Kapusta zasmażana z kminkiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kapusta zasmażana z kminkiem
Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem jest kolejną wariacją na temat białej kapusty, która świetnie sprawdza się, czy to na surowo, czy po ugotowaniu, czy w formie kiszonej, jako dodatek do obiadu. Dodatek kminku do kapusty to jedno z popularniejszych połączeń przyprawa-warzywo, chociaż zapewne wielu z Was trudno będzie się do niego przekonać i wybierzecie klasyczną kapustę zasmażaną lub kapustę zasmażaną z pomidorami.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem

Kapusta zasmażana z kminkiem czyli tradycyjna kapusta do obiadu niedzielnego oraz na święta.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 50 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kapusta zasmażana z kminkiem
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kapusta

  • 1 główka białej kapusty (mała, bez głąba i zewnętrznych, zepsutych liści, poszatkowana)
  • 1 jabłko (duże, obrane, pokrojone w kostkę lub cienkie plastry)
  • 1-2 łyżki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym)

Do zasmażki

  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 2 łyżki masła (w wersji wegańskiej można zastąpić olejem roślinnym)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młodą kapustkę można dusić krócej: 10 minut lub po prostu od razu wrzucić na patelnię, wcześniej przygotowując zasmażkę.
  • Do ugotowanej kapusty dodaję jabłko i przykrywam garnek (jabłko zmięknie pod wpływem wysokiej temperatury w garnku).
  • Na patelni szklę cebulę na roztopionym maśle.
  • Cebulę zasypuję mąką i zasmażam do delikatnego zrumienienia, cały czas mieszając.
  • Rozprowadzam zasmażkę zimną wodą, wywarem warzywnym lub wodą odciśniętą z kapusty i dokładnie mieszam.
  • Do rozrzedzonej zasmażki dodaję kapustę i smażę całość jeszcze chwilę, doprawiając do smaku solą, cukrem, pieprzem i kminkiem, opcjonalnie dodając odrobinę octu lub soku z cytryny.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kapusta zasmażana z kminkiem
Kapusta zasmażana z kminkiem

 

7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom