Kapusta zasmażana z kminkiem przepis | Dorota Kamińska

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem jest kolejną wariacją na temat białej kapusty, która świetnie sprawdza się, czy to na surowo, czy po ugotowaniu, czy w formie kiszonej, jako dodatek do obiadu. Dodatek kminku do kapusty to jedno z popularniejszych połączeń przyprawa-warzywo, chociaż zapewne wielu z Was trudno będzie się do niego przekonać i wybierzecie klasyczną kapustę zasmażaną lub kapustę zasmażaną z pomidorami.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem czyli tradycyjna kapusta do obiadu niedzielnego oraz na święta.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kapusta zasmażana z kminkiem
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kapusta

  • 1 główka białej kapusty (mała, bez głąba i zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkowana)
  • 1 jabłko (duże, obrane, pokrojone w kostkę lub cienkie plastry)
  • 1-2 łyżki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym)

Do zasmażki

  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 2 łyżki masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młodą kapustkę można dusić krócej: 10 minut lub po prostu od razu wrzucić na patelnię, wcześniej przygotowując zasmażkę.
  • Do ugotowanej kapusty dodaję jabłko i przykrywam garnek (jabłko zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury w garnku).
  • Na patelni szklę cebulę na roztopionym maśle.
  • Cebulę zasypuję mąką i zasmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając.
  • Rozprowadzam zasmażkę zimną wodą, wywarem warzywnym lub wodą odciśniętą z kapusty i dokładnie mieszam.
  • Do rozrzedzonej zasmażki dodaję kapustę i smażę całość jeszcze chwilę, doprawiając do smaku solą, cukrem, pieprzem i kminkiem, opcjonalnie dodając odrobinę octu lub soku z cytryny.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kapusta zasmażana z kminkiem
Kapusta zasmażana z kminkiem

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

7 komentarzy
  1. Też kiedyś nie lubiłam, a już zwłaszcza w chlebie. Na szczęście z czasem zmieniłam zdanie ;))).

  2. Bleee nienawidzę kminku. Ale można kupić mielony i jego nie czuć. A podobno w połączeniu z kapustą sprawia, że kapusta nie powoduje wzdęć:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)