Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Kapusta zasmażana z kminkiem jest kolejną wariacją na temat białej kapusty, która świetnie sprawdza się, czy to na surowo, czy po ugotowaniu, czy w formie kiszonej, jako dodatek do obiadu. Dodatek kminku do kapusty to jedno z popularniejszych połączeń przyprawa-warzywo, chociaż zapewne wielu z Was trudno będzie się do niego przekonać i wybierzecie klasyczną kapustę zasmażaną lub kapustę zasmażaną z pomidorami.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Kapusta zasmażana z kminkiem
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kapusta
- 1 główka białej kapusty (mała, bez głąba i zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkowana)
- 1 jabłko (duże, obrane, pokrojone w kostkę lub cienkie plastry)
- 1-2 łyżki kminku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym)
Do zasmażki
- 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
- 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
- 2 łyżki masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Film wideo
Jak zrobić
- Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młodą kapustkę można dusić krócej: 10 minut lub po prostu od razu wrzucić na patelnię, wcześniej przygotowując zasmażkę.
- Do ugotowanej kapusty dodaję jabłko i przykrywam garnek (jabłko zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury w garnku).
- Na patelni szklę cebulę na roztopionym maśle.
- Cebulę zasypuję mąką i zasmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając.
- Rozprowadzam zasmażkę zimną wodą, wywarem warzywnym lub wodą odciśniętą z kapusty i dokładnie mieszam.
- Do rozrzedzonej zasmażki dodaję kapustę i smażę całość jeszcze chwilę, doprawiając do smaku solą, cukrem, pieprzem i kminkiem, opcjonalnie dodając odrobinę octu lub soku z cytryny.
Przydatne przepisy i poradniki

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie
Kapusta rewelacyjna! Dziękuję za przepis!
Dzięki za skorzystanie :).
To prawda, kminek jest bardzo dobry na zapobieganie wzdęciom lub zwalczanie ich :).
Też kiedyś nie lubiłam, a już zwłaszcza w chlebie. Na szczęście z czasem zmieniłam zdanie ;))).
Bleee nienawidzę kminku. Ale można kupić mielony i jego nie czuć. A podobno w połączeniu z kapustą sprawia, że kapusta nie powoduje wzdęć:)
tak, tak koniecznie kotlecik;) ja też za kminkiem nie przepadam
A ja nadal nie mogę przekonać sie do kminku ale kapustka pyyycha! 🙂