego dania w wersji z dorszem, szczupakiem lub sandaczem. Karpia można udusić w wywarze lub w śmietanie i delikatnie zagęścić zasmażką lub zredukować sos na wolnym ogniu. Bez zasmażki będzie lżejszy, co jest istotne dla tych z Was, którzy chcieliby, żeby na stole zagościł karp bez smażenia.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Karp duszony to ciekawa propozycja dla tych, którzy nie mogą lub nie powinni, ze względów zdrowotnych, jeść ryb smażonych na tłuszczu, w panierce. Zamiast w śmietanie, można udusić go w jogurcie naturalnym. To znacznie obniży kaloryczność całego dania i zmniejszy jego tłustość. Białe mięso ryby w sosie, a do tego gotowane ziemniaki i marchewka. Czyli klasyczny duszony karp ze śmietaną.

Karp duszony w śmietanie

Karp duszony

Lekki karp duszony, bez panierki i bez smażenia czyli duszony karp w śmietanie lub jogurcie naturalnym
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: duszony karp, karp duszony
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 361kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg filetów lub dzwonek karpia
  • 2 cebule (utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • 50 g masła (¼ kostki; można zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego)
  • ½ szklanki śmietany (12-18% tłuszczu; można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • 1 cytryna
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki białej zasmażki 1. stopnia (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Dzwonka karpia lub porcjowane filety nacieram solą i pieprzem i układam w garnku lub na głębokiej patelni na rozgrzanym maśle.
  • Posypuję rybę cebulą i duszę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 20 minut.
  • Do garnka dolewam śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Zagotowuję.
  • Zasmażkę mieszam z wodą lub wywarem warzywnym i wlewam do garnka (jeśli śmietana jest wystarczająco gęsta, można zrezygnować z dodawania zasmażki). Delikatnie potrząsam, żeby sos wymieszał się z rybą.
  • Duszę całość przez ok. 5 minut, przekładam na talerze i podaję.

Przydatne przepisy i poradniki

W wersji bez zasmażki, z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast śmietany oraz na mniejszej ilości masła (lub po ugotowaniu karpia z cebulą na parze), danie można zaserwować osobom z wrzodami żołądka.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
  2. Zasmażka - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 180g | Calories: 361kcal | Carbohydrates: 9g (3%) | Protein: 31g (62%) | Fat: 21g (32%) | Saturated Fat: 8g (40%) | Cholesterol: 139mg (46%) | Sodium: 193mg (8%) | Potassium: 667mg (19%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 7.6% | Vitamin C: 18.3% | Calcium: 10.7% | Iron: 13.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Chcę być z Wami szczera i powiem, że dla mnie najsmaczniejszy ze wszystkich jest smażony w panierce. Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt. Natomiast nie przewiduję również takiej sytuacji, w której ktoś z domowników lub gości poszukujących delikatniejszej ryby nie znajdzie niczego dla siebie. W końcu na Wigilię przygotowuje się tak dużo potraw, że można pokusić się o zrobienie dania na specjalne zamówienie. Zgodzicie się?

Karp duszony w śmietanie
Karp duszony w śmietanie

Dajcie mi znać w komentarzach, czy i u Was pojawi się duszony karp ze śmietaną. Jak wrażenia smakowe? Który najlepszy?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Ja na szczęście też, ale już kilka osób prosiło mnie o wersje potraw np. dla „wrzodowców” i od nowego roku trzeba będzie się za to zabrać :).

  2. no tak:) są niestety biedni ..chorzy…trzeba o nich zadbać:))) dla nich są wersje light:))) czyli ryba na parze:)))

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)